616
Ο Νόβιτσα Αντιτς μιλάει στη σερβική τηλεόραση το 2022 | YouTube

Η Μόσχα έστειλε σέρβο πράκτορα στο Ευρωκοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 20:07
Ο Νόβιτσα Αντιτς μιλάει στη σερβική τηλεόραση το 2022
|YouTube

Η Μόσχα έστειλε σέρβο πράκτορα στο Ευρωκοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 20:07

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν έναν σέρβο πράκτορα για να διεισδύσουν στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να διαδώσουν φιλοκρεμλινικές απόψεις σχετικά με την εισβολή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτό ήταν το θέμα πρόσφατης ενημέρωσης Δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με το Politico.

Τον Οκτώβριο του 2023, ο σέρβος υπήκοος Νόβιτσα Αντιτς –ένας ενεργός «πράκτορας επιρροής», που συνεργαζόταν στενά με την υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας, σύμφωνα με τα έγγραφα– συναντήθηκε με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στους εν λόγω ευρωβουλευτές περιλαμβάνονταν η γερμανίδα βουλευτής των Πρασίνων Βιόλα φον Κράμον-Τομπάντελ, η ιταλίδα βουλευτής των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών Αλεσάντρα Μορέτι και ο Βλαντίμιρ Μπίλτσικ, σλοβάκος βουλευτής της συντηρητικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σύμφωνα με δελτίο Τύπου και φωτογραφία που είδε το Politico.

Δεν υπάρχει τίποτα στην ενημέρωση των υπηρεσιών πληροφοριών που να υποδηλώνει ότι οι τρεις ευρωβουλευτές γνώριζαν τις διασυνδέσεις του Αντιτς με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB όταν συναντήθηκαν μαζί του. Οι τρεις τους δεν απάντησαν σε αίτημα σχολιασμού από το Politico.

Ο Αντιτς συνελήφθη στο Βελιγράδι στα τέλη Φεβρουαρίου και κρατείται από τις σερβικές αρχές, με άγνωστες μέχρι στιγμής κατηγορίες.

Ως πρόεδρος της Σερβικής Στρατιωτικής Συνδικαλιστικής Ενωσης, ο Αντιτς συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους των συνδικάτων EUROMIL και EPSU, τα οποία εκπροσωπούν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και τους υπαλλήλους των δημόσιων υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αντίστοιχα.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συνάντηση, ένας αξιωματούχος της EPSU απάντησε: «Αντιπροσωπεία του συνδικάτου του βρέθηκε στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο, όπου συναντήθηκε με αρκετούς ευρωβουλευτές. Το μόνο θέμα της συνάντησης ήταν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Ο Αντιτς συνεργάζεται στενά με έναν συνεργάτη της FSB ονόματι Βιάτσεσλαβ Καλίνιν, ρώσο υπήκοο και αρχισυντάκτη της Veteran News, ενός ενημερωτικού site που ειδικεύεται σε ειδήσεις για τους βετεράνους των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο site, το Veteran News είναι «συνεργάτης πληροφόρησης» της FSB και του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, μεταξύ άλλων κλάδων των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας.

Η ενημέρωση των Δυτικών υπηρεσιών αναφέρεται ιδιαίτερα τις ενέργειες του Αντιτς, αλλά σημειώνει ότι ο Καλίνιν στρατολόγησε και άλλους ανθρώπους, χωρίς να διευκρινίζει πόσους και σε ποιες χώρες.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τη Σερβία ως ορμητήριο για «επιχειρήσεις επιρροής» με σκοπό να αποδυναμώσει το φιλοευρωπαϊκό και φιλονατοϊκό αίσθημα στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και στο εσωτερικό της ΕΕ, σημειώνει το Politico.

Ο Αντιτς έχει χρησιμοποιήσει τον ρόλο του ως επικεφαλής της στρατιωτικής ένωσης της Σερβίας για να επικρίνει τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ανώτερα μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

«Εκμεταλλεύθηκαν κάθε ευκαιρία για να προωθήσουν τη ρωσική προπαγάνδα που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία» αναφέρεται στην ενημέρωση, σχετικά με συναντήσεις στη Σερβία και σε χώρες της ΕΕ.

Η είδηση ότι ο Aντιτς πραγματοποίησε συναντήσεις μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει την ευπάθεια του Σώματος σε κρατικές «επιχειρήσεις επιρροής».

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Politico αποκάλυψε ότι εντοπίστηκε λογισμικό κατασκοπείας στα κινητά τηλέφωνα δύο νομοθετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της πρώην υπουργού Ευρώπης της Γαλλίας, Ναταλί Λουαζό, η οποία προεδρεύει της υποεπιτροπής Αμυνας του Σώματος.

Ο Καλίνιν προσκάλεσε τον Αντιτς στη Ρωσία για να συναντηθεί με ανώτερους ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους μεταξύ 2019 και 2020. Αρχικά επικεντρώθηκαν στον επηρεασμό της σερβικής κοινωνίας των πολιτών, αλλά έκτοτε διεύρυναν την αποστολή του για να συμπεριλάβει ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις και οργανώσεις βετεράνων και, τους τελευταίους μήνες, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Αντιτς, ένας επικριτής των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας που έχει έρθει σε σύγκρουση με την πολιτική ηγεσία της χώρας, κρατείται επί του παρόντος με απροσδιόριστες κατηγορίες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό site, Balkan Insight.

Σύμφωνα με το Balkan Insight, ο Αντιτς έχει αποπεμφθεί από τον στρατό της Σερβίας δύο φορές τα πέντε τελευταία χρόνια. Ο ίδιος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ξεκινήσει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του. Ο δικηγόρος του Αντιτς αρνήθηκε να διευκρινίσει στο Balkan Insight για ποιες κατηγορίες κρατείται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...