412
| REUTERS/Jay Paul

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Ο Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 17:41
|REUTERS/Jay Paul

Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Ο Τραμπ μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 17:41

Οι Πολιτείες των ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν τον Ντόναλντ Τραμπ από τη διεκδίκηση της προεδρίας της χώρας το 2024, αποφάσισε ομόφωνα τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο, «βραχυκυκλώνοντας» τις προσπάθειες των επικριτών του να τον αποκλείσουν από την εκλογική κούρσα, λόγω του ρόλου του στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι δικαστές δεν στάθηκαν στα ερωτήματα αυτά, εάν δηλαδή ο Τραμπ επιχείρησε να υπονομεύσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 ή υποκίνησε τις βίαιες συγκρούσεις στις 6 Ιανουαρίου. Εκριναν, ωστόσο, ότι μόνο το Κογκρέσο δύναται να αποκλείσει έναν υποψήφιο από τις εκλογές, βάσει του Συντάγματος.

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ανατρέπει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Κολοράντο που θα έθετε τον Τραμπ «εκτός μάχης» στη συγκεκριμένη Πολιτεία. Η ίδια απόφαση «καταδικάζει» σειρά αντίστοιχων δικαστικών περιπετειών για τον πρώην πρόεδρο σε διάφορες Πολιτείες, οι οποίες εκκινούσαν από μια ερμηνεία του Συντάγματος κατά την οποία όσοι συμμετείχαν σε «εξέγερση», ενώ ορκίστηκαν να υπηρετήσουν το Σύνταγμα, δεν μπορούν να αναλάβουν ξανά το προεδρικό αξίωμα.

Σημειώνεται πως απόφαση ήρθε μόλις μία ημέρα πριν από τη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη», ημέρα προκριματικών εκλογών σε 16 Πολιτείες των ΗΠΑ για την ανάδειξη των υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μεταξύ των οποίων και στο Κολοράντο.

  • Η πρώτη αντίδραση του Τραμπ στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ήρθε μέσω ανάρτησης στη δική του πλατφόρμα, «Truth Social», στην οποία έγραψε: «Μεγάλη νίκη για την Αμερική».
«Αναμενόμενη απόφαση»

Η απόφαση υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ ήταν αναμενόμενη, έγραψε το Politico. Κι αυτό διότι τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων, φάνηκε κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, στις 8 Φεβρουαρίου, ότι αισθάνονταν άβολα να επιτρέψουν σε μεμονωμένες Πολιτείες να αξιολογούν την επιλεξιμότητα των προεδρικών υποψηφίων που κατηγορούνται για «εξέγερση».

Η γνωμοδότηση των δικαστών τη Δευτέρα απηχούσε αυτήν, ακριβώς, την ανησυχία. «Ενας εξελισσόμενος εκλογικός χάρτης θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων, των κομμάτων και των Πολιτειών σε όλη τη χώρα, με διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές», επισήμαναν οι δικαστές, προσθέτοντας πως «τίποτα στο Σύνταγμα δεν απαιτεί να υπομείνουμε τέτοιο χάος […]».

Αξίζει να σημειωθεί πως η γνωμοδότηση του δικαστηρίου αναφέρθηκε στα συμβάντα της 6ης Ιανουαρίου μόνο κατά την επισκόπηση της όλης υπόθεσης στα κατώτερα δικαστήρια. Κατά τα άλλα οι δικαστές δεν συμπεριέλαβαν την επίθεση στο Καπιτώλιο, και τα συναφή γεγονότα, στην ανάλυσή τους, ούτε αξιολόγησαν τον ρόλο του Τραμπ σε αυτά, κεντρική πτυχή της ίδιας υπόθεσης όπως αυτή εξετάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...