766
Από αριστερά, οι Νίκολας Σμιτ, Ελι Σλάιν, Ολαφ Σολτς, Στέφαν Λεβέν και Τζιάκομο Φίλιμπεκ στη σκηνή του συνεδρίου | REUTERS/Remo Casilli

Οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ψάχνουν πώς να σταματήσουν την Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 16:42
Από αριστερά, οι Νίκολας Σμιτ, Ελι Σλάιν, Ολαφ Σολτς, Στέφαν Λεβέν και Τζιάκομο Φίλιμπεκ στη σκηνή του συνεδρίου
|REUTERS/Remo Casilli

Οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ψάχνουν πώς να σταματήσουν την Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 16:42

Η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά δεν είχε πολλές νέες ιδέες να παρουσιάσει, στη Ρώμη, το Σάββατο, καθώς η Δαμόκλειος σπάθη της Ακροδεξιάς κρέμεται πάνω από την Ευρώπη.

Το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ξεκίνησε την εκστρατεία του για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Αιώνια Πόλη, εστιάζοντας σε βασικές αρχές της πολιτικής του φιλοσοφίας: την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη διασφάλιση των μισθών και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ακροδεξιά είναι δηλητήριο για τη δημοκρατία. Δεν έχει κανένα άλλο σχέδιο από το να καταστρέψει τη δημοκρατία και την κοινή κοινωνική μας Ευρώπη», δήλωσε ο Νίκολας Σμιτ, Επίτροπος της ΕΕ του Λουξεμβούργου, μετά την επιλογή του ως το πρόσωπο της εκστρατείας και ως υποψήφιος για να διεκδικήσει τη θέση Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αντίθετα, εμείς οι Σοσιαλιστές φέρνουμε ένα μήνυμα ελπίδας, θέλουμε να διαμορφώσουμε μια νέα Ευρώπη που προστατεύει και συμπεριλαμβάνει», δήλωσε ο Σμιτ.

Σύμφωνα με το Politico, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τόσο η Ακροδεξιά όσο και η εθνικιστική Δεξιά, θα σημειώσουν κέρδη στις εκλογές του Ιουνίου.

Αντίθετα, η κεντροαριστερή παράταξη των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών προβλέπεται να διατηρήσει περίπου τον ίδιο αριθμό εδρών στο ευρωπαϊκό νομοθετικό σώμα, ενώ η διαφορά μεταξύ αυτών και της ισχυρότερης κεντροδεξιάς δύναμης, φαίνεται ότι θα αυξηθεί.

Ο Σμιτ επιτέθηκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) της Φον ντερ Λάιεν και στους Φιλελεύθερους, προκαλώντας τους να παραμείνουν στο κέντρο του πολιτικού φάσματος και κατηγορώντας τους ότι «ομαλοποιούν επικίνδυνα και ανεύθυνα» την Ακροδεξιά σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ολλανδία.

«Να είστε συνεπείς με τον εαυτό σας, να παραμείνετε πιστοί στην ιστορία σας, στην ευρωπαϊκή σας δέσμευση», προέτρεψε ο ίδιος.

Η Ακροδεξιά συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά σε ορισμένα από τα τελευταία προπύργια εξουσίας της Κεντροαριστεράς στην ΕΕ, δηλαδή στη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Οι προτεραιότητες της εκστρατείας

Η επικεφαλής του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ελι Σλάιν, έστειλε παρόμοια προειδοποιητική βολή στους συντηρητικούς, οι οποίοι κυβερνούν με δύο ακροδεξιά κόμματα στη χώρα της. «Πού είναι το όριο για το ΕΛΚ;», διερωτήθηκε.

«Η ίδια η ψυχή της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο», προειδοποίησε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνάντησης στη Ρώμη, οι πολιτικοί αναζήτησαν ιδέες και στρατηγικές για να βάλουν ένα φρένο στην άνοδο της Ακροδεξιάς.

«Πρέπει να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες των πολιτών μας», δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του Βελγικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελιο Ντι Ρούπο στο Politico, σημειώνοντας ότι η Aκροδεξιά συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις στη φλαμανδική περιοχή της χώρας του.

«Η πρώτη ανησυχία είναι η αγοραστική δύναμη», είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει στην αύξηση των κατώτατων μισθών. Τα άλλα δύο βασικά θέματα της εκστρατείας θα πρέπει να είναι η ασφάλεια και το περιβάλλον, τόνισε.

Μια άλλη στρατηγική που ακολουθούν, είναι η διεύρυνση της συμμαχίας των κομμάτων στο στρατόπεδό τους. Στην Ολλανδία, το Εργατικό Κόμμα δίνει την εκλογική μάχη μαζί με τους Πράσινους, ενώ έγινε συζήτηση μεταξύ των ευρωβουλευτών στα παρασκήνια του συνεδρίου, για το Κίνημα Πέντε Αστέρων της Ιταλίας που θα καθίσει μαζί τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάποια στιγμή, ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις τους σχετικά με τη στάση του κόμματος για την Ουκρανία.

Ο Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, συν-επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι οι προτεραιότητες της εκστρατείας θα πρέπει να αφορούν τις αποδοχές των ανθρώπων, την προσιτή στέγαση και τις συντάξεις. «Αν το κάνουμε αυτό, τότε είμαι πεπεισμένος ότι θα ξανακερδίσουμε ανθρώπους που αυτή τη στιγμή θα έλεγαν ότι θα ψηφίσω τους δεξιούς λαϊκιστές».

Πρότεινε οι Σοσιαλιστές να μην επιδιώξουν να παρεμβαίνουν υπερβολικά στις προσωπικές επιλογές των ψηφοφόρων, όπως, «αν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους ή χρησιμοποιούν αεροπλάνο ή τρώνε κρέας», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες μαζικές διαμαρτυρίες κατά της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία είναι μία ένδειξη ότι οι κεντροαριστεροί μπορούν να τα πάνε καλύτερα από ό,τι αναμένεται τον Ιούνιο.

Την Παρασκευή, ευρωβουλευτές, πολιτικοί και ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν κεκλεισμένων των θυρών για μια διάσκεψη στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, με τίτλο: «Κατανοώντας τον δεξιό λαϊκισμό και πώς να ανταποκριθούμε σε αυτόν».

Ακαδημαϊκοί από δύο αγγλικά πανεπιστήμια μίλησαν σε μια κατάμεστη αίθουσα για το «γιατί (ο ακροδεξιός λαϊκισμός) αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία» και «πώς να απαντήσουμε σε αυτόν».

Ενας παρευρισκόμενος από την Λιθουανία, είπε στο Politico ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι πρέπει να κάνουν για μια Ακροδεξιά που δεν μιλάει μόνο για το Μεταναστευτικό, αλλά για μια μεγάλη γκάμα θεμάτων.

Με τον Σμιτ να μην είναι πιθανό να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για την πρόεδρο της Κομισιόν, οι Σοσιαλιστές συζήτησαν πώς μπορούν να κάνουν την Φον ντερ Λάιεν να δεχθεί κάποιες παραχωρήσεις στις δικές της θέσεις υπέρ των δικών τους, καθώς αρκεί η απλή πλειοψηφία των ευρωβουλευτών για να επανεκλεγεί.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε μία υποψήφια που δεν αποδέχεται τις πολιτικές μας», δήλωσε ο Ιράχε Γκαρσία, ισπανός νομοθέτης που ηγείται της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...