384
Ερευνα για την υπόθεση διεξάγει και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα | © European Union / Mathieu CUGNOT

Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Εισαγγελική έρευνα για τα email σε αποδήμους

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 19:01
Ερευνα για την υπόθεση διεξάγει και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα
|© European Union / Mathieu CUGNOT

Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: Εισαγγελική έρευνα για τα email σε αποδήμους

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 19:01

Εισαγγελική έρευνα με αφορμή την υπόθεση της αποστολής μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου σε κατοίκους εξωτερικού, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι χορήγησαν τα επίμαχα στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο, διέταξε την Τρίτη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών Ανώνης Ελευθεριάνος.

Με εντολή του κ. Ελευθεριάνου ξεκινά ποινική προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Γεώργος Νούλης με τα αδικήματα υπό διερεύνηση να αφορούν παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα καθώς και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Τη διεξαγωγή έρευνας για την ίδια υπόθεση είχε ανακοινώσει, τη Δευτέρα, και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

«Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Ελληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος», ανέφερε η σχετική δήλωση της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής.

Η ευρωβουλευτής σημείωσε, λίγο αργότερα, ότι η έρευνα είναι καλοδεχούμενη. «Η διερεύνηση από την ΑΠΔΠΧ του θέματος που αφορά στην αποστολή από το γραφείο μου ενημερωτικών email είναι καλοδεχούμενη από εμένα. Θα συνεργαστώ με την Αρχή σε ό,τι μου ζητηθεί ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια», ανέφερε σε ανάρτησή της η κυρία Ασημακοπούλου.

«Εσωτερικός έλεγχος» στο ΥΠΕΣ

Στο θέμα διαρροής προσωπικών δεδομένων πολιτών, το οποίο ενέσκηψε στη δημόσια σφαίρα με την αποστολή email σε απόδημους από την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφέρθηκε την Τρίτη και η υπουργός Εσωτερικών, Nίκη Κεραμέως.

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, στην εκπομπή «Συνδέσεις» των Χριστίνας Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζου, η κυρία Κεραμέως ξεκαθάρισε: «Το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει τηλέφωνα και email πολιτών σε κανέναν. Το λέει ρητά η νομοθεσία. Η ίδια (η κυρία Ασημακοπούλου) το διευκρίνισε κιόλας. Παρότι το υπουργείο Εσωτερικών, όμως, δεν δίνει email και τηλέφωνα, κάτι που διευκρίνισε και η κυρία Ασημακοπούλου, αποφασίσαμε με τον (αν. υπουργό Εσωτερικών) κ. Λιβάνιο να δώσουμε μια οδηγία για έναν εσωτερικό έλεγχο για να επιβεβαιώσουμε την επάρκεια της ασφάλειας των διαδικασιών. Γιατί το κάνουμε; Επειδή οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις. Δεν υπάρχει σκιά εδώ πέρα».

«Ολο αυτό που συζητάμε δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο. Είχαν γραφτεί στην πλατφόρμα του 2023 οι καταγγέλοντες. Πάρα πολύ από αυτούς λένε ότι δεν έχουν γραφτεί στην επιστολική ψήφο», διευκρίνισε ακόμη η ίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...