600
| CreativeProtagon

Οι ισπανοί πολιτικοί τσακώνονται για τα ωράρια των εστιατορίων

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 09:15
|CreativeProtagon

Οι ισπανοί πολιτικοί τσακώνονται για τα ωράρια των εστιατορίων

Protagon Team Protagon Team 7 Μαρτίου 2024, 09:15

Στο επίκεντρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης έχει βρεθεί η νυχτερινή ζωή στην Ισπανία και κυρίως η συνήθεια των Ισπανών να τρώνε σε εστιατόρια αργά το βράδυ – μια συνήθεια πολύ γνώριμη και στην Ελλάδα.

Η συζήτηση έχει πάρει μια κάπως περίεργη τροπή. Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές φαίνεται να συμφωνούν ότι «δεν είναι καλό να εργάζεται κανείς μετά τις 10 το βράδυ», όπως είπε η υπουργός Υγείας Γιολάντα Ντίας.

Η Ντίας, σε μια απρόσμενη για τους σοσιαλιστές προσέγγιση, είπε επίσης ότι «η κουλτούρα της νυχτερινής εστίασης δεν συμβαδίζει με την υπόλοιπη Ευρώπη». «Μια χώρα που έχει τα εστιατόριά της ανοιχτά στη μία η ώρα το πρωί δεν είναι λογική. Είναι τρέλα να συνεχίσουμε να παρατείνουμε τις ώρες λειτουργίας μέχρι ποιος ξέρει ποια ώρα» συμπλήρωσε, σύμφωνα με τον Guardian.

Το αντιπολιτευόμενο δεξιό Λαϊκό Κόμμα και οι επιχειρηματικές ενώσεις αντέδρασαν άμεσα. Η Ισαμπέλ Ντίας Αγιάσο, περιφερειακή πρόεδρος της Μαδρίτης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει οι άνθρωποι «να βαριούνται και να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι τους», σε αναρτήσεις που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Ισπανία έχει την καλύτερη νυχτερινή ζωή στον κόσμο, με δρόμους γεμάτους ζωή και ελευθερία. Αυτό παρέχει επίσης απασχόληση» είπε η Αγιάσο, της οποίας η πολιτική καριέρα εν μέρει τροφοδοτήθηκε από την επιμονή της να κρατά ανοιχτά τα μπαρ και τα εστιατόρια στη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Θέλουν να είμαστε πουριτανοί, υλιστές, σοσιαλιστές, χωρίς ψυχή, χωρίς φως και χωρίς εστιατόρια, γιατί έτσι τους αρέσει» προσέθεσε.

Η Spain by Night, μια ομοσπονδία που εκπροσωπεί ομάδες αναψυχής και ψυχαγωγίας, υποστήριξε ότι η νυχτερινή ζωή της χώρας είναι τουριστικό όπλο. «Απορρίπτουμε κάθε πρόταση που αμφισβητεί τον ισπανικό τρόπο ζωής, αυτόν που μας διακρίνει και μας διαφοροποιεί στην τουριστική αγορά» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η μακροχρόνια συζήτηση στη χώρα σχετικά με την εξαντλητική ισπανική εργάσιμη ημέρα, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως 11 ώρες, οδηγώντας πολλούς Ισπανούς να ξεκινούν το δείπνο τους όταν άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί πηγαίνουν για ύπνο.

Το 2016, το Λαϊκό Κόμμα υποσχέθηκε να «εργαστεί για να συντομεύσει την εργάσιμη ημέρα και να βελτιώσει την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής σε ολόκληρη τη χώρα». Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, οι πολιτικοί του κόμματος επέκριναν τα σχόλια της Ντίας. Η ίδια είπε ότι ο μοναδικός στόχος της ήταν να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Το κόμμα της είναι «πολύ» υπέρ της αναψυχής, προσέθεσε η Ντίας, η οποία ηγείται της αριστερής πλατφόρμας Sumar. «Είμαστε τόσο υπέρ της αναψυχής, που θέλουμε να μειώσουμε την εργάσιμη ημέρα, θέλουμε οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τη ζωή» δήλωσε στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πού ακριβώς θα διασκεδάζουν οι άνθρωποι με κλειστά τα κέντρα διασκέδασης.

«Η νυχτερινή ζωή για την οποία υπερηφανεύεται η περιφερειακή πρόεδρος της Μαδρίτης βασίζεται σε νυχτερινές βάρδιες, μετά τις 10 το βράδυ, βάρδιες που ενέχουν ορισμένους κινδύνους, όπως για την ψυχική υγεία» είπε η Ντίας επικαλούμενη μελέτες που δείχνουν ότι η εργασία σε βάρδιες είναι επιβαρυντική για την υγεία. «Ας σταματήσουμε λοιπόν να ευτελίζουμε αυτά τα θέματα, που είναι πολύ σοβαρά για τη ζωή εργαζομένων ανδρών και γυναικών στη χώρα μας» κατέληξε.

Τόνισε ότι όσοι εργάζονται μετά τις 22:00 πρέπει να αποζημιώνονται και είπε ότι οι επιθεωρήσεις εργασίας μέχρι σήμερα είχαν δείξει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους σε εστιατόρια σε πολλές ισπανικές πόλεις.

Πριν από λίγους μήνες, η Ντίας ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με εργατικά συνδικάτα και επιχειρηματικές ενώσεις σε μια προσπάθεια να μειώσει τη νόμιμη εβδομάδα εργασίας της χώρας από 40 σε 37,5 ώρες, χωρίς καμία απώλεια μισθού. Το μέτρο θα μπορούσε να επηρεάσει έως και 12 εκατομμύρια εργαζόμενους στη χώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Η μείωση των ωρών εργασίας δεν σημαίνει μόνο να εργάζεσαι λιγότερο, αλλά να δουλεύεις καλύτερα» είχε πει η Ντίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...