Ενας συνθέτης με μυστική ταυτότητα, που έχει κυκλοφορήσει μουσική χρησιμοποιώντας εκατοντάδες διαφορετικά ονόματα, κατέχει τον τίτλο του καλλιτέχνη με τις περισσότερες ακροάσεις στη σουηδική εκδοχή της πλατφόρμας ηχητικής ροής Spotify, όπως μας ενημερώνει ρεπορτάζ του Guardian.
Ο Γιόχαν Ρόερ, μουσικός με έδρα τη Στοκχόλμη, αποκαλύφθηκε ως το πρόσωπο πίσω από περισσότερα από 650 διαφορετικά ονόματα καλλιτεχνών στην υπηρεσία ροής, που έχουν παιχτεί 15 δισεκατομμύρια φορές – καθιστώντας τον έτσι τον σύγχρονο καλλιτέχνη με τις περισσότερες ακροάσεις στη Σουηδία.
Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter (DN), η οποία ταυτοποίησε τον 47χρονο μουσικό, ο Ρόερ έχει δημιουργήσει περισσότερα από 2.700 τραγούδια και ορχηστρικές συνθέσεις στην πλατφόρμα, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα όπως Μάγια Εστρομ, Μίνικ Κνούντσεν, Μινγκμέι Σουέι και Σιζμάνια Ετέλ.
Ακόμη και για τα διεθνή πρότυπα, η επιτυχία του πλήθους των ταυτοτήτων του Ρόερ τον τοποθετεί ανάμεσα στους 100 κορυφαίους καλλιτέχνες του Spotify – πάνω από τους Μάικλ Τζάκσον, Metallica και Μαράια Κάρεϊ. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του συνδέεται με την παρουσία του σε περισσότερες από 100 επίσημες λίστες ορχηστρικών κομματιών του Spotify, τις οποίες επιμελείται η ίδια η πλατφόρμα ροής.
Με ονόματα όπως «χαλαρωτικό πιάνο» ή «ανακούφιση από το άγχος», τέτοιες λίστες αναπαραγωγής με κυρίαρχο τον ήχο του πιάνου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των χρηστών που αναζητούν μουσική που να παίζει στο παρασκήνιο ενώ εργάζονται, γευματίζουν ή χαλαρώνουν. Η συμπερίληψη σε μία από αυτές τις εξαιρετικά δημοφιλείς λίστες μπορεί να προσφέρει καταξίωση στην καριέρα ενός μουσικού.
Πέρυσι, το Spotify γιόρτασε την καταβολή του ποσού ρεκόρ των 90 δισ. σουηδικών κορωνών (7,9 δισ. ευρώ) στη μουσική βιομηχανία της χώρας. «Πολλοί νέοι και πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες κάνουν την εμφάνισή τους στο Spotify και μπορούν, επιτέλους, να ζήσουν ασχολούμενοι αποκλειστικά με τη μουσική» δήλωσε τότε ο Ντάνιελ Εκ, διευθύνων σύμβουλος του Spotify. «Είμαστε πολύ πολύ περήφανοι για αυτό».
Ωστόσο, πολλοί μουσικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η επιτυχία άγνωστων καλλιτεχνών όπως ο Ρόερ, που κυριαρχούν αθόρυβα στην αγορά, είναι αντίθετη με το πνεύμα της υπόσχεσης της εταιρείας ροής να βοηθάει μικρούς, ανεξάρτητους μουσικούς, δισκογραφικές εταιρείες και συνθέτες.
Τα ποσά που έχει κερδίσει ο Ρόερ –ο οποίος έχει εργαστεί ως μαέστρος σε περιοδείες διάσημων ποπ σταρ, καθώς και στη σουηδική τηλεόραση– από τη συμφωνία του με το Spotify δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, η ιδιωτική του εταιρεία φέρεται να έκανε τζίρο 32,7 εκατ. κορώνες (2,8 εκατ. ευρώ) το 2022, μια χρονιά που γνώρισε εισπρακτικά ρεκόρ.
Ο καλλιτέχνης αρνήθηκε να σχολιάσει τα ρεπορτάζ, τόσο της δανέζικης εφημερίδας όσο και του Guardian. Αλλά η Overtone Studios, η δισκογραφική εταιρεία που κυκλοφορεί τη μουσική του, ανακοίνωσε ότι ο Ρόερ είναι «πρωτοπόρος στο είδος της μουσικής ψυχικής διάθεσης» και επιβεβαίωσε ότι χρησιμοποιεί πολλά ονόματα για να υπογράφει τα κομμάτια του. Ο μουσικός ήταν ο πρώτος που υπέγραψε συμβόλαιο με την Overtone, η οποία τον θεωρεί σημαντικό κεφάλαιο του ρεπερτορίου της.
Η χρήση διαφορετικών ψευδωνύμων αποτελεί κοινή πρακτική στη Σουηδία, όπου ειδικά οι συνθέτες τα χρησιμοποιούν για να δημιουργήσουν μουσική που ανήκει σε διαφορετικά είδη. Η Overtone κλείνει συμφωνίες, προσφέροντας το 50% των εισπράξεων από τις πωλήσεις τους με τους καλλιτέχνες, επιτρέποντάς τους να βιοπορίζονται από τη μουσική.
Η Spotify ανακοίνωσε ότι δεν σχολιάζει τις συμφωνίες της με τις δισκογραφικές εταιρείες με τις οποίες συνδέονται τα δικαιώματα ροής, ανέφερε όμως ότι οι καλλιτέχνες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι οι λίστες αναπαραγωγής της για καθημερινές δραστηριότητες όπως η χαλάρωση ή η μελέτη έχουν ιδιαίτερη ζήτηση στη Σουηδία και διαχωρίζονται από τις λίστες της ποπ μουσικής, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News