409
Bρετανοί στρατιώτες σε πρόσφατη χειμερινή άσκηση του ΝΑΤΟ στην Εσθονία | EPA/VALDA KALNINA

Βρετανία: Ο Κάρολος επιτρέπει τα γένια στους στρατιώτες

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2024, 17:34
Bρετανοί στρατιώτες σε πρόσφατη χειμερινή άσκηση του ΝΑΤΟ στην Εσθονία
|EPA/VALDA KALNINA

Βρετανία: Ο Κάρολος επιτρέπει τα γένια στους στρατιώτες

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2024, 17:34

Στρατιώτες και αξιωματικοί μπορούν πια να αφήσουν γένια ενώ υπηρετούν στον βρετανικό στρατό, μετά από αλλαγή πολιτικής που απαιτούσε την έγκριση του βασιλιά.

Τα γένια πρέπει να είναι περιποιημένα και να εγκρίνονται από τους ανωτέρους, όπως εξήγησε υπαξιωματικός του βρετανικού στρατού σε ένα τετράλεπτο βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τα στρατεύματα, ανέφεραν οι Times.

Οι κανόνες είναι οι εξής: «Επιτρέπεται μόνο “κανονική πλήρης γενειάδα”. Το μήκος της γενειάδας πρέπει να είναι μεταξύ 2,5 mm και 25,5 mm και να είναι κουρεμένη στα ζυγωματικά και τον λαιμό. Δεν πρέπει να μεγαλώνει σε κάποια σημεία αποσπασματικά ή ανομοιόμορφα και δεν επιτρέπονται “εξεζητημένα” χρώματα».

Η νέα πολιτική τίθεται άμεσα σε ισχύ ώστε όσοι στρατιώτες θέλουν, να σταματήσουν το ξύρισμα στις διακοπές του Πάσχα.

Ο αρμόδιος αξιωματικός Πολ Κάρνεϊ είπε ότι «τα γένια πρέπει να είναι περιποιημένα» και ότι «οι κανόνες και τα πρότυπα δεν αλλάζουν».

Τα γένια θα επιθεωρηθούν από τους αξιωματικούς μόλις επιστρέψουν τα στρατεύματα από την άδεια του Πάσχα.

Ο βρετανός υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς είχε χαρακτηρίσει «γελοία» την απαγόρευση γενειάδας στον στρατό (REUTERS/Hannah McKay)

Ο Γκραντ Σαπς, υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, είπε στους Times πριν από τα Χριστούγεννα, ότι η απαγόρευση των γενειάδων στον στρατό ήταν «γελοία» και ότι ήρθε η ώρα να εκσυγχρονιστεί. Επεσήμανε, ότι σε άλλες χώρες του κόσμου οι στρατιώτες ήταν «απόλυτα ικανοί να πολεμήσουν με γένια» και επέκρινε τον στρατό που άργησε τόσο πολύ να λάβει την απόφαση.

Μιλώντας μετά την αλλαγή πολιτικής, είπε στο BBC: «Με τη στρατολόγηση να αποτελεί προτεραιότητα σε συνδυασμό με πρόσφατη δημοσκόπηση της YouGov που έδειξε ότι οι περισσότεροι άνδρες (54%) σήμερα έχουν μούσι ή μουστάκι, ζήτησα από τον στρατό να επανεξετάσει επίσημα την ξεπερασμένη απαγόρευση. Σήμερα, έγινε αυτή η λογική αλλαγή στους κανόνες».

Το Ναυτικό και η Αεροπορία

Οι συζητήσεις για το αν πρέπει να επιτρέπονται τα γένια στον στρατό συνεχίζονταν για πολλά χρόνια. Το Βασιλικό Ναυτικό έχει επιτρέψει εδώ και καιρό τα γένια και το μουστάκι, ενώ η RAF επέτρεψε τα γένια το 2019.

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ χαιρετούν το πλήθος καθώς αναχωρούν από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Ουίνδσορ μετά τη γαμήλια τελετή τον Μάιο του 2018 (EPA/NEIL HALL / POOL)

Ο πρίγκιπας Χάρι επικρίθηκε επειδή δεν ξυρίστηκε πριν από τον γάμο του με τη Μέγκαν Μαρκλ το 2018, στον οποίο φορούσε στρατιωτική στολή. Ωστόσο, ο κόσμος επεσήμανε ότι καθώς δεν ήταν πλέον εν ενεργεία αξιωματικός, δεν χρειαζόταν να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...