604
Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να αντιμετωπίσει εμπροσθοβαρώς ένα ζήτημα που -πιθανότατα- θα έβρισκε μπροστά του πριν από τις ευρωεκλογές | Creative Protagon /InTime

emails: Πώς ο Μητσοτάκης έφτασε στο ξεκαθάρισμα

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 15 Μαρτίου 2024, 19:22
Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να αντιμετωπίσει εμπροσθοβαρώς ένα ζήτημα που -πιθανότατα- θα έβρισκε μπροστά του πριν από τις ευρωεκλογές
|Creative Protagon /InTime

emails: Πώς ο Μητσοτάκης έφτασε στο ξεκαθάρισμα

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 15 Μαρτίου 2024, 19:22

H απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει την Παρασκευή το ζήτημα με τα προσωπικά emails ψηφοφόρων που βρέθηκαν στην κατοχή του γραφείου της (ευρωβουλευτού της ΝΔ) Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, ερχόταν, όπως λένε αρμόδιες πηγές, «εδώ και ημέρες».

«Υπάρχουν ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Κάνουμε και εμείς τη δική μας έρευνα». Αυτά ήταν γνωστά, ωστόσο οι περισσότεροι –εκτός ελαχίστων– συνεργάτες του στο Μαξίμου δεν γνώριζαν ούτε το timing ούτε τον τρόπο που θα εκδηλώνονταν οι κινήσεις. Τα έμαθαν το πρωί της Παρασκευής.

⇒Διαβάστε: Πήρε κεφάλια ο Μητσοτάκης μετά την εσωτερική έρευνα του Μαξίμου

Η υπόθεση Ασημακοπούλου κρίθηκε από την αρχή ως ιδιαίτερα σοβαρή από τον Πρωθυπουργό. Από τη μια πλευρά υπήρχε η εκτίμηση για το έργο της στην Ευρωβουλή και τις απαντήσεις που έδινε στις επιθέσεις από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε επίσης η διαπίστωση ότι η ευρωβουλευτής μπορούσε να απευθυνθεί σε ένα ακροατήριο συντηρητικών ψηφοφόρων του κόμματος που ενοχλήθηκαν από την ψήφιση του γάμου των ομοφύλων.

Από την άλλη πλευρά, υπήρχε σειρά παραγόντων:

♦ Η βαρύτητα και η ουσία της υπόθεσης, που άπτεται των προσωπικών δεδομένων όσων έλαβαν τα emails και που ερευνάται από την Εισαγγελία και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

♦ H σκιά που έριχνε στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, η οποία αποτέλεσε πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτός ήταν και ο λόγος που πηγές του Μαξίμου τόνιζαν την Παρασκευή ότι η επίμαχη διαρροή έγινε μήνες πριν καν ανακοινωθεί από τον κ. Μητσοτάκη η επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές (στις 30/11/2023, εδώ). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι κάποια emails έφυγαν «μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2023 από συνεργάτη του τότε ΓΓ του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανουδάκη», άρα πολύ πριν ανοίξει η πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο (στις 19/2/2024).

Κάπως έτσι, η απόφαση για την εσωτερική έρευνα από την ίδια την κυβέρνηση υπαγορεύθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη συνειδητοποίηση ότι επρόκειτο για μια υπόθεση που, αν δεν ξεκαθάριζε αμέσως, θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί πριν από το 15ο συνέδριο της ΝΔ (5-7 Απριλίου 2024) και ίσως και πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Αλλωστε, μετά από τις συγκρούσεις του χειμώνα και τις μεταρρυθμίσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις και εσωτερικές γκρίνιες, ο σχεδιασμός του Μαξίμου ήταν –και παραμένει– να υπάρξει «καθαρό πεδίο» στο δίμηνο που συνδέει το συνέδριο του κόμματος με τις ευρωεκλογές.

Ενας ακόμη παράγοντας φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο: Το κλίμα δυσπιστίας απέναντι στους θεσμούς και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, που κυριάρχησε σε μέρος της κοινής γνώμης –και υποδαυλίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης– μετά τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών. Με την κίνηση της Παρασκευής ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να δείξει ότι, παράλληλα με τη δικαστική διαδικασία, που συνήθως προχωράει αργά, μπορεί και η ίδια η κυβέρνηση, σε ζητήματα που την αφορούν, να ερευνά και να δημοσιοποιεί όσα προκύπτουν.

Κάπως έτσι, το Μαξίμου ζήτησε από την κυρία Ασημακοπούλου να διευκολύνει τον Πρωθυπουργό ανακοινώνοντας η ίδια, όπως έπραξε (εδώ), τη μη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο. Παράλληλα, αποπέμφθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, συνεργάτης του οποίου φέρεται να έκανε τη διαρροή, καθώς και ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ, Νίκος Θεοδωρόπουλος, τον οποίο κατονόμασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ως το πρόσωπο μέσω του οποίου «φαίνεται ότι πήγαν» τα emails στο γραφείο της κυρίας Ασημακοπούλου.

Η είδηση, που προέκυψε την παραμονή του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, προκάλεσε αναστάτωση στη ΝΔ και –αυτονοήτως– αρνητικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, φαίνεται ότι κρίθηκε πως ακόμη και σε αυτό το επίπεδο (της έρευνας του Μαξίμου, διότι δικαστικά ο φάκελος εξετάζεται) το ζήτημα ήταν σκόπιμο να ξεκαθαριστεί «νωρίτερα, παρά αργότερα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...