808
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής | Sooc

Τέμπη: Παρέδωσε το κατηγορητήριο κατά Καραμανλή ο ΣΥΡΙΖΑ- Πώς απαντά η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2024, 18:04
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής
|Sooc

Τέμπη: Παρέδωσε το κατηγορητήριο κατά Καραμανλή ο ΣΥΡΙΖΑ- Πώς απαντά η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2024, 18:04

Στον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλαφάτη, παρέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη το «κατηγορητήριο με συγκεκριμένες πράξεις-παραλείψεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή», οι οποίες, κατά την άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «πληρούν την αντικειμενική και την υποκειμενική υπόσταση των κακουργημάτων της ανθρωποκτονίας με ενδεχομένο δόλο κατ’ άρθρο 299 ΠΚ, της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς κατ’ άρθρο 291 παρ.1δ και στ ΠΚ και της έκθεσης κατ’ άρθρο 306 παρ.2 ΠΚ».

Πρόκειται για αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την τραγωδία στα Τέμπτη, το οποίο είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης.

Με τη σχετική δήλωσή της η κυρία Τζάκρη τόνισε:

«Ζητούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής κατ’ άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος για να διερευνήσει τα παραπάνω εγκλήματα και να δεσμευτεί ότι δεν θα προσπαθήσει να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή έτσι ώστε να οδηγηθεί αυτός στη Δικαιοσύνη μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης.

Ζητούμε λοιπόν από την ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το Σύνταγμα, να ενεργοποιήσει τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να παύσει να συγκαλύπτει την εγκληματική συμπεριφορά του κ. Καραμανλή και από τον κ. Καραμανλή να θέσει εαυτόν στην διάθεση της Δικαιοσύνης».

Ο Ν. Ανδρουλάκης στον Αρειο Πάγο

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, είχε επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, στο γραφείο της, προκειμένου να καταθέσει αναφορά (όχι μηνυτήρια) 2,5 σελίδων για την υπόθεση των Τεμπών και συγκεκριμένα, όπως υποστήριξε, για τη χάλκευση και διαρροή των ηχητικών με τους καταγεγραμμένους διαλόγους των μηχανοδηγών του ΟΣΕ την ημέρα της πολύνεκρη τραγωδίας (περισσότερα εδώ).

Οι κινήσεις των δύο κομμάτων έρχονται στον απόηχο του δημοσιεύματος της εφημερίδας «Το Βήμα» περί «μονταζιέρας στα Τέμπη», το οποίο προκάλεσε αλυσιδωτές πολιτικές αντιδράσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν, την περασμένη εβδομάδα, με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της δικής του παρέμβασης στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που συνυπέγραψαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ο πρώην υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής είχε επισημάνει πως δεν κρύβεται και ούτε πρόκειται να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία. «Ασκησα τα καθήκοντά μου με εντιμότητα και ηθική. Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Στέκομαι εδώ με σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους. Χωρίς κραυγές. Οποιος έχει συγκεκριμένη κατηγορίες εναντίον μου ας τις φέρει εδώ, χωρίς κραυγές», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Κυβερνητικές πηγές: Ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα

Σε ένα πρώτο σχόλιό τους για την εξέλιξη, κυβερνητικές πηγές εξήγησαν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν αποτελεί παρά ένα «επικοινωνιακό πυροτέχνημα».

Σημείωσαν, συγκεκριμένα, τα εξής:

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, όποιος θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για πράξη ή παράλειψη από πολιτικά πρόσωπα, έχει τη δυνατότητα να συντάξει κατηγορητήριο, το οποίο θα περιέχει και πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής εξέτασης και αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Μέχρι να ακολουθηθεί η ανωτέρω διαδικασία, μιλάμε απλώς για ακόμα ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Υπενθυμίζεται, ως προς τη διαδικασία, ότι κατά το Αρθρο 86 (Δίωξη κατά μελών της Κυβέρνησης, Ειδικό Δικαστήριο) του Συντάγματος

  1. Μόνο η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης ή Υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει. Απαγορεύεται η θέσπιση ιδιώνυμων υπουργικών αδικημάτων.
  2. Δίωξη, ανάκριση, προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση κατά των προσώπων και για τα αδικήματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής κατά την παράγραφο 3. Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.
  3. Πρόταση άσκησης δίωξης υποβάλλεται από τριάντα τουλάχιστον βουλευτές. Η Βουλή, με απόφασή της που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, συγκροτεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Το πόρισμα της επιτροπής του προηγούμενου εδαφίου εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Με τη διαδικασία και την πλειοψηφία του πρώτου εδαφίου της παραγράφου αυτής η Βουλή μπορεί οποτεδήποτε να ανακαλεί την απόφασή της ή να αναστέλλει τη δίωξη, την προδικασία ή την κύρια διαδικασία.

«Μισή ώρα αφότου παρέλαβε στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης το κατηγορητήριο που ζητούσε επιτακτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πέταξε για ακόμα μια φορά την… μπάλα στην εξέδρα, για να διασώσει τον κ. Καραμανλή από τις βαρύτατες πράξεις και παραλείψεις που του αποδίδονται. Η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας την πολιτική εξίσωση “Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής, Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης, η συγκάλυψη, έχει πρόσωπο”. Μόλις στερήθηκαν και την τελευταία τους δικαιολογία», αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...