782
Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ κατέγραψε τα τελευταία χρόνια άλμα σε περιστατικά εγκληματικότητας | Shutterstock

Καλιφόρνια: Ιδιωτική φύλαξη για φοιτητές του Μπέρκλεϊ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2024, 17:45
Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ κατέγραψε τα τελευταία χρόνια άλμα σε περιστατικά εγκληματικότητας
|Shutterstock

Καλιφόρνια: Ιδιωτική φύλαξη για φοιτητές του Μπέρκλεϊ

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2024, 17:45

Θα περίμενε κανείς ότι μια πανεπιστημιούπολη όπως αυτή του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, ενός από τα διασημότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, θα ήταν ένα απόλυτα ασφαλές μέρος. Και όμως, αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά η ανομία που συχνά εμφανίζεται μέσα στους κοιτώνες και έξω από αυτούς ανάγκασε τους γονείς των φοιτητών να συγκεντρώσουν 42.000 δολάρια για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην προστασία των παιδιών τους.

Μια ομάδα γονέων με την ονομασία SafeBears είπε ότι ένιωθε υποχρεωμένη να πληρώσει για προστασία, αφού άκουσε για επιθέσεις σε φοιτητές και εισβολές σε κοιτώνες. «Οι φοιτητές χρειάστηκε στην πραγματικότητα να κλειστούν στα δωμάτια του κοιτώνα τους, ενώ επικίνδυνοι εισβολείς περπατούσαν πάνω-κάτω στους διαδρόμους ακριβώς έξω από την πόρτα τους» εξήγησαν, προσθέτοντας ότι είχαν καταγράψει περιστατικά σεξουαλικής επίθεσης και ληστείες αυτοκινήτων.

Ο Σαγκάρ Τζεθάνι, ιδρυτής της SafeBears και πατέρας δύο σπουδαστών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, δήλωσε στους Times ότι οι γονείς ένιωθαν πως δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. «Αποφασίσαμε ότι δεν πάει άλλο» είπε ο Τζεθάνι, που ζει στο Λος Αντζελες. «Εάν το σχολείο δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των φοιτητών, θα το κάνουμε εμείς». Πρόσθεσε ότι τα σχόλια από τους μαθητές για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ήταν μέχρι στιγμής θετικά.

Ενα από τα κύρια παράπονα της SafeBears είναι η έλλειψη αστυνόμευσης στην πανεπιστημιούπολη. Αν και, σύμφωνα με τους Los Angeles Times, επιχειρούν εκεί 45 αστυνομικοί, καθώς και τρεις νεοσύλλεκτοι από αστυνομική σχολή, οι γονείς υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Το Μπέρκλεϊ είναι γνωστό ως φιλελεύθερο πανεπιστήμιο και προπύργιο προοδευτικών αξιών, κάτι που προσέλκυσε την οικογένεια Τζεθάνι.

Ωστόσο, ο Σαγκάρ Τζεθάνι φοβάται ότι αυτή η προοδευτική κουλτούρα στρέφεται πλέον κατά των συζητήσεων για την αστυνόμευση. «Σε κάποιο σημείο, φαίνεται ότι οι συζητήσεις για το έγκλημα και την ασφάλεια έγιναν απαγορευμένες» είπε. «Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί».

Το πανεπιστήμιο αμφισβήτησε την ανάγκη για ιδιωτικούς φρουρούς ασφαλείας και είπε ότι η παρουσία τους στη σχολή «εγείρει μια σειρά από ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης και της εμπειρίας ατόμων που προσλαμβάνονται από τέτοιες εταιρείες». Οι γονείς, ωστόσο, θεωρούν τους φόβους για την ασφάλεια των παιδιών τους απολύτως βάσιμους.

Το Μπέρκλεϊ κατέγραψε τα τελευταία χρόνια άλμα στην εγκληματικότητα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ. Οι αναφορές για κλοπές οχημάτων αυξήθηκαν από 81 το 2021 σε 307 το 2022, με τα ηλεκτρονικά σκούτερ και τα ηλεκτρονικά ποδήλατα να είναι οι κύριοι στόχοι των κλεφτών. Οι ληστείες στην πανεπιστημιούπολη αυξήθηκαν σε 25 το 2022, από 14 το προηγούμενο έτος, ενώ οι επιθέσεις αυξήθηκαν από 54 σε 63.

Υπήρξε επίσης αύξηση των εγκλημάτων εκτός πανεπιστημιούπολης, σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα του Μπέρκλεϊ, το οποίο ανέφερε ότι σημειώθηκαν 7.960 βίαια εγκλήματα και εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας το 2023, σε σύγκριση με 7.201 το προηγούμενο έτος.

Η SafeBears προσέλαβε μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας για να περιπολεί κοντά στην πανεπιστημιούπολη με τα πόδια και με ποδήλατα από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 3 το πρωί. Φορώντας φωσφορίζοντα γιλέκα και επικοινωνώντας μέσω ασυρμάτου, οι φύλακες –στους οποίους δεν επιτρεπόταν να εισέλθουν στο πανεπιστήμιο– στοχεύουν στην πρόληψη τυχόν προβλημάτων και προσφέρονται να οδηγούν τους σπουδαστές στα δωμάτιά τους μετά από κάποια έξοδο.

Η πιλοτική εφαρμογή διήρκεσε από τις 6 έως τις 23 Μαρτίου και ο Τζεθάνι είπε πως σημείωσε επιτυχία. «Ελπίζουμε ότι το σχολείο θα εξαλείψει την ανάγκη να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, δημιουργώντας το δικό του πρόγραμμα, όπως θα έπρεπε να έχει κάνει μέχρι τώρα» είπε στους Times. Η SafeBears δημοσίευσε επίσης ένα βίντεο στο οποίο φοιτητές εξηγούν γιατί ένιωθαν ανασφαλείς στην πανεπιστημιούπολη.

Ο Ρισάμπ είπε ότι δεν είχε γίνει ποτέ μάρτυρας πυροβολισμών μέχρι που πήγε στο Μπέρκλεϊ. Κάποιοι φοιτητές δεν δίνουν πολλή σημασία, πρόσθεσε, αλλά ο ίδιος δυσκολευόταν να ξεχάσει τη νύχτα που πυροβολισμοί έπεσαν έξω από τον κοιτώνα του. «Είναι δύσκολο να το επεξεργαστώ» ακούστηκε να λέει στο βίντεο. Ο Σαλβαδόρ Μπράβο, ένας άλλος φοιτητής, δήλωσε στην εφημερίδα San Francisco Chronicle: «Εχω δει φοιτητές να κυνηγιούνται με μαχαίρια».

Ομως ο Τζόναθαν Σάιμον, καθηγητής Νομικής στο Μπέρκλεϊ, είπε πως πρόκειται για τέχνασμα: «Η εικόνα της πανεπιστημιούπολης ως ένα μέρος με τεράστια εγκληματικότητα ήταν εξαρχής υπερβολική» ανέφερε στους Los Angeles Times. Το ίδιο το πανεπιστήμιο, πάντως, πιστεύει ότι τα χρήματα των γονέων θα ήταν καλύτερο να δαπανηθούν μέσω του ιδρύματος, αντί για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης: «Οι γονείς που θέλουν να δωρίσουν κεφάλαια για πρόσθετη ασφάλεια στην πανεπιστημιούπολη μπορούν να το κάνουν μέσω ενός ταμείου που έχει συσταθεί» ανακοίνωσε το Μπέρκλεϊ. «Δεν πιστεύουμε ότι η ιδιωτική ασφάλεια πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι της πρόσληψης αστυνομικών».

Το έργο «SafeBears» μπορεί να επαναληφθεί αν οι γονείς το θεωρήσουν απαραίτητο. «Χρειάζεται πολλή δουλειά προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά και πολλά χρήματα, επομένως δεν είναι κάτι που το παίρνουμε ελαφρά» τόνισε ο Τζεθάνι στους Times. «Αλλά τελικά θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε για να κρατήσουμε τις οικογένειές μας ασφαλείς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...