821
Καπνός υψώνεται πάνω από το διυλιστήριο του Ριαζάν, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της δυτικής Ρωσίας | Video Obtained By Reuters/via REUTERS

Η νέα γραμμή άμυνας της Ουκρανίας: βομβαρδίζει τα ρωσικά διυλιστήρια

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2024, 15:22
Καπνός υψώνεται πάνω από το διυλιστήριο του Ριαζάν, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της δυτικής Ρωσίας
| Video Obtained By Reuters/via REUTERS

Η νέα γραμμή άμυνας της Ουκρανίας: βομβαρδίζει τα ρωσικά διυλιστήρια

Protagon Team Protagon Team 14 Μαρτίου 2024, 15:22

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, την Τετάρτη 13 Μαρτίου μη επανδρωμένα ουκρανικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τα χτυπήματα «απόπειρα διακοπής των προεδρικών εκλογών» που έχουν προγραμματιστεί στη Ρωσία για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ενα από τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξε διυλιστήριο πετρελαίου στην περιοχή Ριαζάν, περίπου 160 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας, προκαλώντας πυρκαγιά που σβήστηκε μετά από λίγες ώρες, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης, Πάβελ Μάλκοφ.

Ενας ουκρανός αξιωματούχος, μιλώντας στην Washington Post υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος, επιβεβαίωσε ότι το διυλιστήριο ήταν ο στόχος.

«Εφαρμόζουμε συστηματικά μια σχολαστικά υπολογισμένη στρατηγική για τη μείωση του οικονομικού δυναμικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο αξιωματούχος.

«Στόχος μας είναι να στερήσουμε από τον εχθρό τους πόρους και να περιορίσουμε τη ροή των χρημάτων και των καυσίμων που η Ρωσία διοχετεύει απευθείας στον πόλεμο και τη δολοφονία των πολιτών μας».

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, ωστόσο, υποστήριξε ότι κατέρριψε και τα 65 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ππέταξαν πάνω από έξι ρωσικές περιοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ηταν η δεύτερη επίθεση σε ρωσικό έδαφος μέσα σε δύο ημέρες, αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν drones την Τρίτη 12 Μαρτίου εναντίον εννέα ρωσικών πόλεων και κωμοπόλεων, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Νίζνι Νόβγκοροντ, οι οποίες έπιασαν φωτιά.

Οι δύο ημέρες των επιθέσεων αντιπροσωπεύουν την πιο ευρεία επίθεση του Κιέβου εναντίον ρωσικών υποδομών από την έναρξη του πολέμου, στέλνοντας ένα μήνυμα ανθεκτικότητας της Ουκρανίας ενόψει των ρωσικών εκλογών.

Υποδεικνύουν επίσης την αυξημένη έμφαση που δίνει το Κίεβο στο να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις παλεύουν με ελλείψεις οβίδων και στρατιωτών στην πρώτη γραμμή και οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν την επίθεσή τους.

Ουκρανικα΄drones έπληξαν τις πετρελαϊκές δομές του Ριαζάν (Video Obtained By Reuters/via REUTERS)

Την περασμένη εβδομάδα, ένα ουκρανικό drone χτύπησε αποθήκη πετρελαίου στην περιοχή Μπέλγκοροντ και από την αρχή του έτους, η Ουκρανία έχει επιτεθεί σε περισσότερες από δώδεκα εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων διυλιστηρίων, αποθηκών πετρελαίου και τερματικών σταθμών φυσικού αερίου, σε επτά ρωσικές περιοχές.

Την Τετάρτη, η μεγαλύτερη ουκρανική επίθεση έγινε στην περιοχή Βόρονεζ στη νοτιοδυτική Ρωσία, όπου αναχαιτίστηκαν 35 drones, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ο ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι drones στόχευσαν επίσης «μια βάση των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων στη Μπουτουρλινόφκα και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Βόρονεζ».

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν επίσης στο διυλιστήριο πετρελαίου Νοβοσακτίνσκ στην περιοχή του Ροστόφ της νοτιοδυτικής Ρωσίας, θέτοντας το προσωρινά εκτός λειτουργίας, δήλωσε ο κυβερνήτης του Ροστόφ, Βασίλι Γκολούμπεφ, στο Telegram.

Ενα άλλο drone έπληξε την έδρα της FSB, της εσωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας, στο Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανέφερε αρχικά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, αλλά αργότερα αφαίρεσε την αναφορά από τον ιστότοπό του. Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν, ωστόσο, το κτίριο με τα παράθυρά του σπασμένα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, ανέφεραν επιθέσεις ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, μερικές από τις οποίες έπληξαν κτίρια κατοικιών, σκοτώνοντας έξι άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες.

Μεταξύ των σημείων που υπέστησαν ζημιές ήταν μια πολυκατοικία στο Κρσίβι Ριχ, γενέτειρα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επίθεση drone και η πυρκαγιά που ακολούθησε σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 50.

Σε μια απογευματινή ομιλία σε βίντεο, την Τρίτη 12 Μαρτίου, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα «προκαλέσουν απώλειες στο ρωσικό κράτος ως απάντηση».
«Στο Κρεμλίνο πρέπει να συνηθίσουν το γεγονός ότι ο τρόμος δεν μένει ατιμώρητος», είπε ο Ζελένσκι. «Τίποτα δεν θα τους γιατρέψει από την κακία τους, αλλά θα νιώσουν τις απώλειες».

Ο Πούτιν έδωσε συνέντευξη σε ρωσικά ΜΜΕ την Τετάρτη εν όψει των προεδρικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να του δώσουν την πέμπτη του θητεία, επιτρέποντάς του να κυβερνήσει τουλάχιστον έως το 2030.

Ο Πούτιν είπε ότι «δεν είχε καμία αμφιβολία» ότι ο «κύριος στόχος» των πρόσφατων επιθέσεων ήταν «αν όχι να διαταραχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, τουλάχιστον να παρέμβει (η Ουκτρανία) με κάποιο τρόπο στην κανονική διαδικασία έκφρασης της βούλησης των πολιτών».

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι «από στρατιωτική άποψη», η Ρωσία είναι, «φυσικά, έτοιμη» για πυρηνικό πόλεμο. Ωστόσο, δεν ιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να ξεκινήσουν αυτόν τον πυρηνικό πόλεμο αύριο». «Αναπτύσσουν όλα τα όπλα τους, το ίδιο και εμείς», είπε. «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν πόλεμο, είμαστε έτοιμοι».

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία δεν σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα το φθινόπωρο του 2022, όταν η θέση της Ρωσίας επιδεινώθηκε προσωρινά. «Το μέτωπό μας δεν κατέρρεε» στην ανατολική Ουκρανία, είπε. Ωστόσο, «τα όπλα υπάρχουν για να χρησιμοποιηθούν», είπε, «αν πρόκειται για την ύπαρξη του ρωσικού κράτους».

Την Τετάρτη, ο Λεονίντ Βολκόφ, ο επί μακρόν αρχηγός του επιτελείου του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, κατηγόρησε τον Πούτιν και τους υποστηρικτές του ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση εναντίον του, από άγνωστο δράστη, με σφυρί και δακρυγόνα κοντά στο σπίτι του στη Λιθουανία.

«Ηταν προφανώς ένα τυπικό, χαρακτηριστικό “γεια” από τον Πούτιν», είπε ο Βολκόφ σε ένα σύντομο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επιστροφή του από το νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...