613
Συμμορίες ανηλίκων αλληλοεξοντώνονται για το εμπόριο ναρκωτικών - και πλέον όχι μόνο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής | Shutterstock/Pokoman

Ναρκοσυμμορίες οπλίζουν παιδιά με Καλάσνικοφ στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2024, 13:50
Συμμορίες ανηλίκων αλληλοεξοντώνονται για το εμπόριο ναρκωτικών - και πλέον όχι μόνο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής
|Shutterstock/Pokoman

Ναρκοσυμμορίες οπλίζουν παιδιά με Καλάσνικοφ στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 11 Μαρτίου 2024, 13:50

Παιδιά πυροβολούν παιδιά με Καλάσνικοφ, έφηβοι ξεφορτώνουν κοκαΐνη από εμπορευματοκιβώτια σε λιμάνια και ένας «θάλαμος βασανιστηρίων» βρίσκεται κρυμμένος μέσα σε ένα δάσος της Ολλανδίας. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα της αυξανόμενης βίας που σχετίζεται με την εμπορία ναρκωτικών σε πολλά μέρη της Ευρώπης.

Μια αγορά αξίας δεκάδων δισ. ευρώ τροφοδοτεί αντιμαχόμενες συμμορίες που επιστρατεύουν «πρωτοφανή» επίπεδα βίας, προειδοποιούν οι ευρωπαϊκές αστυνομικές αρχές. Σε συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, η υπηρεσία επιβολής του ευρωπαϊκού νόμου, η Europol, και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) παρουσίασαν την τελευταία επισκόπησή τους γύρω από την αγορά ναρκωτικών στη Γηραιά Ηπειρο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, οι δύο ευρωπαϊκές υπηρεσίες αποτιμούν τα κέρδη της εμπορίας ναρκωτικών σε 30 δισ. ευρώ ετησίως. Τα στοιχεία τους δείχνουν ότι οι εισαγωγές κοκαΐνης και οι εξαγωγές ecstacy έφθασαν σε αριθμούς ρεκόρ το 2022. Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών βίας συνδέεται με την κοκαΐνη και την κάνναβη.

Αν και οι Αρχές δεν παρείχαν στατιστικά στοιχεία για την κλίμακα του προβλήματος, ο Αλέξις Γκουσντίλ, διευθυντής του ΕΚΠΝΤ, ανέφερε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα επίπεδα βίας που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, αντίστοιχα με εκείνα της Κεντρικής Αμερικής. Η εκτελεστική διευθύντρια της Europol, Κάθριν ντε Μπόλε, σημείωσε ότι έχουν βρεθεί μέχρι και θάλαμοι βασανιστηρίων στην ΕΕ – κάτι πρωτοφανές, που μέχρι πρόσφατα παρατηρείτο μόνο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η Ντε Μπόλε δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά το 2020 ανακαλύφθηκε ένα «κοντέινερ βασανιστηρίων» κοντά στο λιμάνι του Ρότερνταμ, με αρκετούς εμπλεκόμενους σε αυτό να έχουν ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών επιβολής του Νόμου δεν γνωρίζουν πόσο διαδεδομένοι είναι οι θάλαμοι βασανιστηρίων, αλλά θεωρούν ότι αποτελούν δείγμα της αυξανόμενης σοβαρότητας με την οποία οφείλουν να αντιμετωπίσουν τη βία των συμμοριών.

Μια άλλη αυξανόμενη ανησυχία είναι η ηλικία των ανθρώπων που εργάζονται στις παράνομες αγοραπωλησίες. Οι συμμορίες στη Μασσαλία προσλαμβάνουν όλο και περισσότερους εφήβους ως τσιλιαδόρους ή εμπόρους, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να αλληλοσκοτώνονται με Καλάσνικοφ. Στα λιμάνια της Αμβέρσας και του Ρότερνταμ έχουν συλληφθεί δεκάδες έφηβοι που αποσπούσαν επί πληρωμή φορτία κοκαΐνης από εμπορευματοκιβώτια.

Οι έφηβοι χρησιμοποιούν τα παράνομα κέρδη τους για να στηρίξουν οικονομικά τις πολυμελείς οικογένειές τους. Οι νομοθέτες διίστανται σχετικά με την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος – κάποιοι ζητούν αυστηροποίηση των ποινών και αύξηση των προϋπολογισμών για τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των ναρκωτικών απλά δεν λειτουργεί, και ότι έχει έρθει η ώρα μιας μορφής νομιμοποίησης.

«Η ρύθμιση της αγοράς, τα κυβερνητικά μονοπώλια ή η παροχή ναρκωτικών ουσιών για ιατρικούς σκοπούς είναι μόνο μερικές από τις πιθανές, και όχι απαραίτητα αποκλειστικές, εναλλακτικές λύσεις» έγραψε η δήμαρχος του Αμστερνταμ, Φέμκε Χαλσεμά, σε κείμενο γνώμης στον Guardian τον Ιανουάριο. Διαφορετικά, ισχυρίζεται, η Ολλανδία κινδυνεύει να μετατραπεί σε «ναρκο-κράτος».

Μέσω της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης που κατέχει αυτό το εξάμηνο, το Βέλγιο ακολουθεί μια πιο συμβατική πορεία αντιμετώπισης του προβλήματος, εστιάζοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας στα λιμάνια και αυξάνοντας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μέσω της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Λιμένων.

Η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Ανελίς Βερλίντεν, ταξίδεψε τον Φεβρουάριο στη Βολιβία, όπου υπέγραψε κοινή δήλωση με χώρες της Λατινικής Αμερικής «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των πτυχών του παγκόσμιου ζητήματος των ναρκωτικών» μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ωστόσο, ορισμένες λατινοαμερικανικές χώρες –μεταξύ αυτών η Κολομβία και το Εκουαδόρ– προτείνουν στους ευρωπαίους ηγέτες να κοιτάξουν πρώτα τα του οίκου τους. Πόλεις όπως οι Βρυξέλλες, το Αμστερνταμ, η Λισαβόνα και η καταλανική Ταραγόνα έχουν από τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης κοκαΐνης κατά κεφαλήν στον πλανήτη, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΠΝΤ.

Αυτή είναι μια ευθύνη που οφείλουν να αναγνωρίσουν οι Ευρωπαίοι, συμφωνεί ο Γκουσντίλ, τονίζοντας ότι οι χρήστες ναρκωτικών δεν πρέπει απαραίτητα να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. «Δεν είναι η στιγμή για να ξεκινήσουμε μια μάχη με τους καταναλωτές» λέει χαρακτηριστικά. «Αυτή είναι μια μάχη για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...