Ο ΠΑΟΚ είχε ηττηθεί στο Ζάγκρεμπ από την Ντινάμο με 2-0. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε κατορθώσει να προκριθεί σε νοκ-άουτ αναμέτρηση οποιασδήποτε ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έχοντας χάσει στο πρώτο παιχνίδι με διαφορά δυο γκολ και πάνω.
Ο Ολυμπιακός, στην πιο εφιαλτική ευρωπαϊκή του βραδιά στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», είχε παραδοθεί αμαχητί στη Μακάμπι Τελ Αβίβ (1-4). Καμία ελληνική ομάδα δεν είχε ανατρέψει εντός έδρας ήττα της με διαφορά μεγαλύτερη του ενός γκολ. Ακόμη και τα μεγαλύτερα club της Γηραιάς Ηπείρου, ποτέ δεν έχουν «επιστρέψει» έπειτα από μια τέτοια συντριβή στο γήπεδό τους.
Για να είναι η Ελλάδα παρούσα στην προημιτελική φάση του εφετινού Κόνφερενς Λιγκ, χρειαζόταν ένα θαύμα. Εγιναν δυο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου δυο σύλλογοι από τη χώρα μας θα βρίσκονται ανάμεσα στους «8» ενός Κυπέλλου Ευρώπης.
Ο ΠΑΟΚ έφτασε στα προημιτελικά για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια. Τα είχε καταφέρει και πρόπερσι, στην πρώτη έκδοση της νεοσύστατης διοργάνωσης, όπου τον απέκλεισε η Μαρσέιγ. Διέλυσε την Ντινάμο Ζάγκρεμπ (5-1) με ένα καταιγιστικό παιχνίδι που άγγιξε την τελειότητα, ιδίως στο πρώτο 45λεπτο. Η 90η νίκη του στην Ευρώπη ήταν από τις πιο αξέχαστες, τις πιο ιστορικές.
Γιορτάζοντας την επική πρόκριση, η Τούμπα θυμήθηκε χθες τον ΠΑΟΚ της σεζόν 1973-1974. Του Κούδα, του Σαράφη, του Ασλανίδη, του Τερζανίδη, του Παρίδη, του Ιωσηφίδη και του Αποστολίδη, που με προπονητή τον Λες Σάνον απέκλεισε τη Λυόν και έπαιξε για πρώτη φορά στα προημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης (Κύπελλο Κυπελλούχων), όπου έπεσε πάνω στη μεγάλη Μίλαν. Της αντιστάθηκε στη Θεσσαλονίκη (2-2), όμως είχε ηττηθεί με 3-0 στο Μιλάνο.
Η δεύτερη φορά ήταν 48 χρόνια μετά, τη σεζόν 2021-2022. Με Λουτσέσκου. Στους «16» απέκλεισε τη Γάνδη με δυο νίκες. Αλλά η χθεσινή, η τρίτη, ήταν η πιο γλυκιά, γιατί ήταν απρόσμενη, ανατρεπτική, τόσο ανεξήγητη όσο ο ίδιος ο ΠΑΟΚ. Ισως, η πιο περήφανη πρόκριση στην ιστορία του. Οχι μόνον επειδή «έσβησε» μια ήττα με δυο γκολ διαφορά για πρώτη φορά έπειτα από 11 αποτυχημένες προσπάθειες, αλλά γιατί το έκανε σε μια στιγμή που βρισκόταν σε κατάσταση «σοκ».
Με τα πέντε γκολ που σκόραρε χθες, έφτασε στα 21. Είναι η ομάδα με την πιο παραγωγική επίθεση στη διοργάνωση, από αυτές που άρχισαν το εφετινό τους ταξίδι από τη φάση των ομίλων. Με 13 διαφορετικούς σκόρερ, και με τον 21χρονο κεντρικό του αμυντικό, Κωνσταντίνο Κουλιεράκη (που έκανε το παιχνίδι «της ζωής του» στη ρεβάνς εναντίον της Ντινάμο) να έχει πετύχει όσα και οι καλύτεροι επιθετικοί του.
Η αποστολή του Ολυμπιακού ήταν ακόμη πιο δύσκολη. Στατιστικά, ακατόρθωτη. Για να φτάσει στον χθεσινό του άθλο χρειάστηκε να πετύχει την πιο θεαματική ανατροπή στα χρονικά των Κυπέλλων Ευρώπης, ισοφαρίζοντας τη μεγαλύτερη σε έκταση ευρωπαϊκή νίκη στην ιστορία του (6-1 επί της αλβανικής Μπέσα, το καλοκαίρι του 2010 στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ).
Εξι γκολ είχε σκοράρει και σε βάρος της Λεβερκούζεν (6-2) στη Ριζούπολη, όμως ποτέ εκτός Ελλάδας. Το έκανε για πρώτη φορά χθες, στο μικρό γηπεδάκι της Τόπολα, τη μέρα που ο προπονητής του, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, έκλεισε τα 63. «Κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ με τη Σεβίλλη και τώρα θέλει το Κόνφερενς με τον Ολυμπιακό», έγραψε η Marca για τον βάσκο τεχνικό.
Είναι η τρίτη φορά που ο Ολυμπιακός φτάνει τόσο μακριά στην Ευρώπη. Η προηγούμενη ήταν πριν από 25 χρόνια, τότε που η Γιουβέντους (με τη βοήθεια της τύχης) του στέρησε την ευκαιρία να παίξει σε έναν ημιτελικό.
Σήμερα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, τίποτα δεν είναι απίθανο να συμβεί στο ποδόσφαιρο. Χθες βράδυ, την ώρα που ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός έγραφαν ιστορία, στη Γερμανία η πρωτοπόρος της Μπουντεσλίγκα, Μπάγερ Λεβερκούζεν, χρειάστηκε δυο γκολ στις καθυστερήσεις (στο 90’+3’ και στο 90’+7) για να αποφύγει την πρώτη της εφετινή ήττα από την Καραμπάκ, η οποία αγωνιζόταν με παίκτη λιγότερο από το 64ο λεπτό.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News