Eνα νέο Ινστιτούτο –που «στεγάζει» ήδη 11 διεθνείς ερευνητικές ομάδες– ίδρυσε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Το όνομά του, αντανακλά και το στόχο του: Ινστιτούτο Πρώιμου Καρκίνου, Early Cancer Institute.
Είναι το μοναδικό ερευνητικό κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο αφιερωμένο στην έρευνα για την πρόβλεψη και πρώιμη διάγνωση του καρκίνου και φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο επίκεντρο στο πεδίο αυτό.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Πρώιμου Καρκίνου προσανατολίζουν τη δουλειά τους στην ανάπτυξη εξετάσεων που θα μπορούν να εντοπίσουν σημάδια του καρκίνου χρόνια πριν εκδηλωθεί η νόσος.
«Κατά το πλείστον, η έρευνα για τον καρκίνο αφορά τη θεραπεία και όχι την πρώιμη ανίχνευση, πόσο μάλλον την πρόληψη», λέει στους Times του Λονδίνου η διευθύντρια του Ινστιτούτου, καθηγήτρια Ρεμπέκα Φιτζέραλντ.
Οπως το θέτει η Φιτζέραλντ, για την έγκαιρη παρέμβαση στον καρκίνο, η τεχνολογία είναι πλέον αρκετά προηγμένη και μπορεί να συμβάλει στην ανίχνευση μικρών όγκων και προκαρκινικών δεικτών, αλλά η έρευνα απαιτεί την παρακολούθηση μεγάλων πληθυσμών για πολλά χρόνια. «Χρειάζεται λοιπόν υπομονή και σοβαρές επενδύσεις και μέχρι πρότινος το ενδιαφέρον ήταν πενιχρό».
Μια κάψουλα για τον καρκίνο του οισοφάγου
Η καθηγήτρια έχει αφιερώσει το ερευνητικό της ενδιαφέρον στην έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου, δύο μορφές της νόσου με κακή πρόγνωση για τους ασθενείς.
Το ινστιτούτο δημιούργησε ένα τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του οισοφάγου και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα.
Όπως γράφουν οι Times, πρόκειται για μια μικροσκοπική κάψουλα συνδεδεμένη σε μια χορδή, που καταπίνεται σαν χάπι και διογκώνεται μέσα στο στομάχι σαν σφουγγάρι. Στη συνέχεια αφαιρείται (τραβώντας τη χορδή) συμπαρασύροντας υλικό από τον οισοφάγο. Το υλικό αυτό εξετάζεται για την ύπαρξη της πρωτεΐνης TFF3 η οποία ανιχνεύεται σε προκαρκινικά κύτταρα. Εάν αυτή η πρωτεΐνη βρεθεί στα κύτταρα του οισοφάγου, οι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο καρκίνου και θα παρακολουθούνται.
Ήδη το βρετανικό ΕΣΥ (NHS) έχει χορηγήσει τη διαγνωστική κάψουλα σε περισσότερους από 8.500 ασθενείς. Σχεδόν οκτώ στους δέκα πήραν εξιτήριο χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος, μειώνοντας την ανάγκη για επεμβατική ενδοσκόπηση σε χιλιάδες ασθενείς χαμηλού κινδύνου.
Μια άλλη ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο αναλύει δείγματα αίματος για να εντοπίσει τις γενετικές αλλαγές που συμβαίνουν χρόνια πριν από τα συμπτώματα του αιματολογικού καρκίνου. Ήδη έχει δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων από 200.000 δείγματα ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο του αίματος μια δεκαετία ή και δύο δεκαετίες αργότερα (από τη λήψη του δείγματος).
Άλλοι ερευνητές ασχολούνται με τον καρκίνο του προστάτη ερευνώντας, όπως γράφει ο Guardian, βιοδείκτες που θα μπορούσαν να είναι πιο ευαίσθητοι από το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA) στην πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News