Η Γαλλία αύξησε σημαντικά το μερίδιό της στις εξαγωγές όπλων (11% από 7,2%) λόγω εισοδισμού της σε περιοχές κατανάλωσης όπου άλλοτε κυριαρχούσε η Ρωσία, όπως λ.χ. στην Ινδία. Αντιθέτως, η Ρωσία είδε το δικό της μερίδιο στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων να μειώνεται (σε 11% από 21%) και να πέφτει κάτω από τη Γαλλία στη σχετική λίστα των προμηθευτών. Με το θέμα ασχολήθηκε το Politico, βασισμένο στα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI), της Στοκχόλμης.
«Η μείωση στις εξαγωγές ρωσικών όπλων ξεκίνησε πριν από την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, το 2022» δήλωσε ο Πίτερ Βέζεμαν, ανώτερος ερευνητής στο SIPRI. Τοποθέτησε χρονικά τη ρωσική υποχώρηση στο 2019 και γνωμάτευσε ότι οι γαλλικές εξαγωγές ευνοήθηκαν και από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία για το Ουκρανικό. Η έρευνα συνέκρινε την περίοδο 2019-2023 με το χρονικό διάστημα 2014-2018. Διαπίστωσε ότι ο παγκόσμιος όγκος των διεθνών εξαγωγών όπλων μειώθηκε κατά 3,3%, αν και οι πωλήσεις αυξήθηκαν απότομα στην Ευρώπη.
Η Γαλλία βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση της κατάταξης των προμηθευτών όπλων, πίσω από τις ΗΠΑ, που είδε το μερίδιό της στις παγκόσμιες εξαγωγές όπλων να αυξάνεται από 34% σε 42% (με ό,τι θετικό συνεπάγεται αυτή η αύξηση για το ΑΕΠ της). Η άνοδος της Γαλλίας οφείλεται σε σημαντικά deals για το μαχητικό αεροσκάφος Rafale, παραγωγής Dassault Aviation, με το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Ινδονησία και την Ινδία. Τα κράτη αυτά επέλεξαν γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη σε διαγωνισμούς που περιελάμβαναν και ρωσικά προϊόντα, σχολίασε ο Βάζερμαν.
Από πλευράς της, η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως. Το 33% των εισαγωγών της προέρχεται από τη Γαλλία, ενώ το 36% από τη Ρωσία. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έκλεισαν συμφωνίες για αγοραπωλησία 26 Rafale Marine και τριών υποβρυχίων κλάσης Scorpène.
Οι ευρωπαϊκές χώρες ενίσχυσαν επίσης τις ένοπλες δυνάμεις τους. Οι εισαγωγές όπλων ήταν κατά 94% υψηλότερες το 2019-2023 σε σχέση με το 2014-2018 και η Ουκρανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων. Τα στοιχεία του SIPRI υπογραμμίζουν και την αυξανόμενη εξάρτηση της Ευρώπης από τις ΗΠΑ, με το 55% των εισαγωγών όπλων να προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε σύγκριση με το 35% της προηγούμενης πενταετίας.
Με τις περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ να πληρούν το ελάχιστο όριο της Ατλαντικής Συμμαχίας για την Αμυνα, δηλαδή να ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες, στην «πιάτσα» των όπλων διατίθενται περισσότερα χρήματα για αγορές, όμως η Γαλλία δεν είναι προς το παρόν σε θέση να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία. Ενώ τα πάει πολύ καλά σε μη ευρωπαϊκές αγορές, ελάχιστες εξαγωγές της αφορούν αγοραστές στην Ευρώπη – μάλιστα τα περισσότερα οπλικά συστήματα τα έχει αγοράσει η Ελλάδα (17 Rafale).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News