439
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, κατακεραύνωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου | REUTERS/Bonnie Cash

Τσακ Σούμερ: «Οχι στην πολιτική του Νετανιάχου!»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 18:37
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, Τσακ Σούμερ, κατακεραύνωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου
|REUTERS/Bonnie Cash

Τσακ Σούμερ: «Οχι στην πολιτική του Νετανιάχου!»

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 18:37

«Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία ελπίδα να πετύχει αν καταστεί παρίας που αντιτίθεται στον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε ο Τσακ Σούμερ, ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία και ένθερμος υποστηρικτής του εβραϊκού κράτους, την ίδια ώρα που ο Λευκός Οίκος στιγμάτιζε την επαναλαμβανόμενη βία κατά των Παλαιστινίων.

«Πιστεύω ότι η διεξαγωγή νέων εκλογών, μόλις αρχίσει να υποχωρεί η σύγκρουση, θα δώσει στους Ισραηλινούς την ευκαιρία να εκφράσουν το όραμά τους για τη μεταπολεμική κατάσταση» συμπλήρωσε ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος για την «τεράστια υποχρέωση» που έχει ο ίδιος να μιλήσει ως Αμερικανοεβραίος.

«Πολλοί Ισραηλινοί», συνέχισε, «έχουν χάσει την πίστη τους στην κυβέρνησή τους και αναγνωρίζουν την ανάγκη για αλλαγή». Η ομιλία του Σούμερ στη Γερουσία, η οποία ήταν πολύ σκληρή εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικρίθηκε από τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου ως «αστεία», από τον ισραηλινό πρεσβευτή Χέρτζογκ ως «αντιπαραγωγική», αλλά και από το ισραηλινό κόμμα Λικούντ, που δήλωσε δηκτικά ότι «το Ισραήλ δεν είναι μπανανία».  

Το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε ο Σούμερ, θα είναι απόφαση των Ισραηλινών, όμως «η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να επιμείνει στη θέση της ότι το Ισραήλ πρέπει να ενεργεί βάσει του οράματος των δύο κρατών, και όχι να υποστηρίζει τις ενέργειες των φανατικών που απορρίπτουν την ιδέα του παλαιστινιακού κράτους». Αλλιώς, «το μέλλον θα είναι για το Ισραήλ ένας συνεχής πόλεμος και η διεθνής απομόνωσή του».

Ο γερουσιαστής απαρίθμησε και τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουν τα δύο κράτη του μέλλοντος, κυρίως τη Χαμάς και τους υποστηρικτές της Παλαιστινίους, την ισραηλινή Δεξιά και τον Νετανιάχου («ο οποίος έχει συμπήξει μέτωπο με ακροδεξιούς εξτρεμιστές και είναι υπερβολικά ανεκτικός με τους θανάτους αμάχων στη Γάζα, καταστάσεις που ωθούν σε ιστορικά χαμηλά την υποστήριξη προς το Ισραήλ παντού στον κόσμο»).

Ο Σούμερ, παρά την «πύρινη ομιλία του», δεν είναι ένας από τους οκτώ Δημοκρατικούς γερουσιαστές που τάσσονται υπέρ του τερματισμού της χρηματοδότησης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ αν δεν επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα, διευκρινίζει σε σχετικό δημοσίευμα η Corriere della Sera. Ο Σούμερ θέλει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, κάτι που προσπαθεί να διαπραγματευτεί ο Λευκός Οίκος, και όχι μόνιμη, διότι «αυτή θα ενισχύσει τη Χαμάς».

Σπασμένο τηλέφωνο με το Ιράν για τους Χούθι

Αμερικανοί απεσταλμένοι, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκαρκ, ταξίδεψαν στο Ομάν τον περασμένο Ιανουάριο και συνομίλησαν μέσω τρίτου με ιρανούς κυβερνητικούς πρώτη φορά έπειτα από 10 μήνες. Τον ρόλο του ενδιάμεσου κρίκου σε αυτό το ιδιότυπο σπασμένο τηλέφωνο έπαιξαν οι αντιπρόσωποι του Ομάν. Οι Αμερικανοί διεμήνυσαν στους Ιρανούς ότι θεωρούν πως η πίεση της Τεχεράνης στου Χούθι πρέπει να ενταθεί ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...