672
| INTIMEnews

«Μπαϊράκι» από Ιερώνυμο και μητροπολίτες: Γυρίζουν την πλάτη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 16:32
|INTIMEnews

«Μπαϊράκι» από Ιερώνυμο και μητροπολίτες: Γυρίζουν την πλάτη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 16:32

Σε πράξεις, υπό τη μορφή «αντιποίνων», για τη στήριξη που έτυχε το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας περνά η Ιερά Σύνοδος —με στόχο μάλιστα προσωπικά την κορυφαία πολίτη της χώρας και σε δεύτερη φάση τον ίδιο τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό.

Σε μια εξέλιξη που μαρτυρά και πάλι πόσο θολά είναι στη χώρα μας τα όρια μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας —η οποία Εκκλησία αντιδρά για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, μια υπόθεση που αφορά αποκλειστικά τη σχέση Κράτους και πολίτη— και παρά τις μειλίχιες διαβεβαιώσεις, νωρίτερα, του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ότι η Εκκλησία «δεν αντιδρά αλλά αγαπάει», κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Τρίτη –την πρώτη μετά την ψήφιση του επίμαχου νόμου– αποφασίστηκε ότι η Κυριακή της Ορθοδοξίας θα εορταστεί λιτά στη Μονή Πετράκη και όχι πανηγυρικά στη Μητρόπολη Αθηνών ως είθισται.

Πρόκειται εμφανώς για μία συμβολική αλλά και ουσιαστική –όπως μεταφράζεται από εκκλησιαστικούς και όχι μόνο κύκλους– κίνηση αποδοκιμασίας για τη στάση που τήρησαν στο θέμα αυτό τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με την απόφαση της Εκκλησίας για τον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στη Μονή Πετράκη, σημειώνεται πως «δεν απαγορεύεται σε κανέναν να εισέλθει στην εκκλησία και να παρακολουθήσει τη λειτουργία, ωστόσο δεν θα προβλεφθεί ειδική χωροθεσία για επισήμους»!

Αναλυτικά ένα απόσπασμα από το ανακοινωθέν της ΔΙΣ:

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ότι ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ τη σχετική απόφαση εισηγήθηκε ο ίδιος ο Ιερώνυμος, με τους ιεράρχες να την κάνουν δεκτή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ, μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, υποστήριξε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα του νομοσχεδίου για τον «γάμο ομοφυλοφίλων», περιοριζόμενος να δηλώσει ότι ελήφθη απόφαση για «λιτό εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας».

Ομοίως, ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ είπε πως δεν συζητήθηκε κάτι ούτε για τον τρόπο με τον οποίο θα εορταστεί η 25η Μαρτίου –την ώρα που φέρεται να εγείρεται θέμα παρουσίας του Αρχιεπισκόπου ή/και μητροπολιτών στις παρελάσεις, και πάλι ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σύμφωνα πάντως με εκκλησιαστικές πηγές, εμφανίζεται ως ειλημμένη η απόφαση να μην παραστεί ο κ. Ιερώνυμος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, με την επιλογή ανοικτή για τους μητροπολίτες ώστε να τιμήσουν όχι την Πολιτεία, αλλά τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, όπως διευκρίνιζαν.

Τέλος, κατά τις ίδιες πηγές, σε μία ακόμη κίνηση έμμεσης αποδοκιμασίας από τους ιεράρχες, θα ζητηθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην παραθέσει το καθιερωμένο γεύμα στις εκκλησιαστικές Αρχές και τους πρέσβεις των Ορθόδοξων χωρών την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Μεσούσης της ατμόσφαιρας αυτής η Προεδρία της Δημοκρατίας αντέδρασε γνωστοποιώντας πως από πλευράς της έχουν ήδη σταλεί, από τη Δευτέρα, προσκλήσεις σε γεύμα με την ευκαιρία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου «είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο», αλλά είναι «σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση» αυτή, διεμήνυσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας:

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απέστειλε χθες, 4 Μαρτίου, προσκλήσεις προς τον Πρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, και τα Μέλη της Συνόδου, για το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους στο Προεδρικό Μέγαρο, με την ευκαιρία της Εορτής της Ορθοδοξίας.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δ.Ι.Σ. είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στο Προεδρικό Μέγαρο, παράλληλα όμως είναι σεβαστή και η απόφασή τους ως προς το αν θα αποδεχθούν την πρόσκληση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...