410
Δύο καρέ από βίντεο που τραβήχτηκαν στο σημείο της έκρηξης σε εστιατόριο της πόλης Σανχέ | REUTERS

Κίνα: Επαρχιώτες αστυφύλακες κατά ρεπόρτερ σε «αθώα» έκρηξη

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2024, 20:01
Δύο καρέ από βίντεο που τραβήχτηκαν στο σημείο της έκρηξης σε εστιατόριο της πόλης Σανχέ
|REUTERS

Κίνα: Επαρχιώτες αστυφύλακες κατά ρεπόρτερ σε «αθώα» έκρηξη

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2024, 20:01

Με έκπληξη ο ανταποκριτής της Corriere della Sera στο Πεκίνο ανακάλυψε ότι στην Κίνα οι δημοσιογράφοι επιδεικνύουν πυγμή όταν χρειάζεται, ακόμη και αν το σωματείο τους είναι «κομμουνιστικό», δηλαδή ελεγχόμενο από το κράτος. Δεν παρατήρησε, όμως, ότι η αστυνομία της υπαίθρου είναι και εκεί, όπως παντού στον κόσμο, παλιομοδίτικη, ολίγον τι πίσω από τις εξελίξεις (στις οποίες περιλαμβάνονται και τα smartphones).

Ο λόγος για την τηλεοπτική κάλυψη έκρηξης σε εστιατόριο της πόλης Σανχέ, στην επαρχία Χεμπέι, όχι μακριά από το Πεκίνο. Διαρροή αερίου έκανε τη ζημιά, η οποία έλαβε χαρακτηριστικά τραγωδίας, αφού στα καλά καθούμενα σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες (χώρια οι καταστροφές στα παρακείμενα κτίρια). Εκεί η κρατική τηλεόραση CCTV έστειλε αμέσως συνεργείο με ρεπόρτερ.

Τόσο ο δημοσιογράφος της CCTV όσο και ρεπόρτερ άλλων μέσων περικυκλώθηκαν από ντόπιους αστυνομικούς και «σεκιουριτάδες» την ώρα που έκαναν τη δουλειά τους μεταδίδοντας συνεντεύξεις αυτοπτών μαρτύρων. Ο Ιταλός σχολίασε ότι η προσπάθεια να πέσει άπλετο φως στα αίτια μιας τραγωδίας μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εξουσία παντού στον κόσμο.

Ο ανταποκριτής της τηλεόρασης ακούστηκε να λέει στον αέρα τη φράση «είναι καμιά δεκαριά και μας διώχνουν», ενώ ο παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων στο στούντιο φάνηκε να σοκάρεται. Η σύνδεση διεκόπη, όμως δούλεψαν τα smartphones των «περιέργων», με αποτέλεσμα τα βίντεο να αναρτηθούν στο κινεζικό web.

Ακόμη και αν οι ρεπόρτερ παρεμποδιστούν από τους αστυνόμους, οι εικόνες των γεγονότων θα απαθανατιστούν από τα κινητά των «περίεργων» και θα ταξιδέψουν στο web (REUTERS/Tingshu Wang)

Σε μια σπάνια επίδειξη διαμαρτυρίας κατά της αστυνομίας, η κινεζική ΕΣΗΕΑ, απολύτως συνδεδεμένη με το Κομμουνιστικό Κόμμα, αμφισβήτησε την επέμβαση των αστυφυλάκων και τόνισε ότι «το καθήκον των δημοσιογράφων να αναφέρουν τα γεγονότα δεν πρέπει να παρεμποδίζεται».

Οι τοπικές αρχές απάντησαν με μια εξίσου σπάνια συγγνώμη «για την επικοινωνιακή ανικανότητα της αστυνομίας» στον τόπο της καταστροφής. «Η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση ότι οι δημοσιογράφοι εκπληρώνουν το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση» αναφέρει η δήλωση, καταλήγοντας ότι το «προσωπικό πρώτης γραμμής» προσπάθησε να πείσει τους δημοσιογράφους να φύγουν, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ίδιοι. Και η υπόθεση έκλεισε.

Η ανοιχτή εχθρότητα της αστυνομίας προς τον Τύπο δεν είναι κάτι καινούργιο στο Πεκίνο, κατέληξε και ο Ιταλός. «Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα θεωρούν την Κίνα το δεύτερο χειρότερο μέρος στον κόσμο όσον αφορά το ελεύθερο ρεπορτάζ – τα πρωτεία κατέχει η Βόρεια Κορέα. Ο εκφοβισμός των ανταποκριτών διεθνών εφημερίδων είναι συχνός και δεν αποτελεί είδηση, όμως αυτή τη φορά η στάση του κινεζικού σωματείου των δημοσιογράφων υπήρξε αξιοσημείωτη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...