Η γρίπη των πτηνών είχε ήδη μολύνει άλλα θαλάσσια πτηνά και θηλαστικά στη Βρετανική Υπερπόντια Επικράτεια, αλλά οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι τζεντού και οι βασιλικοί πιγκουίνοι που βρίσκονται στο νησί της Νότιας Γεωργίας –ένα από τα μεγαλύτερα καταφύγια άγριας ζωής στον κόσμο– είναι πια επίσημα θύματά της.
Οπως αναφέρει το BBC, η περίοδος αναπαραγωγής των πτηνών στο νησί πάνω από την Ανταρκτική ολοκληρώνεται σύντομα, οπότε οι άμεσες επιπτώσεις της νόσου είναι πιθανό να περιοριστούν. Βέβαια, υπάρχει ανησυχία για την επόμενη σεζόν, όταν η άγρια ζωή θα συγκεντρωθεί ξανά μαζικά.
Οι παραλίες της Νότιας Γεωργίας φημίζονται για τις θεαματικές συναθροίσεις τους – ένα εκατομμύριο και πλέον εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου συνωστίζονται όλοι μαζί για να φλερτάρουν, να ζευγαρώσουν και να μεγαλώσουν τα μικρά τους. Οι συγκεντρώσεις πολλών ειδών από πιγκουίνους, άλμπατρος και φώκιες στην ακτή είναι πραγματικά εντυπωσιακές.
Εάν η γρίπη των πτηνών εξαπλωθεί και προκαλέσει πολύ υψηλά επίπεδα θνησιμότητας σε ολόκληρο το νησί, αυτό θα ήταν ανησυχητικό για το κίνημα συντήρησης παγκοσμίως. Αλλά αυτή τη στιγμή φαίνεται να περιορίζεται κάπως η εξάπλωσή της, αναφέρουν εκπρόσωποι της Βρετανικής Ερευνας Ανταρκτικής.
Η Γρίπη Πτηνών Υψηλής Παθογένειας (HPAI) μεταδίδεται εδώ και δεκαετίες, αλλά επί του παρόντος γνωρίζει μεγάλη έξαρση, με το στέλεχος H5N1 του ιού να προκαλεί τους θανάτους αμέτρητων άγριων και εξημερωμένων πτηνών. Η Ανταρκτική και τα απομακρυσμένα νησιά της έχουν γλιτώσει τα χειρότερα λόγω της τοποθεσίας τους, αλλά η εξάπλωση της γρίπης συνεχίζεται.
Η γρίπη των πτηνών εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Γεωργία τον Οκτώβριο του 2023 σε ένα μεγάλο θαλασσοπούλι που αποκαλείται «καφέ σκουά», ενώ αργότερα εμφανίστηκε και σε δομινικανούς γλάρους, ένα είδος που ευδοκιμεί στο νησί. Ακολούθως, τον φετινό Ιανουάριο τα κρούσματα επεκτάθηκαν σε φώκιες, περιπλανώμενα άλμπατρος και ανταρκτικά γλαρόνια.
Οι πιγκουίνοι είναι η πιο πρόσφατη ομάδα ζώων που μολύνθηκε, με πέντε τζεντού και πέντε βασιλικούς να βγαίνουν θετικοί. Τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε δείγματα που στάλθηκαν πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Διεθνές Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών του Γουέιμπριτζ.
Η εξάπλωση των συμπτωμάτων δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη. Ο ιός είχε ήδη φτάσει σε πιγκουίνους των νησιών Φόκλαντ, περίπου 1.500 χλμ. δυτικά, οπότε ήταν μάλλον θέμα χρόνου να μολυνθεί και η Νότια Γεωργία. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση, ώστε να καταλάβουν πώς αλληλεπιδρά η γρίπη των πτηνών με τα διαφορετικά είδη πιγκουίνων που βρίσκονται στο νησί.
Οσον αφορά την Ανταρκτική, δυο νεκρά σκουά μολυσμένα με HPAI ανασύρθηκαν πρόσφατα από αργεντινούς επιστήμονες κοντά στη βάση τους, Πριμαβέρα, στη χερσόνησο της ηπείρου, επομένως ο ιός αναμφισβήτητα κινείται νότια. Αλλά το πόσο μακριά θα επεκταθεί και ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.
Τα μέλη της Διεθνούς Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων της Ανταρκτικής (IAATO) έχουν εδώ και καιρό πρωτόκολλα για την πρόληψη της τυχαίας εξάπλωσης ασθενειών από τουρίστες σε παρθένα περιβάλλοντα, αλλά αυτά έχουν πλέον ενισχυθεί λόγω της γρίπης των πτηνών. Πλέον, απαγορεύονται οι προσγειώσεις σε ακτές της ηπείρου πριν γίνει αξιολόγηση της υγείας των πτηνών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News