Το πέπλο της αφρικανικής σκόνης επέστρεψε πάνω από την Αθήνα και μεγάλα τμήματα της χώρας, σε συνδυασμό με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική, με τους ειδικούς να συνιστούν αποφυγή της έκθεσης σε εξωτερικούς χώρους και να εφιστούν την προσοχή ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας Σαχαριανής σκόνης, το διήμερο Δευτέρας 01/04 και Τρίτης 02/04/2024.
Οπως διακρίνεται στον παρακάτω χάρτη, η θερμοκρασία στο επίπεδο των *850 hPa (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 01/04 στα Βαλκάνια θα είναι 12-13 βαθμούς υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ εστιάζοντας στη χώρα μας θα είναι έως 10-11 βαθμούς υψηλότερες.
Η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η νεφοκάλυψη κι ο άνεμος σε συνδυασμό με την τοπογραφία, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους φαίνεται ότι θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές, κυρίως την Τρίτη 02/04, στα κεντρικά ηπειρωτικά να φτάνουν τους 30-31 βαθμούς Κελσίου.
Παράλληλα, έντονη θα είναι η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης να προβλέπονται έως τη Σκανδιναβία, όπως υπολογίζεται από το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης, κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών της Δευτέρας 01/04, παρουσιάζονται στο Χάρτη 2 που ακολουθεί.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, συνέστησε αυτές τις ημέρες να αποφεύγουμε τη μεγάλη έκθεση στους εξωτερικούς χώρους.
Οπως είπε, το «κοκτέιλ» αυτό σκόνης και ζέστης, «προκαλεί προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες, κυρίως σε όσους έχουν άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Δευτερογενώς και σε όσους έχουν βαριές καρδιοπάθειες, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα να υποστούν ένα επεισόδιο που οι γιατροί το ονομάζουν παρόξυνση και αυτό το επεισόδιο να τους οδηγήσει σε νοσηλεία στο νοσοκομείο».
«Επομένως», τόνισε, «θα έλεγα ότι το νέφος αυτό, τουλάχιστον ως προς τις βραχυχρόνιες επιπτώσεις του, θα πρέπει να το περιορίσουμε στους ευπαθείς ανθρώπους και όχι στους υγιείς, οι οποίοι υφίστανται μια ταλαιπωρία και μια μείωση της ποιότητας ζωής τους λόγω βήμα και φτερνισμάτων. Όλοι θα υποστούν μια ταλαιπωρία».
«Τα παιδιά ταλαιπωρούνται περισσότερο, ιδίως τα μικρότερα, γιατί συνήθως είναι κρυολογημένα. Καλό θα είναι θα αποφύγουμε τις δραστηριότητες στους εξωτερικούς χώρους αυτές τις ημέρες όσο βλέπουμε ότι η ατμόσφαιρα έχει αυτήν την πορτοκαλί μουντή εμφάνιση», επανέλαβε ο καθηγητής.
Οσο για αν και πόσο βοηθά η μάσκα, ο κ. Τζανάκης απάντησε: «Δεν νομίζω ότι αυτοί που είναι υγιείς και εργάζονται στην ύπαιθρο μπορούν να δουλέψουν υπό αυτές τις συνθήκες. Επομένως έχοντας υπ’ όψιν μας ότι αυτό το επεισόδιο δεν θα είναι της ίδιας έντασης, όπως για παράδειγμα με τον Μάρτιο του 2018, νομίζω ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να δουλέψουν κανονικά».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News