323
Από τη συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο τον Μάιο του 2022 | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/Doug Mills

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στις 4 Απριλίου στον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 17:37
Από τη συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο τον Μάιο του 2022
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA/Doug Mills

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στις 4 Απριλίου στον Λευκό Οίκο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 17:37

Η 4η Απριλίου είναι η επικρατέστερη ημερομηνία για την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον.

Την είδηση έκανε γνωστή ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος ανακοίνωσε στο πλαίσιο του φόρουμ «East Macedonia & Thrace», την Τετάρτη, ότι την ημερομηνία αυτή «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο “Μπάιντενόπουλο”». «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αγαπάει την Ελλάδα και τους Ελληνες πάρα πολύ και στεκόμαστε πάντα δίπλα σας» προσέθεσε.

Η ομιλία του κ. Τσούνη στο Φόρουμ είχε ξεκινήσει, άλλωστε, με την επισήμανση ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας συνεχίζουν να βρίσκονται ιστορικά στο υψηλότερο επίπεδό τους, με τη διμερή συνεργασία στην Αλεξανδρούπολη –όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση– να αποτελεί βασική πτυχή αυτής της σχέσης.

Συμπλήρωσε ότι ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον τον Φεβρουάριο, ανέπτυξε περαιτέρω τη σχέση αυτή, και εξέφρασε την κοινή βούληση των δύο χωρών να συνεχίσουν να προωθούν τους κοινούς τους στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και πέραν αυτών, με βάση τις κοινές δημοκρατικές αξίες.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλέστηκε το protothema.gr, πάντως, σημείωσαν ότι οι δύο πλευρές «βρίσκονται σε συζητήσεις χωρίς να έχει ληφθεί από την Αθήνα κάποια επιβεβαίωση» για την ημερομηνία του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται δεδομένο ότι στην ατζέντα της συνάντησης –η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω ασθένειας του Πρωθυπουργού– θα βρεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες, μεταξύ των οποίων τα εξοπλιστικά, το Ενεργειακό και η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ. Επιπλέον, αναμένεται να συζητηθούν το Ουκρανικό, η «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επ’ ευκαιρίας της προγραμματιζόμενης επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί, εξάλλου, και στην επετειακή εκδήλωση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στον Λευκό Οίκο.

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο, και πάλι στην Ουάσιγκτον, κατά την πρώτη θητεία του, τον Μάιο του 2022.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...