212
Ο Βαλέρι Ζαλούζνι θα βγάλει τη στρατιωτική στολή για να πάει στο Λονδίνο | Twitter

Κίεβο: Ο Ζελένσκι διόρισε τον Ζαλούζνι πρεσβευτή στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 11:29
Ο Βαλέρι Ζαλούζνι θα βγάλει τη στρατιωτική στολή για να πάει στο Λονδίνο
|Twitter

Κίεβο: Ο Ζελένσκι διόρισε τον Ζαλούζνι πρεσβευτή στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2024, 11:29

Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας πρόκειται να διοριστεί πρεσβευτής της χώρας του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι αποπέμφθηκε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον περασμένο μήνα. Οι επικριτές του ουκρανού προέδρου θεώρησαν ότι η αντικατάστασή του έγινε επειδή ήταν πιο δημοφιλής από τον ίδιο και ήταν πιθανός αντίπαλός του στις επόμενες εκλογές.

Ο ουκρανός στρατηγός είχε ηγηθεί της πολεμικής προσπάθειας της χώρας του ενάντια στη ρωσική εισβολή από τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Ουκρανία δεν είχε πρεσβευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο από τότε που ο Ζελένσκι έδιωξε τον Βαντίμ Πριστάικο, τον Ιούλιο του 2023, γιατί είχε επικρίνει δημοσίως τον ουκρανό πρόεδρο.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι έχει σταλεί αίτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να οριστικοποιηθεί ο διορισμός του Ζαλούζνι.

Ανακοινώνοντας τον διορισμό του, ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι ο στρατηγός Ζαλούζνι τού είχε πει ότι η διπλωματία «είναι η κατεύθυνση που θα ήθελε να ακολουθήσει».

Τον περασμένο μήνα τον αντικατέστησε ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι.

Η απόφαση να απομακρυνθεί ο Ζαλούζνι ήρθε σε μια στιγμή που είχε υψηλότερα ποσοστά αποδοχής από τον ίδιο τον Ζελένσκι, πυροδοτώντας εικασίες ότι είχε αναπτυχθεί ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών.

Δεν είναι σαφές εάν αυτός ο νέος διορισμός αποτελεί ανταμοιβή για την προϋπηρεσία του Ζαλούζνι ή κάποιο πολιτικό παιχνίδι, επισήμανε το BBC, προσθέτοντας ότι ο Ζαλούζνι δεν έχει διπλωματική εμπειρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...