614
| INTIMEnews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υπόθεση Aσημακοπούλου: Πήρε κεφάλια ο Μητσοτάκης μετά την εσωτερική έρευνα του Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 12:39
|INTIMEnews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Υπόθεση Aσημακοπούλου: Πήρε κεφάλια ο Μητσοτάκης μετά την εσωτερική έρευνα του Μαξίμου

Protagon Team Protagon Team 15 Μαρτίου 2024, 12:39

«Είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν».

Με τη φράση αυτή, κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν το μεσημέρι της Παρασκευής γιατί εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση τόσο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, όσο και ο γραμματέας Αποδήμων της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Θεοδωρόπουλος, στη σκιά της υπόθεσης Ασημακοπούλου, μιας πολιτικά ακανθώδους ιστορίας καθώς αφορά σε προσωπικά emails ψηφοφόρων που βρέθηκαν στην κατοχή του γραφείου της ευρωβουλευτού της ΝΔ.

Ως γνωστόν, και όπως είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα με την έρευνα της της εισαγγελίας, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών, για το θέμα της μαζικής αποστολής e-mails από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου σε έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, «έτρεχε» και η έρευνα του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία όπως προκύπτει, κατέληξε σε συγκεριμένα και αποκαλυπτικά συμπεράσματα:

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η λίστα (επρόκειτο για emails κάποιων εκλογέων του 2023), ήρθε στην κατοχή της κυρίας Ασημακοπούλου από συνεργάτη του κ. Σταυριανουδάκη στο υπ. Εσωτερικών, μέσω του κ. Θεοδωρόπουλου, που είναι υπεύθυνος για τους Αποδήμους στη ΝΔ. Υπήρχε όντως δηλαδή μια διασύνδεση, Πειραιώς – υπουργείου Εσωτερικών – και του γραφείου της 56χρονης ευρωβουλευτού με αντικείμενο τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις ψηφοφόρων.

Παράληλα, βέβαια, οι κυβερνητικές αυτές πηγές διευκρίνιζαν ότι σε καμία περίπτωση η επίμαχη διαρροή των στοιχείων των εκλογέων δεν σχετίζεται χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο, διότι όπως εξηγούσαν, ο κ. Σταυριανουδάκης είχε αυτή την αρμοδιότητα μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Υπό τα δεδομένα αυτά, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός κινούμενος πάντα με βάση τις δικές του αξίες, ήθελε να κλείσει το θέμα χωρίς καμία έκπτωση και για αυτό, η μεν κυρια Ασημακοπούλου διευκόλυνε και έθεσε εαυτήν εκτός κούρσας ευρωεκλογών, ο δε κ. Σταυριανουδάκης παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της διαρροής προσωπικών δεδομένων, για να ακολουθήσει στην οδό της παραίτησης και ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ. Για τον κ. Θεοδωρόπουλο, βέβαια, υπάρχει και η ερμηνεία της καρατόμησης με εντολή προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές, όπως σημείωναν από το Μαξίμου, αδικούν την εν γένει παρουσία της κυρίας Ασημακοπούλου στο ευρωκοινοβούλιο καθώς και το έργο του κ. Σταυριανουδάκη στο Εσωτερικών, αλλά είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν.

Υπενθύμιζαν, πάντως με νόημα, πως σε αντίθεση με άλλους που «κατάπιαν» ολόκληρα «παραϋπουργεία» δικαιοσύνης στο Μέγαρο Μαξίμου (βλέπε καταγγελίες Σταύρου Κοντονή για την υπόθεση Novartis από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και έχουν δίπλα τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο μάλιστα, αμετάκλητα καταδικασμένους 13-0 από τη Δικαιοσύνη (βλέπε Νίκος Παππάς), ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να μείνει κανένα ερώτημα αναπάντητο. Και όντως δεν έμεινε.

Σε tweet λίγο πριν ντυθεί στα χακί στο κέντρο Νεοσυλλέκτων στη Θήβα, ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σχολίασε καυστικά για την ετεροχρονισμένη -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- απόσυρση της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και τις καρατομήσεις που ακολούθησαν:

«Αλλο ένα “κάτσε λίγο στην άκρη μέχρι να ξεχαστεί και επιστρέφεις” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

ΠΑΣΟΚ κατά Κεραμέως

Επιβεβαιώθηκε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει μετατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας και του Μεγάρου Μαξίμου, σε εκλογικό της κέντρο», τονίζει από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ και βάζει στο κάδρο των ευθυνών προσωπικά την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως:

«Η υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων και να αναλάβει την ευθύνη. Ευθύνη που την βαραίνει προσωπικά ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών και δεν μεταβιβάζεται σε γενικούς γραμματείς και λοιπά στελέχη», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οπως σημειώνει στο σχόλιό της η Χαριλάου Τρικούπη, η αποχώρηση της κυρίας Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ αφορά μόνο την ίδια και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απαλλαγή από τις βαρύτατες ευθύνες της. και πλέον «είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και η ακεραιότητα των εκλογικών δεδομένων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...