351
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, την Τρίτη | Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν απειλεί: Είμαστε έτοιμοι για πυρηνικό πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 10:33
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, την Τρίτη
|Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS

Ο Πούτιν απειλεί: Είμαστε έτοιμοι για πυρηνικό πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 13 Μαρτίου 2024, 10:33

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση πως η Ρωσία είναι «από στρατιωτική-τεχνική σκοπιά έτοιμη, φυσικά» για πυρηνικό πόλεμο και ότι εάν οι ΗΠΑ έστελναν στρατεύματα στην Ουκρανία, η Μόσχα θα το εκλάμβανε ως μείζονα κλιμάκωση του πολέμου.

Μερικές ημέρες πριν από τις εκλογές, ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε πως δεν θεωρεί πως θα μπορούσε να ληφθεί «βιαστικά» η απόφαση να διεξαχθεί πυρηνικός πόλεμος, ούτε βλέπει την «ανάγκη» να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Από στρατιωτική-τεχνική σκοπιά είμαστε, φυσικά, έτοιμοι», ανέφερε ο Πούτιν, την Τρίτη, σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση και στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Κατά τον ίδιο, οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πως εάν ανέπτυσσαν στρατεύματα σε ρωσικό έδαφος, ή στο ουκρανικό, η Ρωσία θα εκλάμβανε την κίνηση ως «επέμβαση».

Στις ΗΠΑ «υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στο πεδίο των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και σε αυτό της στρατηγικής εγκράτειας», ανέφερε ο Πούτιν.

«Κατά συνέπεια, δεν νομίζω πως υπάρχει καμιά βιάση προς αυτό» (σ.σ.: τον πυρηνικό πόλεμο), αλλά «είμαστε έτοιμοι για αυτόν».

Ο Πούτιν επανέλαβε πως η χρήση πυρηνικών όπλων ορίζεται από το συναφές δόγμα του Κρεμλίνου. «Τα όπλα υπάρχουν για να τα χρησιμοποιούμε», είπε. «Εχουμε τις δικές μας αρχές».

«Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία»

Ο ρώσος πρόεδρος είπε επίσης πως η Μόσχα είναι διατεθειμένη να διεξαγάγει σοβαρές διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, όμως πρέπει να είναι βασισμένες στην πραγματικότητα —όχι σε ορέξεις μετά τη χρήση ψυχοτρόπων ναρκωτικών», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει σε τι αναφερόταν.

Αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε δοκιμές πυρηνικών όπλων η Ρωσία μπορεί να πράξει το ίδιο, είπε ακόμη ο ρώσος πρόεδρος.

«Δεν είναι απαραίτητο (…) θα χρειαστεί να το σκεφτούμε, αλλά δεν θα απέκλεια να κάνουμε το ίδιο», είπε ερωτηθείς σχετικά.

Ακόμη, ο Πούτιν δήλωσε πως η Ουκρανία εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον ρωσικών περιφερειών στην προσπάθειά της να «υπονομεύσει» τις εκλογές του Σαββατοκύριακου στη χώρα του.

Οι ουκρανικές επιθέσεις εξηγούνται «πολύ απλά», είπε: έγιναν με φόντο «τις (σ.σ.: ουκρανικές) αποτυχίες στη γραμμή του μετώπου».

«Ωστόσο ο κύριος σκοπός, δεν έχω καμιά αμφιβολία, είναι αν όχι να υπονομεύσουν τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, τουλάχιστον να αποπειραθούν να εμποδίσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν τους πολίτες να εκφράσουν τη βούλησή τους», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...