617
Η ιστορική Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών στο Μεταξουργείο μετατρέπεται σε μουσείο | ΥΠΠΟ

Η τέχνη του ελληνικού μαντηλιού αναβιώνει στο Μεταξουργείο

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2024, 14:15
Η ιστορική Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών στο Μεταξουργείο μετατρέπεται σε μουσείο
|ΥΠΠΟ

Η τέχνη του ελληνικού μαντηλιού αναβιώνει στο Μεταξουργείο

Protagon Team Protagon Team 2 Απριλίου 2024, 14:15

Διπλό μουσειακό έργο έχει ξεκινήσει στο Μεταξουργείο: Η αποκατάσταση του κτιρίου της παλιάς Βιοτεχνίας Ελληνικών Μαντηλιών (ΒΕΜ) και παράλληλα η συντήρηση και αποκατάσταση των κινητών αντικειμένων της βιοτεχνίας, που θα γίνουν εκθέματα στο νέο Μουσείο Τυποβαφικής Τέχνης και το Κέντρο Χειροτεχνίας του Υφάσματος. Αυτή θα είναι η νέα μορφή της ΒΕΜ που ταυτίστηκε επί ένα και πλέον αιώνα με το σταμπωτό μαντήλι.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, η δημιουργία του συγκεκριμένου πολυδύναμου πολιτιστικού χώρου «υπηρετεί την αναβίωση της παραδοσιακής τέχνης του σταμπωτού ενδύματος, τη ζωντανή διατήρηση της μνήμης της τυποβαφικής τέχνης, αλλά και της ανάδειξης της παραδοσιακής χειροτεχνίας, ως νέα μορφή πολιτιστικής και δημιουργικής επαγγελματικής δραστηριότητας».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δήλωσε: «Η π. Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών αποτελεί μοναδικό σωζόμενο δείγμα προβιομηχανικής παραγωγής σταμπωτών μαντηλιών κεφαλής, με αυθεντικά παραδοσιακά σχέδια από όλη την Ελλάδα, τα οποία διοχετεύονταν στην εγχώρια αγορά και στα Βαλκάνια, σε όλη τη διάρκεια του α’ μισού του 20ού αιώνα. Ο εξοπλισμός και τα αντικείμενα που σώζονται συνθέτουν ένα ξεχωριστό παραδοσιακό τεχνικό σύνολο, με λεπτοκαμωμένες μήτρες, μοναδικά σχέδια, πατροπαράδοτες συνταγές και μαντίλια βαμμένα με το μαύρο, ανεξίτηλο χρώμα, της ανιλίνης. Με την αποκατάσταση και την επανάχρηση του κτηριακού συγκροτήματος, προσαρμοσμένου στις νέες λειτουργίες του, και τη διάσωση του κινητού του εξοπλισμού, εκτός από τη μουσειακή χρήση και τη διαφύλαξη του παραδοσιακού εργαστηρίου, ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον πρωτότυπο αυτό θησαυρό, με μια σύγχρονη ματιά, στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου για τον επαναπροσδιορισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής χειροτεχνίας, ως μορφή σύγχρονης παραγωγικής δραστηριότητας, την αναβίωση των παραδοσιακών τεχνικών, ανάμεσα στις οποίες και της τεχνικής του σταμπωτού μαντηλιού. Ο νέος πολιτιστικός και μουσειακός χώρος που δημιουργείται στο Μεταξουργείο, χωροθετημένος σε ένα ισχυρό πολιτιστικό δίκτυο, του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, μπορεί να λειτουργήσει σε άμεση σύνδεση με τον τομέα της σύγχρονης δημιουργίας, αλλά και ως πολιτιστικό κύτταρο που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή».

Η Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών Οικονομόπουλου ιδρύθηκε το 1879 στη Σύρο. Το 1898 η επιχείρηση μεταφέρθηκε στο Μεταξουργείο, και το 1950 εκσυγχρονίστηκε και αντικατέστησε την τεχνική των ξυλοτύπων, με εκείνη της μεταξοτυπίας. Από το 1968 ξεκίνησαν οι εξαγωγές στο εξωτερικό, που διήρκεσαν έως το 1994. Η ΒΕΜ παρήγαγε για 132 χρόνια, σταμπωτά μαντίλια κεφαλής. Τα μοτίβα είναι εμπνευσμένα από τον φυτικό κόσμο ενώ δεν λείπουν οι ανθρώπινες φιγούρες. Οι μηχανές του εργαστηρίου δούλευαν ασταμάτητα, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Δειγματολόγιο από τη Βιοτεχνία Ελληνικών Μαντηλιών
Σύγχρονο μνημείο

 

Το 1995, το Υπουργείο Πολιτισμού το κήρυξε μνημείο, όπως και το σύνολο του εξοπλισμού του, συμπεριλαμβανομένων και κινητών αντικειμένων, που αποτελούσαν μέρος της βιοτεχνικής παραγωγής. Το 1999 παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο Υπουργείο Πολιτισμού. Το 2003, το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε στην εξαγορά του μηχανολογικού και κινητού εξοπλισμού του εργαστηρίου. Ακολούθησε η καταγραφή και φύλαξη του υλικού.

Μαντήλια για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από τη ΒΕΜ

Η συλλογή υφασμάτινων αντικειμένων της ΒΕΜ αποτελείται από οκτώ υποσύνολα, τα οποία συνδέονται με την παραγωγή των μαντιλιών σε όλα της τα στάδια. Συνολικά αριθμεί περισσότερα από 3.100 αντικείμενα. Η συλλογή κινητών ξύλινων και μικτών ξύλινων αντικειμένων αποτελείται από 508 ξυλότυπους σφραγίσματος (στάμπες, καλούπια, σφραγίδες), που χρησίμευαν για την εκτύπωση διακόσμου στα υφάσματα, τελάρα μεταξοτυπίας (τέσσερις διαφορετικοί τύποι), έπιπλα, κορνίζες, άλλα ξύλινα αντικείμενα (κλειδοθήκη, σφραγίδες, σφραγιδοστάτης, ρακέτες, κουτιά, σαΐτες, κρεμάστρες, κοφίνι, πινακίδες, ραφιέρες, κύλινδροι, μέτρο, βέλη, πίνακες, βάσεις δοκιμαστικών σωλήνων), 216 σφραγίδες της εταιρείας καθώς και πινακίδες παραγωγής. Οι κατηγορίες των υφασμάτινων αντικειμένων αφορούν σε δείγματα υφασμάτων, μαντίλια, μπομπίνες, τόπια υφάσματος και τελάρα μεταξοτυπίας.

Η συλλογή περιλαμβάνει ακόμη βιβλία και άλλα χάρτινα αντικείμενα, από δειγματολόγια μέχρι συνταγές για τις βαφές των υφασμάτων. Έχουν διασωθεί ακόμη πολλά μεταλλικά και πλαστικά αντικείμενα, που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή και συσκευασία των μαντηλιών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...