708
Ο Κλοπ χειροκροτά το κοινό του «Ανφιλντ» μετά το ντέρμπι με την Σίτι | REUTERS/Carl Recine

Ο Κλοπ δεν μετριέται με τα τρόπαια

Sportscaster Sportscaster 11 Μαρτίου 2024, 15:29
Ο Κλοπ χειροκροτά το κοινό του «Ανφιλντ» μετά το ντέρμπι με την Σίτι
|REUTERS/Carl Recine

Ο Κλοπ δεν μετριέται με τα τρόπαια

Sportscaster Sportscaster 11 Μαρτίου 2024, 15:29

Ο αγώνας ήταν συναρπαστικός – κι ας είχε μόλις δυο γκολ. Από όλες τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ (και της Ευρώπης), μόνο η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Σίτι μπορούν να παίξουν με τέτοιο ρυθμό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Σίτι προηγήθηκε στο σκορ με πλασέ του Στόουνς στο 24’. Η Λίβερπουλ ισοφάρισε με εκτέλεση πέναλτι του ΜακΑλιστερ στις αρχές του δεύτερου 45λεπτου. Εχασε πολλές και μεγάλες ευκαιρίες για να πετύχει το γκολ της νίκης. Αλλά και η Σίτι είχε τις στιγμές της (δυο δοκάρια). Στο 90’+9’ ο διαιτητής αρνήθηκε στους «Reds» ένα πέναλτι. Στην τελευταία αναμέτρηση του Γιούργκεν Κλοπ με τον Πεπ Γκουαρντιόλα στο αγγλικό πρωτάθλημα, ο θεός του ποδοσφαίρου δεν επέτρεψε να φύγει ηττημένος από το «Ανφιλντ» κάποιος από τους δυο.

Κι όμως, η ισοπαλία στο κυριακάτικο ντέρμπι κορυφής είχε νικητή – και αυτός ήταν ο Κλοπ. Η Λίβερπουλ μπήκε στο παιχνίδι χωρίς τέσσερις από τους πέντε βασικούς της παίκτες στην άμυνα. Για πρώτη φορά μετά το 2015 παρατάχθηκε απέναντι στη Σίτι με τρεις ποδοσφαιριστές κάτω των 21 ετών. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ αγωνίστηκε μόνο για μισή ώρα. Ο Τζάρελ Κουάνσα κλήθηκε να σταματήσει τον Ερλινγκ Χάαλαντ. Ο Χάρβεϊ Ελιοτ και ο Γουατάρου Εντο, να παλέψουν στο κέντρο του γηπέδου με τον Κέβιν ντε Μπρόινε και τον Φιλ Φόντεν – αυτόν που ο Γκουαρντιόλα «έδειξε» ως τον καλύτερο χαφ στην Αγγλία τούτη την εποχή. Με κριτήριο το βιογραφικό τους, μόνον ο Βίρχιλ φαν Ντάικ και ένας δυο ακόμη παίκτες της Λίβερπουλ θα έβρισκαν θέση στην ενδεκάδα της Σίτι. Παρόλα αυτά, στο χορτάρι η Σίτι υπέφερε.

Η Λίβερπουλ κατέγραψε 19 τελικές προσπάθειες για γκολ – τις περισσότερες μετά το 2013 σε αγώνα της με αντίπαλο τη Σίτι. Δώδεκα από αυτές, στο δεύτερο 45λεπτο. Τότε που το γήπεδο έμοιαζε να… κατηφορίζει προς την εστία των φιλοξενούμενων. Σε αυτά τα 53 λεπτά, μαζί με τα οκτώ των καθυστερήσεων, οι «Reds» στρίμωξαν την αντίπαλό τους όσο ποτέ άλλοτε, όπως τόνισε στο τέλος γεμάτος (δικαιολογημένη) περηφάνια ο Κλοπ.

Αυτά είναι τα «θαύματα» του Γερμανού, που τον έχουν κάνει τόσο ξεχωριστό. Οι απίθανες υπερβάσεις των ομάδων του. Οι τρόποι που σκαρφίζεται κάθε φορά για να πετυχαίνει αυτό που σε πολλούς φαίνεται ακατόρθωτο. Η πίστη που καταφέρνει να εμπνεύσει στους ποδοσφαιριστές του, όποιοι κι αν είναι αυτοί. Αν και αποδεκατισμένη από τους τραυματισμούς «αναντικατάστατων» παικτών της, η Λίβερπουλ συγκέντρωσε 22 από τους 27 βαθμούς που ήταν διαθέσιμοι μέσα στο 2024 (ηττήθηκε μόνο από την Αρσεναλ στις αρχές Φεβρουαρίου), κατάκτησε το Λιγκ Καπ, προχώρησε στο Κύπελλο Αγγλίας και, ουσιαστικά, έχει ήδη προκριθεί στους «8» του Γιουρόπα Λιγκ. Στο «Ανφιλντ» είναι αήττητη επί 13 μήνες (30 αγώνες) σε όλες τις διοργανώσεις.

Στην παράλληλη προπονητική τους θητεία στο Νησί ο Γκουαρντιόλα έχει κερδίσει πολύ περισσότερα τρόπαια από όσα ο Κλοπ. Το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Γερμανού είναι η σθεναρή αντίσταση που εδώ και τόσα χρόνια προβάλλει στην υπεροπλία της Σίτι. Μιας ομάδας που (σχεδόν) όλοι οι αναπληρωματικοί της θα μπορούσαν να παίζουν βασικοί στη Λίβερπουλ.

Το 2020 της «άρπαξε» τον τίτλο – τον ένα και μοναδικό που έχει χάσει την τελευταία εξαετία. Μπορεί να της στερήσει και τον εφετινό. Σε άλλες δυο σεζόν η Λίβερπουλ τερμάτισε μόλις ένα βαθμό πίσω της. Την έχει αποκλείσει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Και ο Γκουαρντιόλα βλέπει το «Ανφιλντ» στους εφιάλτες του. Στις οκτώ φορές που το έχει επισκεφθεί, έφυγε νικητής μόνο μια: τον Φεβρουάριο του 2021, όταν το γήπεδο ήταν άδειο λόγω Covid-19.

Σήμερα η Λίβερπουλ μοιράζεται την κορυφή της βαθμολογίας με την Αρσεναλ (που είναι πρώτη με διαφορά τερμάτων), ενώ η Σίτι ακολουθεί σε απόσταση ενός πόντου. Eίναι εξαιρετικά σπάνιο αυτό που συμβαίνει εφέτος στην Αγγλία. Ισως, το πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα όλων των εποχών. Θυμίζει το φινάλε της σεζόν 2013-2014, τότε που το διάσημο γλίστρημα του Τζέραρντ στον αγώνα με την Τσέλσι κόστισε στη Λίβερπουλ τον τίτλο. Δεν είναι απίθανο, αυτές οι τρεις υπέροχες ομάδες να φτάσουν να διεκδικούν το τρόπαιο της Πρέμιερ Λιγκ την τελευταία αγωνιστική.

Αν και πολύ θυμωμένος με τον ρέφερι, που δεν καταλόγισε το πέναλτι στο 90’+9’, αμέσως μετά τη λήξη του χθεσινού ντέρμπι ο Κλοπ αγκάλιασε τον Γκουαρντιόλα, επιβεβαιώνοντας την απεριόριστη εκτίμηση που τρέφουν, ο ένας για τον άλλον. Η αντιπαλότητά τους, που χάρισε στους απανταχού φιλάθλους αλησμόνητες στιγμές, πέρασε στην Ιστορία. Θα μείνει και αυτή αξέχαστη. Θρυλική. Οπως του Ρονάλντο με τον Μέσι, του Μποργκ με τον ΜακΕνρο, ή του Σένα με τον Προστ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...