1316
O πύραυλος Κρουζ Taurus (στη γραφιστική απεικόνιση) έγινε η πέτρα του σκανδάλου. Μια διαρροή έδειξε ότι οι Γερμανοί εξετάζουν την παραχώρηση ορισμένου αριθμού στην Ουκρανία παρότι ο Σολτς το είχε αποκλείσει | Shutterstock

Οι γερμανικοί πύραυλοι και πώς ο Πούτιν ξεμπρόστιασε τον Σολτς

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 20:04
O πύραυλος Κρουζ Taurus (στη γραφιστική απεικόνιση) έγινε η πέτρα του σκανδάλου. Μια διαρροή έδειξε ότι οι Γερμανοί εξετάζουν την παραχώρηση ορισμένου αριθμού στην Ουκρανία παρότι ο Σολτς το είχε αποκλείσει
|Shutterstock

Οι γερμανικοί πύραυλοι και πώς ο Πούτιν ξεμπρόστιασε τον Σολτς

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2024, 20:04

Πολιτικό σάλο προκαλεί από το Σάββατο στη Γερμανία η είδηση της διαρροής σε ρωσικά ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα ηχητικών αποσπασμάτων που προέρχονται από τηλεδιάσκεψη υψηλόβαθμων γερμανών στρατιωτικών οι οποίοι μιλούσαν για την παροχή όπλων στην Ουκρανία. Οι συμμετέχοντες στην βιντεοκλήση συζητούν για την πιθανή παράδοση πυραύλων Κρουζ Taurus στο Κίεβο, την οποία ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει απορρίψει δημοσίως.

Οι γερμανοί στρατιωτικοί μιλούν ακόμη για την εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτών, καθώς και για πιθανούς στρατιωτικούς στόχους της Ουκρανίας, όπως ένα ενδεχόμενο ουκρανικό πλήγμα σε γέφυρα στην Κριμαία. Με βάση το περιοδικό Spiegel, η εν λόγω τηλεδιάσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε σε κρυπτογραφημένο εσωτερικό δίκτυο του στρατού, αλλά στην πλατφόρμα WebEx και επομένως δεν υπήρχε η απαιτούμενη ασφάλεια.

Σύμφωνα με το Euronews, η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε τη Δευτέρα την κυβέρνησή της να «εξετάσει εντατικά» την πιθανότητα προμήθειας πυραύλων Κρουζ Taurus στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «τα γεγονότα είναι πολύ, πολύ ξεκάθαρα». Η θέση της Μπέρμποκ ήρθε σε αντίθεση με αυτή του γερμανού Καγκελαρίου Ολαφ Σολτς ο οποίος απέκλεισε την αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, παρά τις σχετικές εκκλήσεις από τη Βρετανία.

Oι πύραυλοι Κρουζ τύπου Taurus έχουν εμβέλεια 480 χιλιομέτρων, διπλάσια από αυτή των αγγλογαλλικών Storm Shadow και Scalp που έχουν ήδη δοθεί στο Κίεβο. Οι Taurus είναι μάλιστα ιδιαίτερα ακριβείς, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει την Ουκρανία να εξουδετερώσει στρατηγικούς στόχους, όπως η γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Μάλιστα στο ηχητικό της υποκλοπής, ένας από τους γερμανούς αξιωματικούς ανέφερε ότι η πολεμική αεροπορία είχε «μελετήσει εντατικά» τον τρόπο καταστροφής της γέφυρας, προβλέποντας ότι η Ουκρανία θα χρειαζόταν 10 έως 20 πυραύλους Taurus για να το πετύχει.

Το Politicο σχολιάζει ότι η Μόσχα, «χωρίς να δηλητηριάσει ή να δολοφονήσει ούτε ένα άτομο» κατάφερε να σπείρει τη διαίρεση μεταξύ των εχθρών της, να δυσφημίσει τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και να θέσει εμπόδια στην προσπάθεια της Ουκρανίας να εξασφαλίσει πολύτιμα όπλα.

«Για τον Πούτιν, ο οποίος μετά από δεκαετίες ως ηγέτης της Ρωσίας παραμένει κατάσκοπος στην καρδιά, δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να ξεγελάσει τους αντιπάλους της Ρωσίας στην τέχνη των σκοτεινών επιχειρήσεων (ειδικά δε τη Γερμανία, όπου πέρασε μέρος της καριέρας του στην KGB διοικώντας πράκτορες). Για να είμαστε δίκαιοι, ο Πούτιν έλαβε σημαντική βοήθεια -έστω και άθελά του- από τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς» σχολιάζει ο υπογράφων το ρεπορτάζ Μάθιου Κάρνιτσινγκ, ανταποκριτής του Politico με έδρα το Βερολίνο.

Ο ίδιος θυμίζει πως «λίγες ημέρες πριν οι Ρώσοι δημοσιοποιήσουν την ηχογράφηση», ο Σολτς είχε αποκλείσει δημοσίως την αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε από τη Γερμανία να αναπτύξει στρατιώτες σε μια εμπόλεμη ζώνη, μια κίνηση που, κατά την άποψη του καγκελάριου, ενείχε τον κίνδυνο να καταστήσει τη Γερμανία ρωσικό στόχο.

«Εκπλήσσομαι που κάποιοι δεν συγκινούνται καν από αυτό, που δεν σκέφτονται καν αν αυτό που κάνουμε θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιου είδους εμπλοκή σε πόλεμο», δήλωσε ο Σολτς στις 26 Φεβρουαρίου. Η δήλωση προκάλεσε έκπληξη και απογοήτευση στη Βρετανία και η Γαλλία που ήδη προμηθεύουν με συστήματα πυραύλων Κρουζ την Ουκρανία, στέλνοντας και προσωπικό.

«Πρόκειται για ένα όπλο πολύ μεγάλης εμβέλειας και αυτό που κάνουν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των στόχων και την υποστήριξη του ελέγχου των στόχων δεν μπορεί να γίνει στη Γερμανία», συνέχιζε ο Σολτς πριν από λίγες μέρες. «Ολοι όσοι έχουν εξετάσει αυτό το σύστημα το καταλαβαίνουν αυτό» επέμενε.

«Ολοι, όπως φαίνεται, εκτός από τα ανώτερα στελέχη της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας» σχολιάζει δηκτικά το Politico. Ο Σολτς είναι πλέον έκθετος. Διότι στην υποκλαπείσα συνομιλία, οι γερμανοί πτέραρχοι όχι μόνο συζητούν το πώς θα μπορούσαν να παραδοθούν οι πύραυλοι Taurus στην Ουκρανία χωρίς να πατήσουν γερμανοί στρατιώτες στο έδαφος, αλλά εκφράζουν και κάποια ενόχληση για τη θέση του Σολτς.

«Κανείς δεν ξέρει γιατί ο Σολτς το μπλοκάρει»

«Κανείς δεν ξέρει πραγματικά γιατί ο καγκελάριος το μπλοκάρει» ακούγεται να λέει κάποια στιγμή ο πτέραρχος Γκέρχαρτζ. Συνεχίζοντας, ο ίδιος περιγράφει αυτό που αποκαλεί «άγριες φήμες» σχετικά με το γιατί το Βερολίνο δεν στέλνει τους Taurus, συμπεριλαμβανομένων ότι οι πύραυλοι δεν λειτουργούν σωστά —μια άποψη που ο στρατηγός απορρίπτει ως «ανοησία».

Ο Κάρνιτσινγκ, που υπογράφει το κείμενο στον ιστότοπο, σημειώνει επίσης ότι ο Γκέρχαρτζ αποκαλύπτει στην ίδια υποκλαπείσα συνομιλία πως «άκουσε τη φήμη από έναν δημοσιογράφο “που είναι εξαιρετικά κοντά στον καγκελάριο”».

Αλλά και πριν από τη διαρροή ο Σολτς αντιμετώπισε αρκετές αμφισβητήσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό του ότι η χώρα θα πρέπει να αναπτύξει στρατεύματα αν παραχωρούσε τους Taurus στην Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα, ο βουλευτής των Πρασίνων Αντον Χόφραϊτερ  δήλωσε ότι ο Σολτς «προφανώς δεν λέει την αλήθεια» σχετικά με τους πυραύλους Taurus, σημειώνοντας ότι η Γερμανία είχε στείλει 260 τέτοιους πυραύλους στη Νότια Κορέα χωρίς το είδος της υποστήριξης στόχευσης που περιέγραψε ο γερμανός καγκελάριος. Ο ίδιος βουλευτής είπε πως ο πραγματικός λόγος για την απροθυμία του Σολτς θα μπορούσε να είναι ότι «δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στους Ουκρανούς»…

Θα χτυπούσαν οι Ουκρανοί τη Μόσχα; 

Το Politico εξηγεί ότι ο Σολτς και οι συνάδελφοί του σοσιαλδημοκράτες σκεπτικιστές έχουν όντως έναν μακροχρόνιο φόβο ότι το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τυχόν κατευθυνόμενους πυραύλους που θα αποκτούσε από το Βερολίνο για να επιτεθεί απευθείας στη Μόσχα. Ο Taurus, έχει εμβέλεια 480 χιλιομέτρων πράγμα που σημαίνει ότι ένα ουκρανικό αεροπλάνο θα μπορούσε με μια μικρή παράκαμψη πάνω από τα βόρεια σύνορα της χώρας να φέρει τη ρωσική πρωτεύουσα εντός εμβέλειας.

Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές της αποστολής των πυραύλων υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία δεν έχει παραβιάσει μέχρι στιγμής τα όρια που έχουν τεθεί στην ανάπτυξη του οπλισμού που της έχουν προμηθεύσει η Γερμανία και άλλες χώρες.

«Να πηγαινοέρχεται με το αυτοκίνητο»

Πάντως στην υποκλαπείσα συνομιλία της τηλεδιάσκεψης των γερμανών στρατιωτικών συζητούνται τρόποι για να ξεπεραστούν οι ανησυχίες εντός της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με την εμφάνιση προς τα έξω γερμανικής εμπλοκής, παράλληλα με την αποστολή των πυραύλων Κρουζ Taurus. Στο δημοσίευμα του Politico παρατίθενται μερικές από τις ανησυχίες που σημειώθηκαν:

—Η εκπαίδευση των Ουκρανών ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν μόνοι τους αυτούς τους πυραύλους θα απαιτούσε αρκετούς μήνες.

—Παράλληλα, το Κίεβο θα είχε ανάγκη από λεπτομερείς πληροφορίες στόχευσης που θα έπρεπε να προέρχονται από τη Γερμανία.

—Ως πιθανή λύση συζητήθηκε η αξιοποίηση του εργολάβου που κατασκευάζει τους πυραύλους ως ενδιάμεσου και την αποστολή των δεδομένων στόχευσης με αυτοκίνητο μέσω Πολωνίας στην Ουκρανία. «Κάποιος θα μπορούσε να πηγαινοέρχεται με το αυτοκίνητο» πρότεινε ένας από τους αξιωματικούς!

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» είπε, σύμφωνα με το Politico, ένας άλλος από τους συμμετέχοντες στη βιντεοδιάσκεψη. «Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν το έπαιρνε είδηση ο Τύπος!», πρόσθεσε ο ίδιος.

 Ο «υβριδικός πόλεμος» και η Σιγκαπούρη

«Εχουμε να κάνουμε με μια υβριδική επίθεση που περιλαμβάνει παραπληροφόρηση για να μας διχάσει και να υπονομεύσει την ενότητά μας» δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, την Κυριακή. «Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του Πούτιν», πρόσθεσε.

Την Τρίτη ο Πιστόριους ανέφερε ανοιχτά ότι η διαρροή δεδομένων κατέστη δυνατή από έναν αξιωματικό ο οποίος συνδέθηκε στο Webex από ξενοδοχείο στην Σιγκαπούρη, από μη ασφαλή γραμμή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, o απρόσεκτος αξιωματικός λέγεται Φρανκ Γκρέφε και επισκεπτόταν την έκθεση «Singapore Airshow».

Ο Πούτιν πάντως χρησιμοποιεί ήδη την ηχογράφηση για να τροφοδοτήσει τη μηχανή προπαγάνδας του στο εσωτερικό, παρουσιάζοντάς την ως μια ακόμη απόδειξη ότι η Δύση έχει βάλει στο στόχαστρο τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, ο Μάθιου Κάρνιτσινγκ επισημαίνει στο Politico ότι ο μηχανισμός της αντικατασκοπείας της χρειάζεται επειγόντως αναθεώρηση και ότι «η ηχογράφηση αποκαλύπτει τη θεσμική απογοήτευση του γερμανικού στρατού και την απορία του για την αδιαλλαξία της καγκελαρίου στην αποστολή πυραύλων Κρουζ».

Ο ανταποκριτής του Politico σημειώνει επίσης ότι «τίποτα από όσα είπαν οι αξιωματικοί στην κλήση δεν ήταν παραποιημένο», επομένως δεν πρόκειται για παραπληροφόρηση αλλά για «μη λογοκριμένες πληροφορίες».

Σε πολιτικό επίπεδο, στελέχη της αντιπολίτευσης στη Γερμανία δηλώνουν ότι ενδέχεται να ζητήσουν τη διεξαγωγή έρευνας για το αν ο Σολτς ήταν ειλικρινής σχετικά με το γιατί δεν θα έστελνε τους πυραύλους Taurus στην Ουκρανία. Μια τέτοια διαδικασία βέβαια θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, αν όχι μήνες, και προφανώς δεν θα βοηθούσε την Ουκρανία που περιμένει νέα ενίσχυση με σύγχρονο οπλισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...