Χιλιάδες φθηνά drones (μικρά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη) αναπτύσσονται κάθε μήνα στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, και από τις δύο πλευρές. Αγορασμένα από την Amazon και παρόμοιους ιστοτόπους για μερικά εκατοντάδες ευρώ το καθένα, έχουν αλλάξει το πρόσωπο των σύγχρονων πολεμικών συγκρούσεων.
Τα drones χρησιμοποιούνται καθημερινά για να κατασκοπεύουν εχθρικά χαρακώματα, να δίνουν ακριβείς θέσεις GPS και να υποδεικνύουν πού να χτυπήσει το Πυροβολικό. Οι Times του Λονδίνου αναφέρουν ότι, με μικρές τροποποιήσεις, τα ιπτάμενα αντικείμενα μπορούν να ρίξουν τις δικές τους μικρές αλλά θανατηφόρες βόμβες. Είναι τόσο φθηνά και εύχρηστα που μπορεί να τα αναπτύξει οποιοσδήποτε ημιεκπαιδευμένος στρατιώτης ή αντάρτης μαχητής.
Τα drones στρατιωτικής χρήσης προέκυψαν ως ακούσια συνέπεια της εμμονής ενός νεαρού κινέζου επιστήμονα, ο οποίος μόνο κακές προθέσεις δεν είχε – για την ακρίβεια, περιγράφεται ως «σπασίκλας» με εφηβικό ενδιαφέρον για μοντέλα αεροσκαφών.
Το γεγονός ότι το εργαλείο-χόμπι του Φρανκ Γουάνγκ διευκολύνει σημαντικά στρατιωτικές δυνάμεις να χτυπήσουν ένα τανκ από απόσταση ή να σκοτώσουν ανθρώπους με πολλούς άλλους τρόπους, σίγουρα δεν ήταν στις προθέσεις του. Η Dajiang Innovation Technology (DJI), εταιρεία που ίδρυσε και της οποίας ηγείται, είναι υπεύθυνη για σχεδόν όλα τα εμπορικά drones που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία και σε άλλους πολέμους, εν μέρει επειδή κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά.
Περισσότερα από το 75% των drones για μη στρατιωτική χρήση κατασκευάζονται από την DJI, μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία νέας τεχνολογίας, που εδρεύει στην πόλη Σενζέν της νότιας Κίνας. Χρησιμοποιούνται από φωτογράφους για να τραβήξουν αεροφωτογραφίες, από αγρότες για να παρακολουθούν και να ψεκάζουν καλλιέργειες, από εταιρείες ηλεκτρισμού για να ελέγχουν τους πυλώνες τους, και για μυριάδες άλλους σκοπούς.
Ο Γουάνγκ σπάνια δίνει συνεντεύξεις. Ωστόσο, μια εκπρόσωπος της εταιρείας του αναφέρει: «Λυπούμαστε και καταδικάζουμε τη χρήση των προϊόντων μας για την πρόκληση βλάβης οπουδήποτε στον κόσμο. Είναι βασική πεποίθηση της εταιρείας μας, η οποία ιδρύθηκε για να αναπτύξει drones που θα έκαναν τον κόσμο καλύτερο και θα ωφελούσαν την κοινωνία».
Ο Γουάνγκ –Γουάνγκ Τάο για τους κινέζους φίλους του– μεγάλωσε προσπαθώντας να βρει τρόπους να κάνει τα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, ιδιαίτερα τα ελικόπτερα, ευκολότερα στην πτήση. Σχεδόν αμέσως τράκαρε και διέλυσε ένα αεροπλανάκι που του είχαν αγοράσει οι γονείς του ως ανταμοιβή επειδή τα είχε πάει καλά στις εξετάσεις του γυμνασίου του.
Γεννημένος στο Χανγκζού, κυνήγησε αυτό το μοναδικό όνειρο στον ελεύθερο χρόνο που είχε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ, πριν μετακομίσει στη νέα κινεζική πόλη Σενζέν και ιδρύσει εκεί, μαζί με φίλους του, μια εταιρεία. Τότε ήταν μόλις 20 ετών.
Ο Γουάνγκ κατάφερε να απλοποιήσει τον μηχανισμό ελέγχου των μικρών αεροσκαφών σε ηλικία 32 ετών, το 2013. Τότε έβγαλε στην αγορά το πρώτο του τετρακόπτερο – ένα ελικόπτερο με τέσσερις έλικες. Μέσα σε έναν χρόνο, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Phantom του, τα οποία ήταν εξοπλισμένα με φακούς κάμερας τύπου κινητού τηλεφώνου που είχαν αγοραστεί από τις αλυσίδες εφοδιασμού της Σενζέν, χρησιμοποιούνταν από φωτογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σε διάστημα δύο ετών τα drones είχαν προσαρμοστεί από το Ισλαμικό Κράτος για να απελευθερώνει χειροβομβίδες πάνω από τα κεφάλια των στρατευμάτων που προσπαθούσαν να εκδιώξουν τους μαχητές του από το Ιράκ και τη Συρία.
Τα κεντρικά γραφεία της DJI στο Σενζέν βρίσκονται πολύ μακριά από τη συριακή έρημο ή από τα λασπωμένα ουκρανικά καταφύγια. Σχεδόν όλες οι δραστηριότητες και οι εγκαταστάσεις παραγωγής της βρίσκονται στο Σενζέν. Τα κεντρικά γραφεία φιλοξενούν 6.000 άτομα, κυρίως για έρευνα και ανάπτυξη, που επεξεργάζονται βελτιώσεις στις κάμερες, στα βίντεο και στα συστήματα σταθεροποίησης των μοντέλων DJI. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν τα drones της DJI παγκοσμίως, κυρίως για αεροφωτογραφίες οικογενειών, φίλων και σημείων φυσικής ομορφιάς.
Στις παράνομες ενέργειες όπου έχουν χρησιμοποιηθεί περιλαμβάνεται η αποστολή κινητών τηλεφώνων σε φυλακές της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για τον τρόπο χρήσης των προϊόντων της – όπως οι κατασκευαστές κινητήρων εσωτερικής καύσης δεν μπορούν να ελέγξουν αν αυτοί χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα ή σε τανκς.
Η DGI έχει τερματίσει τις δραστηριότητές της στην Ουκρανία και στη Ρωσία, αν και πολλοί επαγγελματικοί στρατοί συνδυάζουν πλέον την Τεχνητή Νοημοσύνη με την τεχνολογία των drones της για να δημιουργήσουν αυτοκατευθυνόμενα δολοφονικά ρομπότ. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί ότι δεν θα αναπτύξει τη δική της τεχνολογία ΤΝ για χρήση στα εμπορικά drones της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News