«Σε λίγους μήνες, στις 9 Ιουνίου, έχουμε ευρωεκλογές. Θέλω λίγο να βάλουμε δίπλα δύο εικόνες. Θυμηθείτε πού ήταν η Ελλάδα και σε σχέση με την Ευρώπη και σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, μια Ελλάδα επαίτης, μια Ελλάδα μαύρο πρόβατο, μια Ελλάδα που μαζεύονταν όλοι να συζητήσουν το πρόβλημά της. Και σκεφτείτε όλα αυτά τα χρόνια, τα δύσκολα χρόνια για όλους και, κυρίως, για αυτούς που είχαν μεγαλύτερη ανάγκη, πού βρέθηκε η Ελλάδα. Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στο Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα κατάφερε, να μεγαλώσει και το ΑΕΠ της και με τις συμφωνίες με τις γύρω χώρες, η Ελλάδα κατάφερε και κέρδισε αμυντικές συμφωνίες που κάποτε ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε και κατάφερε, ναι, να είναι ισότιμος συνομιλητής», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Καλημέρα» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά.
«Αν ήταν κάποιος στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα καταλάβαινε γιατί ο έλληνας Πρωθυπουργός, γιατί δεν είναι μόνο ο πρόεδρος της ΝΔ, πλέον πρωταγωνιστεί. Η χώρα μας πρωταγωνιστεί», συνέχισε ο κ. Μαρινάκης και συμπλήρωσε «Οσο η Ελλάδα μεγαλώνει και ισχυροποιείται, τόσο αυτό θα επιστρέφεται στον φορολογούμενο, θα επιστρέφεται θετικά στους πολίτες. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεγαλώνει και να μεγαλώνει και το εισόδημα των πολιτών».
Το στοίχημα των μη κρατικών ΑΕΙ
Σε ερώτηση για το στοίχημα της επόμενης ημέρας σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε με ένα σχόλιο, πως «πολλές φορές οι σιωπηρές πλειοψηφίες καταπιέζονταν. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, είναι η περίπτωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι εκ των φοιτητών, κάποιοι μάλιστα οργανώθηκαν, πολλοί άλλοι ήταν ανεξάρτητοι, ανένταχτοι, καταπιέζονταν κατά καιρούς. Γιατί δεν ήθελαν να φορέσουν κράνος, να κρατήσουν ρόπαλο, γιατί ήθελαν όταν έπαιρναν το πτυχίο τους για να ξεκινήσουν να βρουν δουλειά -αν τα καταφέρναν να βρουν στη χώρα- γιατί ήταν εκείνοι που θυσίαζαν οι γονείς τους τούς κόπους τους για να τους σπουδάσουν, ήταν εκείνοι που δεν ήθελαν να καταστρέφουν τις σχολές τους για να πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι έλληνες φορολογούμενοι τη δημόσια περιουσία όταν αποκαθίσταται. Αυτοί λοιπόν, ήθελαν να μπορούν να σπουδάζουν σε ένα πανεπιστήμιο που να μην κλείνει κάθε τρεις και λίγο, να μην υπάρχει άσυλο ανομίας και αν θέλουν να μπορούν να σπουδάσουν και σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Αυτοί οι άνθρωποι που έδωσαν μάχες, κάποιοι εξ αυτών δεν υποτάχθηκαν ποτέ σε αυτόν τον ιδιότυπο φασισμό ενός πολιτικού χώρου, νιώθουν πλέον δικαιωμένοι», δήλωσε
Προσωπικά δικαιωμένος
«Και προσωπικά νιώθω πολύ δικαιωμένος γιατί αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησα να ασχολούμαι ευρύτερα με αυτό που λέμε πολιτική μέσω της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ως φοιτητής της Νομικής Θράκης και έχω τη δυνατότητα και την τιμή να εκπροσωπώ την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε το πρώτο μεγάλο αποφασιστικό βήμα για να λειτουργούν παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα, επίκειται – ελπίζω- και η αναθεώρηση του άρθρου 16. Περάσαμε από τα λόγια- που πολλές φορές δεν γινόντουσαν πράξεις γιατί δυστυχώς μας κράταγαν προσκολλημένους στο χθες κάποιοι άλλοι- στις πράξεις», τόνισε.
Κατά τον κ. Μαρινάκη, η επόμενη ημέρα του νομοσχεδίου είναι «αυτά που είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης, ο οποίος πραγματικά τρεις ημέρες στη Βουλή δεν άφησε τίποτα αναπάντητο. Η επόμενη ημέρα, λοιπόν, είναι η έναρξη της εφαρμογής όλου αυτού, με αυστηρούς κανόνες, τους πιο αυστηρούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Και για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι αυτή η μεταρρύθμιση, σας λέω το ένα, το αυτονόητο: ένα νέο παιδί που δεν θέλει να σπουδάσει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο ή δεν πέρασε στη σχολή που ήθελε, δεν θα αναγκαζόταν να πληρώσει πολύ περισσότερα χρήματα για να πάει στο εξωτερικό. Και αυτό δείχνει και το κοινωνικό του μέτρου. Γιατί αυτοί οι οποίοι έχουν τελειώσει μη κρατικά πανεπιστήμια στο εξωτερικό αλλά δεν θέλουν ο νέος Ελληνας να σπουδάσει αν θέλει εδώ σε μη κρατικό, δείχνουν και τη υποκρισία τους και έναν ελιτισμό, ο οποίος υποκρύπτεται.
Το δεύτερο είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, περισσότερους- όχι αναλογικά- σε απόλυτο αριθμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Σκεφτείτε πόσοι μπορούν να γυρίσουν, πόσα λεφτά μπορούν να έρθουν στη χώρα. Και κάτι άλλο, πόσες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν σε αυτά τα ιδρύματα».
Και συμπλήρωσε: «Θα καταλάβουμε πόσο σημαντική τομή, πόσο ιστορική μεταρρύθμιση είναι για τη χώρα μας το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, μέσα σε λίγους μήνες, αν ρωτήσουμε πόσο σημαντικό ήταν για την Κύπρο αυτό που συνέβη πριν από κάποια χρόνια όταν τότε η Ελλάδα έχανε ευκαιρίες επειδή το ΠΑΣΟΚ έκανε μια από τις πρώτες κυβιστήσεις, από τις πολλές που έχει κάνει σε αυτό το θέμα».
Τα περιφερειακά πανεπιστήμια
Σε ερώτηση αν απειλούνται τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταγγέλλει περιορισμό κονδυλίων, την ώρα που «είχε χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια, την τριτοβάθμια εκπαίδευση 90 εκατ. ευρώ» η οποία πλέον «Αυξήθηκε κατά 50%, πάνω από 130 εκατ. ευρώ- αυτή η αύξηση έγινε ήδη από εμάς από το 2019 στο 2023 και συνολικά αυξήθηκε η χρηματοδότηση για την Παιδεία. Και στο νομοσχέδιο που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται 1,5 δισ. ευρώ για τα δημόσια πανεπιστήμια. Ενισχύεται το Δημοκρίτειο, ενισχύεται το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο».
Επίσης κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΝ ότι καταγγέλλει το νομοσχέδιο για υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων ενώ «προφανώς δεν διάβασε καν το νομοσχέδιο όταν ξεκίνησε αυτές τις καταγγελίες, γιατί 176 άρθρα από τα 205 του νομοσχεδίου αναφέρονταν στο δημόσιο πανεπιστήμιο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News