416
Ενας ερευνητής συλλέγει δείγματα για έλεγχο της γρίπης των πτηνών, στην Ανταρκτική. Στις ΗΠΑ ο ιός ήδη μολύνει βοοειδή | Instituto Antartico Chileno/ Handout via REUTERS

Γρίπη των πτηνών: Από τα βοοειδή, στον άνθρωπο

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2024, 22:26
Ενας ερευνητής συλλέγει δείγματα για έλεγχο της γρίπης των πτηνών, στην Ανταρκτική. Στις ΗΠΑ ο ιός ήδη μολύνει βοοειδή
|Instituto Antartico Chileno/ Handout via REUTERS

Γρίπη των πτηνών: Από τα βοοειδή, στον άνθρωπο

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2024, 22:26

Τουλάχιστον ένα άτομο στο Τέξας φαίνεται να έχει προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών, ύστερα από επαφή με μολυσμένες αγελάδες. Όπως γράφουν οι New York Times, η εξέλιξη αυτή προσθέτει μια ακόμη ανησυχία σχετικά με το παγκόσμιο ξέσπασμα της γρίπης, που έχει μολύνει εκατομμύρια πτηνά και θαλάσσια θηλαστικά σε όλο τον κόσμο.

Ο ασθενής φαίνεται να έχει ήπια συμπτώματα (κυρίως επιπεφυκίτιδα), λαμβάνει αντιιική αγωγή και αναρρώνει ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Είναι η δεύτερη περίπτωση ανθρώπου που «κολλάει» γρίπη των πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η πρώτη που αναφέρεται ως μεταδιδόμενη από βοοειδή. Η προηγούμενη περίπτωση αφορούσε έναν ασθενή στο Κολοράντο, το 2022, ο οποίος είχε εκτεθεί σε μολυσμένα πουλερικά. Παγκοσμίως, το πρώτο (πρόσφατο) κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο είχε αναφερθεί το 2021 στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορούσε έναν εκτροφέα πουλιών.  Συνολικά, από το 2003 – όταν ξέσπασε μεγάλη επιδημία γρίπης των πουλερικών – έχουν αναφερθεί σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 880 κρούσματα σε ανθρώπους.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών ανήκει στον τύπο Α και το κυρίαρχο – άρα και πιο μολυσματικό στέλεχος είναι το Α(Η5Ν1). Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Α(Η5Ν1) που κυκλοφορεί τώρα είναι διαφορετικός (προφανώς μεταλλαγμένος) από αυτόν που κυκλοφορούσε το 2003.

Mέχρι ώρας, δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάλλαξη του ιού ικανή να συμβάλει στην ευρεία εξάπλωση του ιού στους ανθρώπους, ούτε έχει αναφερθεί αντοχή του ιού στις  διαθέσιμες αντιιικές θεραπείες. Για αυτούς τους λόγους και δεν έχει αλλάξει το επίπεδο συναγερμού ενώ ο κίνδυνος για τους ανθρώπους εξακολουθεί να είναι χαμηλός.

Στα τέλη Μαρτίου το Τέξας, το Κάνσας και το Μίσιγκαν επιβεβαίωσαν κρούσματα Α(Η5Ν1) σε οικόσιτα βοοειδή, ενώ η γρίπη «κυκλοφορεί» ήδη σε πληθυσμούς πτηνών και θαλάσσιων θηλαστικών.

Ο Α(Η5Ν1) ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ζώα το 1966 στην Κίνα και το 1997 σε ανθρώπους, στο Χονγκ Κονγκ, γράφουν οι NYT.

Το 2020, εμφανίστηκε στην Ευρώπη ένα νέο πιο παθογόνο στέλεχος Α(Η5Ν1)το οποίο εξαπλώθηκε γρήγορα σε παγκόσμια κλίμακα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει προκαλέσει το χειρότερο μέχρι στιγμής ξέσπασμα γρίπης των πτηνών, αφού έχει επηρεάσει περισσότερα από 82 εκατομμύρια εκτρεφόμενα πτηνά.

Πώς κόλλησαν οι αγελάδες

Τα βοοειδή δεν θεωρούνταν, ως τώρα, είδος ευάλωτο στους ιούς της γρίπης των πτηνών και ο τρόπος μετάδοσης του ιού σε αυτό το είδος είναι ακόμη υπό διερεύνηση. Πιο πιθανή «οδός» μετάδοσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η μόλυνση του νερού και του εδάφους από τα περιττώματα άρρωστων πτηνών. Ωστόσο δεν αποκλείεται ο ιός να φτάνει στις φάρμες και μέσω άλλων ζώων όπως οι γάτες ή τα ρακούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...