Η αλλαγή του ελαιολάδου στα εστιατόρια όπου γευματίζει το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φρανκφούρτη, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στους εργαζομένους, πολλοί από τους οποίους είναι Ιταλοί.
Τελικά οι υπεύθυνοι τροφοδοσίας υποχώρησαν στις απαιτήσεις τους και επανέφεραν στο τραπέζι των εργαζομένων το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που είχαν… τολμήσει να αφαιρέσουν για ένα κατώτερης κατηγορίας, ώστε να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Οπως σημειώνει το Politico, oι εργαζόμενοι βομβάρδισαν με μηνύματα τον εσωτερικό πίνακα ανακοινώσεων της ΕΚΤ, τον Μάρτιο, στα οποία διαμαρτύρονταν για την απότομη πτώση της ποιότητας του ελαιολάδου που έτρωγαν στις μεσημεριανές τους σαλάτες στον ουρανοξύστη Eurotower, ο οποίος στεγάζει τον κεντρικό οικονομικό θεσμό της ΕΕ, στη Φρανκφούρτη.
«Εδώ και λίγες εβδομάδες έχουμε Sansa Oil (πυρηνέλαιο)», έγραψε ένας εργαζόμενος, αναφερόμενος στο χαμηλής ποιότητας λάδι που παρασκευάζεται από τον πολτό ελιάς, το οποίο συνήθως κοστίζει τα μισά από το έξτρα παρθένο και είναι τόσο κακής ποιότητας που χρησιμοποιείται συχνά ως καύσιμο για λέβητες βιομάζας. «Αυτό για μένα είναι τελείως τρελό», συνέχισε ο ίδιος.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν ότι η τιμή των γευμάτων αυξήθηκε με το νέο λάδι, παρ’ό,τι είναι πολύ φθηνότερο από το έξτρα παρθένο.
Η ευθύνη για την αλλαγή βάρυνε την νέα υπηρεσία τροφοδοσίας, Aramark, που ανέλαβε το έργο τον Δεκέμβριο.
Η Aramark ισχυρίστηκε ότι οι τιμές των γευμάτων αυξήθηκαν γιατί μεγάλωσαν οι μερίδες και σύμφωνα με τη σύμβαση με την ΕΚΤ, κοστολογούνται βάσει του βάρους τους.
Κι όλα αυτά βέβαια, συνέβησαν σε μία εποχή που η ΕΚΤ αγωνίζεται να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στην Ευρώπη.
Για αυτό και κάποια σχόλια διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους ήταν σχετικά: «Η ΕΚΤ θα πρέπει να έχει περισσότερους ελέγχους σχετικά με το τι μας προσφέρεται για την τιμή που πληρώνουμε (συμπεριλαμβανομένης της επιδότησης της ΕΚΤ)», έγραψε χαρακτηριστικά κάποιος.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο αρμόδιος της ΕΚΤ για την κλιματική αλλαγή, Φρανκ Ελντερσον, είχε πει στο προσωπικό ότι κάποιοι χρειάζονται «επαναπρογραμματισμό», ώστε να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση του «κλιματικού κινδύνου» από την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η θεωρία έγινε πράξη ακόμα και για τους εργαζόμενους στην ΕΚΤ, που είδαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο εστιατόριο της εργασίας τους.
Η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου, που έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτεταμένη ξηρασία στη νότια Ευρώπη.
Στην υπόθεση αυτή, φάνηκε επίσης και η διαφορά νοοτροπίας και τρόπου ζωής Βορρά και Νότου και το βάρος που δίνουν στο τραπέζι τους, καθώς οι Ιταλοί πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες για το ελαιόλαδο, ενώ οι βόρειοι συνάδελφοί τους το θεώρησαν ζήτημα άνευ σημασίας, σημειώνει το Politico.
«Eίμαι εδώ για να αγωνιστώ για την Ευρώπη και όχι για να αγωνιστώ για ένα εστιατόριο τριών αστέρων στη δουλειά», δήλωσε, φανερά ενοχλημένος, ένας εργαζόμενος στην ΕΚΤ με γερμανικό όνομα, ο οποίος προφανώς δεν μπορεί να εκτιμήσει το καλό φαγητό.
Πάντως, τα καλά νέα για τους εργαζόμενους είναι ότι τελικά το ελαιόλαδο άλλαξε και πάλι και έγινε έξτρα παρθένο, μετά από παρέμβαση ενός ανώτερου αρμοδίου για την τροφοδοσία στην τράπεζα.
Πλέον, το προσωπικό έχει στρέψει τα βέλη του στην ίδια την εταιρεία τροφοδοσίας, διαμαρτυρόμενο ότι η ποιότητα του φαγητού έχει χειροτερέψει και η τιμή του έχει αυξηθεί αδικαιολόγητα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News