829
Η Ολίβια Μαν την περασμένη Κυριακή: ποζάρει στο κόκκινο χαλί κατά τη διάρκεια της απονομής των 96ων Όσκαρ, στο Χόλιγουντ | REUTERS/Aude Guerrucci

Η Ολίβια Μαν για το τεστ που μπορεί να την έσωσε από τον καρκίνο του μαστού

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2024, 16:26
Η Ολίβια Μαν την περασμένη Κυριακή: ποζάρει στο κόκκινο χαλί κατά τη διάρκεια της απονομής των 96ων Όσκαρ, στο Χόλιγουντ
|REUTERS/Aude Guerrucci

Η Ολίβια Μαν για το τεστ που μπορεί να την έσωσε από τον καρκίνο του μαστού

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2024, 16:26

Με μια σειρά από φωτογραφίες μέσα από το νοσοκομείο, η ηθοποιός Ολίβια Μαν, γνωστή από τη σειρά «The Newsroom» αλλά και τη συμμετοχή της στο κινηματογραφικό σύμπαν των «Χ-Men» της Marvel, αποκάλυψε ότι εδώ και ένα περίπου χρόνο βρίσκεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού, με τον οποίο διαγνώστηκε παρ’ ότι όλες οι εξετάσεις της ήταν «καθαρές». Oλες, εκτός από το τεστ εκτίμησης κινδύνου…

Οπως η ίδια περιέγραψε στην ανάρτησή της στο Instagram, η διάγνωση ήρθε τον Απρίλιο του 2023, παρ’ ότι λίγους μήνες νωρίτερα είχε υποβληθεί σε προληπτική μαστογραφία αλλά και σε γονιδιακό έλεγχο για 90 διαφορετικά γονίδια. Όλα ήταν αρνητικά, δεν υπήρχε κάτι ύποπτο στην απεικόνιση, ούτε εντοπίστηκαν μεταλλάξεις σε γονίδια που έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού.

«Η διάγνωση θα είχε καθυστερήσει τουλάχιστον έναν χρόνο – μέχρι την επόμενη μαστογραφία μου – αν η γυναικολόγος μου δεν επέμενε να μου κάνει το τεστ εκτίμησης κινδύνου, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία μου, το οικογενειακό ιστορικό, το γεγονός ότι έκανα παιδί μετά τα 30 και άλλους παράγοντες. Υπολόγισε τον κίνδυνο να πάθω καρκίνο του μαστού στο 37%. Με αυτό το ποσοστό, μου συνέστησε μαγνητική τομογραφία η οποία αποκάλυψε επιθετικό καρκίνο και στους δύο μαστούς, όπως επιβεβαίωσε η βιοψία.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by o l i v i a (@oliviamunn)

Μέχρι σήμερα η 43χρονη πρωταγωνίστρια του «X-Men: Apocalypse» έχει υποβληθεί σε 4 χειρουργικές επεμβάσεις – με πρώτη τη διπλή μαστεκτομή – και ειδικές θεραπείες. «Τη μια στιγμή ήμουν καλά και την άλλη στο νοσοκομείο για 10ωρη επέμβαση… Μέσα σε δέκα μήνες έχω περάσει αμέτρητες μέρες στο κρεβάτι, έχω μάθει πολλά για τον καρκίνο και έχω ζήσει στιγμές που ούτε καν φανταζόμουν. Όμως έχω κλάψει μόνο δύο φορές. Δεν είχα χρόνο για περισσότερο…», έγραψε η Μαν στο Instagram.

Το τεστ που μπορεί να της έσωσε τη ζωή 

Η ίδια αναφέρει πως ο καρκίνος της, αν και επιθετικός, διαγνώστηκε σε στάδιο όπου υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές. «Θέλω το ίδιο για όλες τις γυναίκες», ανέφερε προτρέποντας τις συνομίληκές της αλλά και νεότερες γυναίκες να κάνουν το τεστ εκτίμησης κινδύνου.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου, το τεστ εκτίμησης κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού αξιολογεί την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από δεδομένα τα οποία εισάγοντα μέσα από απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο. Ανάμεσα στους παράγοντες αυτούς είναι η ηλικία, το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, η ηλικία τεκνοποίησης κ.ά.

Μπορεί να εκτιμηθεί ο κίνδυνος σε βάθος πενταετίας και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Καλό είναι αυτά τα εργαλεία να χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες υγείας, αν και διατίθενται διαδικτυακές εκδοχές τους, ανοιχτές στο ευρύ κοινό.

Τέτοιου είδους τεστ δεν προβλέπουν αν και πότε κάποιος θα εμφανίσει καρκίνο. Αξιολογούν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Εξάλλου, όπως τονίζουν οι ειδικοί, υπάρχουν πάντα περιορισμοί στην ακρίβεια αυτών των τεστ. Για παράδειγμα, το τεστ εκτίμησης κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού δεν μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια τον κίνδυνο στις γυναίκες που φέρουν μια μετάλλαξη των γονιδίων BRCA1 ή BRCA2 (δύο γονίδια που έχουν συσχετιστεί με πολύ αυξημένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού) ή σε γυναίκες με προηγούμενο ιστορικό διηθητικού ή in situ καρκίνου του μαστού.

Η αξία αυτών των εργαλείων σχετίζεται με την εξατομίκευση του προληπτικού ελέγχου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...