735
Τα ντάκσχουντ θεωρούνται μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας | Shutterstock

Στα χαρακώματα οι Γερμανοί για τα τετράποδα «λουκάνικα»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2024, 10:30
Τα ντάκσχουντ θεωρούνται μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας
|Shutterstock

Στα χαρακώματα οι Γερμανοί για τα τετράποδα «λουκάνικα»

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2024, 10:30

Η αγαπημένη ράτσα σκύλου των Γερμανών, τα ομολογουμένως αξιολάτρευτα ντάκσχουντ, γνωστά και ως «λουκάνικα», θα μπορούσαν να απειλούνται με εξαφάνιση στην ίδια τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εθνικός κυνολογικός όμιλος της χώρας, επικαλούμενος ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στο να απαγορευτεί η εκτροφή σκύλων με «σκελετικές ανωμαλίες».

Το προσχέδιο νόμου, που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο και εξετάζεται επί του παρόντος από τις Αρχές, εισήχθη ως μέρος της ευρύτερης Νομοθεσίας για την Προστασία των Ζώων, με στόχο την ενίσχυση των υφιστάμενων νόμων για τη λεγόμενη «βασανιστική εκτροφή», όπως δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να απαγορευτεί η αναπαραγωγή/εκτροφή ρατσών που είναι επιρρεπείς σε συγκεκριμένες παθήσεις, όπως τα συχνά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη που παρατηρούνται σε σκύλους με κοντά πόδια και μακριά πλάτη, όπως τα ντάκσχουντ.

Σύμφωνα με τον Κυνολογικό Ομιλο της χώρας, υπό απειλή εξαφάνισης θα μπορούσαν να βρεθούν ξαφνικά και άλλες αγαπημένες ράτσες των Γερμανών, όπως τα σνάουτσερ, τα μπιγκλ, ακόμη και οι γερμανικοί ποιμενικοί.

Οσον αφορά ειδικά τη λατρεία και την αγωνία για τα ντάκσχουντ, καταρχάς είναι γνωστό, όπως αναφέρει το CNN, πως μεταξύ των λάτρεών τους συγκαταλέγονται πολλές ιστορικές προσωπικότητες, από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη έως τον τελευταίο αυτοκράτορα της Γερμανίας Γουλιέλμο Β’, ο οποίος έστησε ολόκληρο ταφικό μνημείο στη μνήμη του δικού του ντάκσχουντ, ονόματι Ερντμαν, όταν εγκατέλειψε τα εγκόσμια.

Στα όπα όπα είχε και ο Πάμπλο Πικάσο τη Λουμπ, με την οποία όχι μόνο αρεσκόταν να φωτογραφίζεται, αλλά την απαθανάτισε και στον διάσημο πίνακα-μονοκοντυλιά «Le Chien», ενώ ντάκσχουντ ήταν και ο Βάλντι, η επίσημη μασκότ των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου το 1972.

«Τα ντάκσχουντ είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γερμανίας» δήλωσε στο CNN η Μάριον Μίσελε, πρόεδρος του Κυνολογικού Ομίλου Βερολίνου-Βρανδεμβούργου και ιδιοκτήτρια ενός «λουκάνικου» ονόματι Πέπερ. «Τα “λουκάνικα” δεν υπόκεινται σε βασανιστική εκτροφή μόνο και μόνο επειδή είναι μικρά και έχουν κοντά πόδια» υποστήριξε, προσθέτοντας πως κατά τη γνώμη της «το νέο σχέδιο νόμου είναι υπερβολικό και στοχεύει την αναπαραγωγή/εκτροφή στο σύνολό της».

Κάπως έτσι, στο όνομα της σωτηρίας των ντάκσχουντ, ο Κυνολογικός Ομιλος της Γερμανίας άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές (περισσότερες από 15.000 μόνο την περασμένη Τετάρτη), υποστηρίζοντας ότι η μεταρρύθμιση θα άφηνε πάρα πολλά περιθώρια ερμηνείας όσον αφορά το τι συνιστά και τι όχι γενετικό ελάττωμα.

Στην ιστοσελίδα του ομίλου σημειώνεται ότι «πολλές από τις προτεινόμενες αλλαγές, όπως η ρύθμιση του διαδικτυακού εμπορίου ζώων ή η δράση κατά του παράνομου εμπορίου κουταβιών, είναι ουσιαστικές […] Ωστόσο, ο νόμος για την προστασία των ζώων περιέχει απαιτήσεις που θα μπορούσαν να σημαίνουν την εξάλειψη πολλών υγιών ρατσών σκύλων στη Γερμανία» πρόσθεσε.

Ομως παρά τον ντόρο που προκλήθηκε, ο οποίος απασχόλησε όχι μόνο τα γερμανικά αλλά και τα βρετανικά ΜΜΕ, η απάντηση στο ερώτημα αν θα απαγορευτούν τα ντάκσχουντ και άλλες δημοφιλείς ράτσες σκύλων, είναι όχι. Την έδωσε, μάλιστα, το (υπό την ηγεσία των Πρασίνων) υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας.

«Καμία ράτσα σκύλων δεν θα απαγορευτεί» είπε ξεκάθαρα στο BBC εκπρόσωπος του υπουργείου. «Θέλουμε να εμποδίσουμε τους εκτροφείς να παραμορφώνουν τα σκυλιά υπερβολικά, σε βαθμό που να υποφέρουν» πρόσθεσε. Σε αυτό το πλαίσιο θα απαγορεύεται στο εξής οι εκτροφείς να καταβάλλουν συγκεκριμένες προσπάθειες για να αποκτούν τα σκυλιά που εκτρέφουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν «πόνο, ταλαιπωρία ή ζημιά».

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου φοβούνται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε απαγόρευση εκτροφής «λουκάνικων», επειδή τα κοντά πόδια και η μακριά σπονδυλική στήλη τους ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στα γόνατα, στο ισχίο και στην πλάτη. Αλλες ράτσες, όπως τα μπουλντόγκ και τα παγκ, που είναι πιθανό να παρουσιάσουν αναπνευστικά προβλήματα, θα μπορούσαν επίσης να στοχοποιηθούν, σύμφωνα πάντα με τον Κυνολογικό Ομιλο της Γερμανίας.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι ράτσες σκύλων εξελίσσονται διαρκώς –όχι φυσικά, αλλά δια χειρός των εκτροφέων– και υπάρχει ο κίνδυνος να έχουν ολοένα πιο ακραία χαρακτηριστικά. Επομένως, η αναπαραγωγή σκύλων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως σκελετικές ανωμαλίες, που προκαλούν ταλαιπωρία στα ζώα, επιδεινώνουν την υγεία τους και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής, δεν θα επιτρέπεται πλέον. «Επειδή οι άνθρωποι βρίσκουν κάτι νέο ή αισθητικά ευχάριστο, δεν πρέπει να βασανίζονται τα ζώα γι’ αυτό» είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η αποκαλούμενη «βασανιστική εκτροφή» είναι παράνομη στη Γερμανία εδώ και τρεις δεκαετίες. Αλλά μέχρι τώρα ο νόμος ήταν ασαφής και ανοιχτός σε διάφορες ερμηνείες. Μέσω του προτεινόμενου νομοσχεδίου επιδιώκεται ο καθορισμός συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων όσον αφορά τους τρόπους εκτροφής που θα μπορούσαν να βλάψουν με οποιονδήποτε τρόπο τα ζώα.

«Πάντα θα υπάρχουν “λουκάνικα”» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας. «Απλώς δεν θα δούμε ποτέ κανένα με πόδια μήκους ενός εκατοστού» συμπλήρωσε, μάλλον καθησυχαστικά για τους λάτρεις των ντάκσχουντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...