Μοιάζει καταραμένος ο τίτλος «πριγκίπισσα της Ουαλίας», αφού εκείνες που τον είχαν τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια δέχτηκαν σκληρά χτυπήματα της μοίρας.
Ο τίτλος του πρίγκιπα της Ουαλίας προορίζεται για τον διάδοχο του βασιλικού θρόνου από το 1301, όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Εδουάρδο Β’, γράφει η Britannica. Ο σημερινός βασιλιάς Κάρολος έλαβε αυτόν τον τίτλο το 1969.
Ο τίτλος της πριγκίπισσας της Ουαλίας χρησιμοποιείται από τη σύζυγο του πρίγκιπα της Ουαλίας. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει… σόλο πριγκίπισσα με αυτόν τον τίτλο, καθώς δεν έχει δοθεί ποτέ σε γυναίκες διαδόχους του βρετανικού θρόνου, όπως π.χ. η βασίλισσα Ελισάβετ Β’. Από το 1328, υπήρξαν συνολικά 10 πριγκίπισσες της Ουαλίας. Οι δύο τελευταίες ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά η ζωή είχε άλλα σχέδια…
Η πριγκίπισσα του λαού
Η Νταϊάνα Σπένσερ έγινε πριγκίπισσα της Ουαλίας όταν παντρεύτηκε τον Κάρολο, το 1981. Η πριγκίπισσα Νταιάνα υπήρξε διεθνές είδωλο για «επιφανειακούς» λόγους –όπως το στυλ και η σχέση της με τη μόδα–, αλλά και για ουσιαστικούς – όπως ότι χρησιμοποίησε τη διασημότητά της για να ευαισθητοποιήσει για διάφορα «δύσκολα» κοινωνικά ζητήματα. Ενα από αυτά ήταν το AIDS, μεγάλο ταμπού στις δεκαετίες του 1980 και 1990.
Οπως έχει πει η Οπρα Γουίνφρεϊ, όταν η Νταϊάνα γινόταν πρωτοσέλιδο κρατώντας το χέρι ή αγκαλιάζοντας ασθενείς με AIDS, άλλαζε τον τρόπο που η ανθρωπότητα σκεφτόταν για αυτή την ασθένεια.
Η Νταϊάνα της Ουαλίας δεν υπήρξε αγαπημένη μόνο του βρετανικού λαού –ίσως η πιο αγαπητή στην ιστορία του βρετανικού στέμματος–, αλλά και των παπαράτσι.
Δεν έζησε στην εποχή των social media, αλλά στην εποχή του (άγριου) παπαράτσι. Και δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχτεί –και πολύ περισσότερο να διαχειριστεί– το κρέμασμα της ιδιωτικής της ζωής στα «μανταλάκια» των ταμπλόιντ.
Η ζωή της Νταϊάνα ήταν σχεδόν καθημερινό αντικείμενο του κίτρινου βρετανικού Τύπου, ειδικά από όταν έγινε γνωστή η εξωσυζυγική σχέση του Καρόλου με την Καμίλα.
Η Νταϊάνα και ο πρίγκιπας Κάρολος πήραν διαζύγιο το 1996 (ο χωρισμός είχε ανακοινωθεί από το 1992). Στις 31 Αυγούστου 1997, η Νταϊάνα και ο φίλος της Ντόντι Φαγέντ σκοτώθηκαν σε τροχαίο στο Παρίσι. Μια από τις επικρατέστερες εξηγήσεις για το δυστύχημα ήταν ότι το αυτοκίνητο είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα για να αποφύγει τους παπαράτσι. Η πριγκίπισσα ήταν μόλις 36 ετών.
Οταν ο Κάρολος και η Νταϊάνα χώρισαν το Παλάτι ξεκαθάρισε πως εκείνη παρέμενε μέλος της βασιλικής οικογένειας (ήταν, βλέπετε, η μητέρα του δεύτερου στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο) και άρα διατηρούσε τον τίτλο της (αν και χωρίς την προσφώνηση «Αυτής Υψηλότητα»). Με τον θάνατο της Νταϊάνα ο τίτλος απλώς επέστρεψε στο Παλάτι.
Η σημερινή βασιλική σύζυγος Καμίλα δεν χρησιμοποίησε ποτέ τον τίτλο μετά τον γάμο της με τον Κάρολο, το 2005. Η Καμίλα προτιμούσε να είναι η Δούκισσα της Κορνουάλης (σύμφωνα με τον δεύτερο τίτλο του συζύγου της). Κάποιοι λένε πως το έκανε από σεβασμό στη μνήμη της Νταϊάνα και άλλοι πως το έκανε από… επικοινωνιακό χειρισμό (τα πρώτα χρόνια της σχέσης της με τον Κάρολο ήταν δύσκολα και τα περισσότερα δημόσια σχόλια συσχέτιζαν το ειδύλλιο αυτό με την ψυχολογική κατάρρευση της Νταϊάνα).
Ετσι, ο τίτλος της πριγκίπισσας της Ουαλίας, από το 1997, όταν σκοτώθηκε η Νταϊάνα, μέχρι το 2022, όταν ο Κάρολος ανέλαβε τα βασιλικά καθήκοντα, παρέμενε «ορφανός».
Η Κέιτ είναι η νέα Νταϊάνα;
Με την ενθρόνιση του Καρόλου, η Κέιτ Μιντλετον έγινε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που έλαβε αυτόν τον τίτλο μετά την εκλιπούσα Νταϊάνα, την πεθερά που η ίδια δεν γνώρισε ποτέ.
Από πολύ νωρίτερα, όταν η Κέιτ Μίντλετον είχε απλώς σχέση με τον Γουίλιαμ, σημερινό διάδοχο του θρόνου, και πολύ περισσότερο όταν παντρεύτηκαν, ψιθυριζόταν (φωναχτά και δημοσίως) πως είναι η νέα Νταϊάνα. Δεν ήταν, άλλωστε, λίγες οι φορές που media και social media συνέκριναν τις δύο κυρίες ως προς το στυλ και την εμφάνιση. Υπάρχουν ολόκληρες γκαλερί φωτογραφιών που απεικονίζουν δίπλα- δίπλα τις δυο πριγκίπισσες ντυμένες με παρόμοια ρούχα, σε αντίστοιχες, επίσημες ή λιγότερο επίσημες, περιστάσεις.
Δεν είναι όμως μόνο η εμφάνιση: το 2022 η Κέιτ ήταν το δεύτερο δημοφιλέστερο μέλος της βασιλικής οικογένειας, με ποσοστό 68%. Την ξεπερνούσε μόνο η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, με δημοτικότητα 75%.
Οι διαχρονικοί παρατηρητές του Παλατιού διαπιστώνουν και διαφορές. Οπως λένε, η Νταϊάνα τολμούσε να σπάσει το βασιλικό πρωτόκολλο και έλεγε «όχι» εάν διαφωνούσε με τις βασιλικές επιταγές. Αντίθετα, η Κέιτ είναι από την πρώτη στιγμή πιο συγκαταβατική και οπωσδήποτε πιο πιστή στο πρωτόκολλο.
Εδώ και περίπου δύο μήνες, η πριγκίπισσα Κέιτ της Ουαλίας απασχολεί τα media και τα social media σε βαθμό και συχνότητα που θυμίζουν εποχές Νταϊάνα.
Μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου όλοι μιλούσαν για την κλονισμένη υγεία της Κέιτ, που την οδήγησε σε ένα βαρύ χειρουργείο και μια μακρά περίοδο ανάρρωσης, προσπαθώντας με εικασίες να λύσουν το «μυστήριο». Υπήρξαν δημοσιεύματα και σχόλια που έδιναν στην απουσία της Κέιτ τρελές ερμηνείες, από μη αναστρέψιμο κώμα μέχρι ολική επαναφορά με πλαστικές επεμβάσεις, ακόμη και παράνομο ειδύλλιο!
Το μυστήριο λύθηκε με επώδυνο τρόπο και με «σκληρή» επικοινωνιακή στρατηγική, που «επέβαλε» στην Κέιτ να ανακοινώσει η ίδια μπροστά στην κάμερα ότι έχει καρκίνο (θα δεχόταν άραγε να κάνει κάτι τέτοιο η Νταϊάνα;).
Τώρα όλοι ελπίζουν το μοιραίο «χτύπημα» να έχει καλύτερη έκβαση από τη μοίρα της προκατόχου του τίτλου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News