Βαριά οπλισμένοι μασκοφόροι στρατιώτες πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στα κατεχόμενα ουκρανικά χωριά, υποχρεώνοντας τους κατοίκους να προσέλθουν στις κάλπες.
Οπως γράφει η Washington Post, η διοργάνωση των εκλογών στην κατεχόμενη Ουκρανία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Ρωσία έχει κατακριθεί για αυτό από τουλάχιστον 55 έθνη που την κατηγορούν «για προφανή περιφρόνηση των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».
Η Γεβγκένια Χλιέμποβα, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του χωριού Novomykolaivka στη Χερσώνα, λέει στην Post πως οι ένοπλοι απειλούν με επιπτώσεις όσους αρνούνται να ψηφίσουν.
Ο εκφοβισμός των Ουκρανών στις περιοχές που είναι υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές αντικατοπτρίζει τη διαδικασία του φθινοπώρου του 2022, όταν οι κάτοικοι αναγκάστηκαν ομοίως, υπό την απειλή όπλου, να ψηφίσουν σε παράνομα δημοψηφίσματα για τη ρωσική προσάρτηση.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Washington Post, οι εκλογές, ακόμη και στα νόμιμα ρωσικά εδάφη, δεν προσφέρουν γνήσια δημοκρατική επιλογή, αφού το Κρεμλίνο αποκλείει τους υποψηφίους από τη δημοσιότητα, ελέγχοντας τα κανάλια ενημέρωσης, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για παραποίηση των αποτελεσμάτων.
Ο Βλαντίμιρ Πουτιν θεωρείται από τώρα νικητής των εκλογών, ενώ οι συνταγματικές αλλαγές που «πέρασε» το 2020 του δίνουν τη δυνατότητα να κυβερνά δυνητικά μέχρι το 2036.
Η αναγκαστική ψηφοφορία είναι μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας «ρωσικοποίησης» στις κατεχόμενες περιοχές, μαζί με τις αλλαγές στα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία, τις απελάσεις «αντιφρονούντων» και τις υποχρεωτικές εκδόσεις ρωσικών διαβατηρίων.
Οπως περιγράφει η Post, στη Μαριούπολη, το Σάββατο συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τον βομβαρδισμό του θεάτρου της πόλης, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, που είχαν βρει εκεί καταφύγιο. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, μετέδωσαν εικόνες «χαρούμενων» φηφοφόρων…
Αναφέρονται μαρτυρίες εκφοβισμού από διάφορες κατεχόμενες περιοχές. Μια γυναίκα περιγράφει πώς οι ένοπλοι της χτύπησαν την πόρτα μαζί με (δήθεν) εκλογικούς αντιπροσώπους οι οποίοι κουβαλούσαν κάλπη και της ζήτησαν να ψηφίσει επί τόπου. Άλλοι Ουκρανοί αναφέρουν (ανώνυμα για ευνόητους λόγους) στην Post ότι είπαν στους στρατιώτες πως είχαν ήδη ψηφίσει αλλά εκείνοι τους απάντησαν: «κανένα πρόβλημα, μπορείτε να ψηφίσετε ξανά»!
Η Νατάλια Πετρένκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης σε κατεχόμενη περιοχή του Λουγκάνσκ αναφέρει ότι κύριος στόχος των ενόπλων ήταν ηλικιωμένο και άλλοι ευάλωτοι άνθρωποι οι οποίοι δέχονταν κατ’ οίκον στρατιωτικές επισκέψεις. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, οι ένοπλοι «επισκέπτες» έφερναν και δώρα, ενώ «ενημέρωναν» τους ηλικιωμένους ότι θα έρθουν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι για να τους βοηθήσουν να ψηφίσουν τον… Πούτιν!
Σε άλλες περιπτώσεις, οι ένοπλοι συνόδευαν οι ίδιοι τους ανθρώπους μέχρι τις κάλπες – που είχαν στηθεί σε υπόγεια κατεστραμμένων κτιρίων και σε άλλα σημεία.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η διεξαγωγή ψευδο-εκλογών στην κατεχόμενη Ουκρανία είναι μια κυνική προσπάθεια «να νομιμοποιηθεί η παράνομη απόπειρα αρπαγής γης», με τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ρωσίας Ντμίτρι Πολυάνσκι, να απαντά εξίσου κυνικά: «είτε τους αρέσει είτε όχι, η Ρωσία διενεργεί δημοκρατικές εκλογές σε εδάφη που διοικητικά, πολιτικά και οικονομικά αποτελούν μέρος της»…
Στη Ρωσία, οι αρχές έχουν ανοίξει τουλάχιστον 15 ποινικές υποθέσεις, μετά από ένα κύμα διαμαρτυριών στα ρωσικά εκλογικά τμήματα κατά την πρώτη ημέρα της ψηφοφορίας την Παρασκευή. Ενας ψηφοφόρος συνελήφθη το Σάββατο στην περιοχή Ραμένκι της Μόσχας επειδή έγραψε στο ψηφοδέλτιό του «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News