314
Μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ρίχνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα | US Central Command via X/Handout via REUTERS

Μπάιντεν: «Πρόχειρο λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 19:55
Μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ρίχνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
|US Central Command via X/Handout via REUTERS

Μπάιντεν: «Πρόχειρο λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια»

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 19:55

Την κατασκευή πρόχειρου λιμανιού στη Γάζα μέσω του οποίου θα καταφθάσει διά θαλάσσης ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «για την κατάσταση της Ενωσης».

Η ανακοίνωση αυτής της πρόθεσης, που έγινε σε οριακό χρονικό σημείο, καθώς ο παλαιστινιακός λαός αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας, είναι βέβαιο ότι θα διαταράξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ισραήλ.

Ωστόσο, τα κενά στην προεδρική πρόταση υπάρχουν, αφού δεν έγινε σαφές ποιος θα κατασκευάσει τα έργα υποδομής και ποιος θα προστατέψει τα φορτία των τροφίμων, των φαρμάκων κ.λπ.

Από πλευράς του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει στον στόχο της «ολοκληρωτικής νίκης» στο πεδίο της μάχης και επαναλαμβάνει ότι καμία εξωτερική πίεση δεν θα τον σταματήσει.

Οπως έγραψε η Corriere della Sera, ο Νετανιάχου έχει στοχοποιήσει τη Ράφα: «Η Ράφα είναι το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς. Οσοι μας λένε να μην επεκτείνουμε τις επιχειρήσεις μας σε αυτή την περιοχή, στην ουσία μας ζητούν να χάσουμε τον πόλεμο. Και αυτό δεν θα συμβεί!»

Το πρόβλημα για τον Νετανιάχου είναι ότι αυτές οι «εξωτερικές πιέσεις» στις οποίες αναφέρθηκε είναι αμερικανικές και, σε συνδυασμό με τη νέα πρόταση Μπάιντεν για το πρόχειρο λιμάνι, η κυβέρνηση του Ισραήλ αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα διμερών σχέσεων εν καιρώ πολέμου αν δεν συμμορφωθεί.

Οι πηγές που επικαλέστηκε το μέσο του Μιλάνου επιμένουν ότι ο Λευκός Οίκος είναι δυσαρεστημένος με το πείσμα του Νετανιάχου και σκέφτεται να μπλοκάρει τις αμερικανικές στρατιωτικές προμήθειες προς το Ισραήλ.

Για αυτή την  καθοριστική επιλογή των Αμερικανών θα παίξει ρόλο το κατά πόσον ο ισραηλινός στρατός θα κινηθεί προς τον Νότο, προς τη Ράφα δηλαδή, δίπλα στα σύνορα της Παλαιστίνης με την Αίγυπτο, εκεί όπου έχουν καταφύγει οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες, ένας πληθυσμός περί το 1,5 εκατομμύριο ψυχές.

Κατά το παρελθόν οι ΗΠΑ (επί προεδρίας Φορντ, το 1975) πίεσαν με ανάλογα μέτρα το Ισραήλ για να εγκαταλείψει το Σινά, το οποίο είχε καταλάβει στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (1973).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...