326
Ο Ολαφ Σολτς, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Βερολίνο | REUTERS/Annegret Hilse

Βερολίνο: Σολτς και Μακρόν λύνουν τις διαφορές τους με «διαμεσολαβητή» τον Τουσκ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 15:47
Ο Ολαφ Σολτς, ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Βερολίνο
|REUTERS/Annegret Hilse

Βερολίνο: Σολτς και Μακρόν λύνουν τις διαφορές τους με «διαμεσολαβητή» τον Τουσκ

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 15:47

Με βασικό στόχο την εξομάλυνση των διαφορών Παρισιού και Βερολίνου σε ζητήματα όπως η αποστολή στην Ουκρανία χερσαίων στρατευμάτων, αλλά και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, συναντήθηκαν την Παρασκευή στο Βερολίνο ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ολαφ Σολτς και ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

Το τελευταίο διάστημα, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, κάτι που επανέλαβε και την Πέμπτη.

Ο γερμανός καγκελάριος έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο.

Πάντως, το κλίμα κατά την υποδοχή του Μακρόν από τον Σολτς ήταν θερμό και παρατηρητές επισήμαναν ότι οι δύο πλευρές είχαν κάνει σημαντικά βήματα προόδου για να εξομαλύνουν τις διαφορές τους, πριν ακόμα γίνει η συνάντηση.

Ο Ολαφ Σολτς επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο, την Παρασκευή – REUTERS/Annegret Hilse

Οι τρεις ηγέτες πρέπει εξάλλου να εξομαλύνουν τις διάφορες τους πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 21 και 22 Μαρτίου, σημείωσε η Figaro, επισημαίνοντας τη σύγχυση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του γάλλου προέδρου για πιθανή αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και την απόρριψη ενός τέτοιου ενδεχόμενου από τον γερμανό καγκελάριο.

Στην ίδια εφημερίδα ο Γιάκομπ Ρος, αναλυτής του γερμανικού think tank DGAP, ανέφερε ότι «είχαν γίνει συζητήσεις, αλλά ο καγκελάριος είχε επιμείνει ότι δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθούν».

«Η παρέμβαση της Βαρσοβίας είναι ευπρόσδεκτη», σημείωσε στη Figaro ο Νίκο Λάντζ, ερευνητής στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, σημειώνοντας ότι ο Τουσκ, «πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι συνηθισμένος να συνδυάζει αντικρουόμενα συμφέροντα και είναι ικανός να κατευνάσει τις διαφορές».

Ο ίδιος θεωρεί τη σύνοδο των τριών «ένα καλό σημάδι, που δείχνει ότι τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους και ότι τα λάθη ίσως διορθώνονται».

Ανάλογη «αισιοδοξία» εξέφρασε και ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, «για το τι μπορεί να αντιπροσωπεύει αυτή η τριμερής σύνοδος κορυφής», σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...