«Δεν έχασες τίποτε σημαντικό, εκτός από τα άθλια κουρέματα και τους A Flock Of Seagulls» λέει ο κωμικός κινηματογραφικός πράκτορας Οστιν Πάουερς σε έναν συνάδελφό του που μέσω χρονομηχανής μεταφέρεται από τη δεκαετία του 1970 σε εκείνη του 1990, χάνοντας τα ενδιάμεσα ’80s.
Το ηλεκτρονικό συγκρότημα της δεκαετίας του ’80 με τις μόλις τρεις επιτυχίες πήρε το πρωτότυπο όνομά του (Ενα Σμήνος Γλάρων) από τα πτηνά με τα μεγάλα φτερά που συχνάζουν σε σκουπιδοτόπους και συνοδεύουν τα πλοία που σαλπάρουν από τα λιμάνια. Δεχόμενοι πολλαπλά χτυπήματα –από τη γρίπη των πτηνών ως τα εξαντλημένα αποθέματα ψαριών για τροφή–, οι πληθυσμοί των γλάρων μειώνονται στη φύση, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.
Οδηγημένοι σε αστικές περιοχές ώστε να επιβιώσουν, οι γλάροι έρχονται σε σύγκρουση με τους ανθρώπους επειδή κλέβουν φαγητά. Αλλά αντί να τα βλέπουμε ως παράσιτα, θα πρέπει να σεβόμαστε αυτά τα «έξυπνα πουλιά», αναφέρουν οι ειδικοί.
«Οταν βλέπουμε συμπεριφορές σκανδαλιάρικες ή ακόμη και σχεδόν εγκληματικές, ουσιαστικά παρατηρούμε ένα έξυπνο πουλί να εφαρμόζει έξυπνη συμπεριφορά» λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σάσεξ, Πολ Γκρέιαμ. «Απλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί τους» συμπληρώνει.
Αποκλεισμένα από τους φυσικούς τους βιοτόπους εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, τα είδη που μπορούν να προσαρμοστούν στην αστική ζωή, όπως οι ασημόγλαροι, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μετακινηθούν σε αστικές περιοχές για να μαζεύουν τα απόβλητά μας, εξηγεί ο καθηγητής. Και αυτό που θεωρείται ενοχλητική συμπεριφορά είναι σημάδι της ευφυΐας και των δεξιοτήτων εκμάθησης που διαθέτουν.
Κατά τη διάρκεια της ζωής τους μαθαίνουν ποια αντικείμενα από τα σκουπίδια μπορεί να συνιστούν τροφή – και πιθανότατα το έχουν μάθει παρατηρώντας μεγαλύτερα πουλιά. «Με τον καιρό, δημιουργούν ένα ρεπερτόριο από αρκετά εξειδικευμένες συμπεριφορές, που τους επιτρέπουν να κλέβουν φαγητό, είτε από τους κάδους είτε απευθείας από τους ανθρώπους» λέει ο Γκρέιαμ.
Ο καθηγητής πιστεύει ότι υπάρχουν απλές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως η παροχή μεγαλύτερων, πιο ασφαλών κάδων σε δημόσιους χώρους, και η εκπαίδευση των ανθρώπων να μην αφήνουν υπολείμματα φαγητού. Οι επιστημονικές προειδοποιήσεις για ερχομό των γλάρων στις μεγαλουπόλεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τη συντήρηση του συγκεκριμένου είδους πτηνών.
Τα έξι κύρια είδη γλάρων του Ηνωμένου Βασιλείου –ο μαυροκέφαλος, ο κοινός γλάρος, ο μεσογειακός γλάρος, ο μικρότερος μαυρόγλαρος, ο ασημόγλαρος και ο μεγάλος μαυρογλάρος– φθίνουν και βρίσκονται είτε σε πορτοκαλί είτε σε κόκκινο (όπως ο ασημόγλαρος) οικολογικό συναγερμό για την επιβίωσή τους.
Τον περασμένο Ιανουάριο πραγματοποιήθηκε η πρώτη εθνική έρευνα για τους χειμερινούς γλάρους στη Βρετανία εδώ και 20 χρόνια, ώστε να εξεταστούν ο αριθμός και η κατανομή των πληθυσμών που χειμάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι γλάροι σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν μειωθεί δραματικά και έχουν αρχίσει να μεταναστεύουν στα πάρκα των αστικών κέντρων και να εξοικειώνονται με τους ανθρώπους.
Στη διάρκεια του χειμώνα οι γλάροι ξεκουράζονται τη νύχτα, διευκολύνοντας την καταμέτρηση των πτηνών που επιστρέφουν στις λίμνες και στις δεξαμενές, και προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τους λόγους της σταδιακής εξαφάνισής τους.
Οι ειδικοί τα χαρακτηρίζουν χαρισματικά πλάσματα και η κακή τους φήμη είναι απόρροια της ενίοτε επιθετικής συμπεριφοράς τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους. Είναι, όμως, αναπόσπαστα τμήματα του φυσικού μας κόσμου, που απλώς κάνουν ό,τι μπορούν για να επιβιώσουν.
Περισσότερα στοιχεία για τους χειμερινούς γλάρους θα συλλεχθούν στο τέλος του έτους, με τη βοήθεια των παραδοσιακά πολλών εθελοντών παρατηρητών πουλιών της Βρετανίας, που είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα διαφορετικά είδη τους. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη καλύτερων στρατηγικών συντήρησής τους. Παρότι οι πληθυσμοί των πτηνών σε φυσικές φωλιές μειώνονται, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός των γλάρων που φωλιάζουν σε κτίρια έχει αυξηθεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Οι γλάροι είναι χαρισματικά πουλιά – και όχι παράσιτα
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.