397
Οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας παρουσιάστηκαν στην Τρίπολη, παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη |

Πώς η Τρίπολη θα γίνει κέντρο φαρμακευτικής παραγωγής

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2024, 14:43
Οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας παρουσιάστηκαν στην Τρίπολη, παρουσία του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη
|

Πώς η Τρίπολη θα γίνει κέντρο φαρμακευτικής παραγωγής

Protagon Team Protagon Team 1 Απριλίου 2024, 14:43

Με επενδύσεις 180 εκατ. ευρώ και τουλάχιστον 1.000 νέες θέσεις εργασίας, τρεις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επιχειρούν να αναδείξουν την Τρίπολη σε «κόμβο» φαρμακευτικής καινοτομίας.

Οι επενδύσεις παρουσιάστηκαν το Σάββατο σε ενημερωτική εκδήλωση στην Τρίπολη, με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει ότι «οι νέες μονάδες παραγωγής θα μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση για μια σειρά κρίσιμων φαρμάκων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη». Ο κ.Γωργιάδης είπε ακόμη από τον Οκτώβριο του 2019 η φαρμακοβιομηχανία έχει υποβάλει επενδυτικά σχέδια άνω τον 600 εκατ. ευρώ, με στόχο να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια.

Ο υπουργός Υγείας ξεναγείται στα εργοτάξια της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, στη βιομηχανική περιοχή Τρίπολης

Στην εκδήλωση ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), μέλος του Δ.Σ. του ευρωπαϊκού συνδέσμου Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θωρακίζουν το σύστημα υγείας από τις ελλείψεις και διασφαλίζουν την κάλυψη των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα. Οι νέες παραγωγικές μονάδες της Winmedica (σ.σ. εταιρεία του ομίλου ELPEN) – θα μπορούν να καλύψουν το 25% των αναγκών σε ογκολογικές θεραπείες μέχρι το 2028. Πρέπει να τονιστεί ότι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, κάθε ευρώ επένδυσης στο φάρμακο, επιστρέφει στην οικονομία 3,2 ευρώ. Αυτό είναι ένας μοναδικός πολλαπλασιαστής που δείχνει τη μεγάλη προστιθέμενη αξία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην εθνική οικονομία και κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας DEMO, σημείωσε: «Σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, οι θεραπευτικές λύσεις έρχονται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, εξασφαλίζοντας ευκολία στη χρήση και καλύτερη συμμόρφωση με τη θεραπεία. Με την ολοκλήρωσή της επένδυσης, θα έχουμε για πρώτη φορά στη χώρα τη δυνατότητα της παραγωγής πρώτων υλών ενώ και η DEMO θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης καλύπτοντας το 35% των αναγκών της ΕΕ σε αυτές τις κατηγορίες. Η δημιουργία των νέων μονάδων παραγωγής θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αφού θα σημάνει την τόνωση της απασχόλησης με τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας».

Την ανέγερση νέου εργοστασίου παραγωγής φαρμάκων στην Τρίπολη έχει ανακοινώσει και η ΦΑΡΑΝ, χωρίς ακόμη να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...