761
Κάμερα ασφαλείας με φόντο τον Πύργο του Αϊφελ. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναθεωρούνται | REUTERS/Abdul Saboor/File Photo

Μετά τη σφαγή στη Μόσχα, η Γαλλία επανεξετάζει την τρομοκρατική απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2024, 11:38
Κάμερα ασφαλείας με φόντο τον Πύργο του Αϊφελ. Τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναθεωρούνται
|REUTERS/Abdul Saboor/File Photo

Μετά τη σφαγή στη Μόσχα, η Γαλλία επανεξετάζει την τρομοκρατική απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2024, 11:38

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, συναντήθηκε με τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας προκειμένου να αξιολογήσουν την τρομοκρατική απειλή μετά την πολύνεκρη επίθεση στην αίθουσα συναυλιών της Μόσχας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Η επίθεση προκάλεσε νέους φόβους για την ασφάλεια εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι διοργανωτές των Αγώνων είναι η τελετής έναρξης, στις 26 Ιουλίου. Σχεδιάζεται να είναι μια άνευ προηγουμένου, υπαίθρια εκδήλωση, η οποία για πρώτη φορά στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν θα πραγματοποιηθεί εντός των ορίων ενός σταδίου, αλλά θα περιλαμβάνει έναν στολίσκο 94 σκαφών που θα μεταφέρουν χιλιάδες αθλητές σε απόσταση 6 χιλιομέτρων στο Σηκουάνα, ενώ άλλα 80 σκάφη θα μεταφέρουν εκπροσώπους των ΜΜΕ και προσωπικό ασφαλείας. Εκτιμάται ότι 220.000 άνθρωποι θα συγκεντρωθούν κατά μήκος του ποταμού και 200.000 ακόμη θα παρακολουθήσουν την τελετή από κτίρια.

Περισσότεροι από 45.000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τελετής, με ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες και επίλεκτους αξιωματικούς σε βάρκες, σύμφωνα με τον Guardian. Ο εναέριος χώρος θα κλείσει σε ακτίνα 150 χιλιομέτρων γύρω από το Παρίσι, καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας προετοιμάζονται για την πιθανή απειλή επιθέσεων με drone.

Ο Νταρμανέν υποσχέθηκε ότι η γαλλική αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα είναι έτοιμες και είπε ότι ενώ οι Αγώνες είναι ένας προφανής στόχος επιθέσεων, τεράστιες προσπάθειες και πόροι έχουν διατεθεί για τις επιχειρήσεις ασφάλειας και πληροφοριών ευρείας κλίμακας.

«Επειδή ως χώρα υπερασπιζόμαστε οικουμενικές αξίες και είμαστε υπέρ της κοσμικότητας, η Γαλλία απειλείται πολύ και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια έκτακτων γεγονότων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες», είπε ο Νταρμανέν σε δημοσιογράφους μετά την επίθεση στη Μόσχα. «Η γαλλική αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών θα είναι έτοιμες», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα πληροφοριών».

Μια δημοσκόπηση της Elabe για το BFMTV αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι παρ’ όλο που το 80% των Γάλλων ανησυχούσε για την τρομοκρατία, το 59% ήταν αισιόδοξο ότι η Γαλλία θα κρατήσει με επιτυχία τους Αγώνες ασφαλείς. Συνολικά το 57% των Γάλλων θεώρησε ότι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί στην ύπαιθρο, όπως σχεδιάστηκε.

Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών εξετάζουν προσεκτικά έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους πριν από τους Αγώνες, συμπεριλαμβανομένων αθλητών, προσωπικού, εθελοντών και ανθρώπων που ζουν κοντά σε βασικές υποδομές, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Μετά την επίθεση στη Μόσχα στις 22 Μαρτίου που σκότωσε τουλάχιστον 140 ανθρώπους, το Παρίσι αναβάθμισε το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής στο μέγιστο. Η χώρα στο παρελθόν υπήρξε συχνός στόχος επιθέσεων τζιχαντιστών, συμπεριλαμβανομένων των συντονισμένων επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι στην αίθουσα συναυλιών Bataclan, σε εστιατόρια και στο εθνικό αθλητικό στάδιο τον Νοέμβριο του 2015.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε αυτή την εβδομάδα ότι η οντότητα του Ισλαμικού Κράτους που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στη Μόσχα, γνωστή ως Χορασάν, προσπάθησε επίσης να επιτεθεί στη Γαλλία. «Αυτή η συγκεκριμένη ομάδα έκανε αρκετές απόπειρες επιθέσεων στο δικό μας έδαφος», είπε ο πρόεδρος στους δημοσιογράφους. Ο πρωθυπουργός, Γκάμπριελ Ατάλ, είπε ότι δύο προγραμματισμένες επιθέσεις έχουν αποτραπεί στη Γαλλία από την αρχή του έτους.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Νταρμαμέν είπε σε μια επιτροπή της Γερουσίας ότι το είδος του κινδύνου που αξιολογείται εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει την πιθανότητα ενός μοναχικού επιτιθέμενου εντός Γαλλίας ή ομάδων εκτός Γαλλίας που πληρώνουν εγκληματίες εντός της χώρας για να οργανώσουν επίθεση. Είπε ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένη απειλή από ξένη ομάδα. «Μπορούμε να πούμε σήμερα ότι ομάδες όπως η Αλ Κάιντα ή το Ισλαμικό Κράτος έχουν την πρόθεση να επιτεθούν στη Δύση και στη Γαλλία ειδικότερα, αλλά δεν έχουν τα μέσα αυτή τη στιγμή».

Η Σελίν Μπερθόν, η επικεφαλής της γαλλικής εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών, είπε στην ίδια επιτροπή της Γερουσίας ότι ο κίνδυνος τρομοκρατίας αυξάνεται τον τελευταίο χρόνο. Μίλησε για «την επιστροφή της ισλαμικής τρομοκρατικής απειλής, την οποία δεν πρέπει να χάσουμε από τα μάτια μας, εν μέσω τεταμένου γεωπολιτικού πλαισίου, με τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχεύουν τη Δύση και αναμφίβολα, καθώς πλησιάζουν οι Αγώνες, θα προσπαθήσουν να αδράξουν την ευκαιρία».

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας της Γαλλίας, Βενσάν Στρουμπέλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή την εβδομάδα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αναμένεται να αποτελέσουν στόχο, και «από ξένα κράτη που θέλουν να διαταράξουν τους Αγώνες για τον έναν ή τον άλλον λόγο και που μπορεί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην τελετή έναρξης ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς». Η προειδοποίηση έρχεται εν μέσω τεταμένων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Στρουμπέλ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Σαφώς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι στόχος. Ετοιμαζόμαστε για όλους τους τύπους επιθέσεων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...