562
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη | INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τα Τέμπη στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2024, 11:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/03/2024, 18:50
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη
|INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τα Τέμπη στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2024, 11:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 20/03/2024, 18:50

Απόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν πήγε στη Βουλή καθώς έπρεπε να παρευρεθεί στην τελετή παραλαβής τριών ελικοπτέρων από το Πολεμικό Ναυτικό, ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης η συζήτηση στην Ολομέλεια επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα: «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».

Παρά την απουσία του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε αποφασιστεί να εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ή και εξαιτίας αυτής, η συζήτηση είχε προεξοφληθεί ως μια μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη –οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί προγραμματίστηκε να πάρουν τον λόγο.

Εξάλλου, η αντιπολίτευση επιχειρεί συστηματικά να ρίξει συγκεκριμένες ευθύνες για την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023 προς την τότε κυβέρνηση και τον τότε υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή καθώς και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Στον αντίποδα η κυβέρνηση δείχνει διαρκώς την εξελισσόμενη έρευνα από τις δικαστικές αρχές, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις καταγγελίες περί «συγκάλυψης» και αντιστρέφοντας τις βολές εναντίον της, κατηγορώντας από την πλευρά της τούς επικριτές της για εργαλειοποίηση του πόνου των οικογενειών των θυμάτων.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Βορίδης επέκρινε τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται από την μια ως «διαπρύσιος κήρυκας επειδή η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει ποινικές ευθύνες, από την άλλη όμως δεν καταθέτετε πρόταση για σύσταση προανακριτικής Επιτροπής».

Απαντώντας ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «δεν σας αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που δεν ψηφίζει τους νόμους της». «Είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό δίλημμα. Ενώ έχουμε ενδείξεις, αποδείξεις και για τις παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το έγκλημα των Τεμπών, αν καταθέσουμε αίτημα έχετε προαποφασίσει να αμνηστεύσετε τα δικά σας πολιτικά πρόσωπα. Αυτό το κάνατε ήδη μια φορά» είπε.

Και συνέχισε: «Εμείς λέμε να πάρει μια απόφαση και να πει η Δικαιοσύνη να ελέγξει όλα τα πολιτικά πρόσωπα. Η απόδειξη για το όχι είναι η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Ολομέλεια, η οποία αποδεικνύει ότι δεν σέβεται τις οικογένειες των θυμάτων, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία. Υπηρετείτε οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης».

♦ Διαβάστε: Κωνσταντοπούλου κατά Μαρκόπουλου

Ο κ. Βορίδης πήρε εκ νέου τον λόγο και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν κρίνει ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες αλλά δεν καταθέτει πρόταση για προανακριτική Επιτροπή. «Η πρόταση για σύσταση έχει ζητήματα γιατί πρέπει να πείτε αδικήματα να περιγράψετε, να κάνετε μια εξειδικευμένη ποινική συζήτηση και εσείς δεν αναλαμβάνετε την ευθύνη της προτάσεως», τόνισε.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Λάζαρος Τσαβδαρίδης είχε τονίσει πως αν είχαν τηρηθεί απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες του κανονισμού, το μοιραίο δυστύχημα θα είχε αποτραπεί και υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της, για να κρύψει τις δικές της ευθύνες, ενώ μίλησε και για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

♦ Διαβάστε: Επίθεση Ανδρουλάκη κατά της κυβέρνησης

«Σήμερα περίμενα τον Πρωθυπουργό. Η απουσία του είναι ομολογία ενοχής κι εσείς θα μείνετε στην ιστορία ως συνεργοί σε αυτήν την συγκάλυψη», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, που τόνισε ότι το πόρισμα είναι προσβλητικό και ντροπιαστικό.

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, τόνισε ότι η απόφαση συγκάλυψης βαρύνει τον Πρωθυπουργό που επέλεξε το κλείσιμο των εργασιών της Επιτροπής για να καλύψει συνδεδεμένα με την παράταξη του συμφέροντα.

Στα θεωρεία της Βουλής βρέθηκαν από νωρίς, για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση, συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...