411
Κάλπες σε εκλογικό τμήμα στην Ελβετία (φωτογραφία αρχείου) | PA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ της καταβολής 13ης σύνταξης

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 11:02
Κάλπες σε εκλογικό τμήμα στην Ελβετία (φωτογραφία αρχείου)
|PA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Οι Ελβετοί ψήφισαν υπέρ της καταβολής 13ης σύνταξης

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 11:02

Οι Ελβετοί ψήφισαν την Κυριακή υπέρ της καταβολής μιας 13ης σύνταξης, κάνοντας ένα «ιστορικό» βήμα σύμφωνα με τους υποστηρικτές της σχετικής πρότασης, καθώς οι συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με άνοδο του κόστους ζωής

Στο ίδιο δημοψήφισμα, οι ψηφοφόροι απέρριψαν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66.

Η πρόταση υπέρ μιας 13ης σύνταξης συγκέντρωσε σχεδόν το 60% των ψήφων στη χώρα, τα οποία δείχνουν επίσης πως συγκέντρωσε πλειοψηφία σε περισσότερα από τα μισά από τα 26 ελβετικά καντόνια, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να υιοθετηθεί.

Αντίθετα η πρόταση με στόχο τη σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 66 χρόνια απορρίφθηκε από το 75% των ψηφοφόρων.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μεγάλη πλειοψηφία των εκλογέων ήταν υπέρ της πρώτης πρωτοβουλίας, μιας πρότασης των συνδικάτων με τίτλο «Για να ζεις καλύτερα τη σύνταξή σου», η οποία προβλέπει την καταβολή μιας 13ης σύνταξης, όπως πολλοί ελβετοί εργαζόμενοι παίρνουν έναν 13ο μισθό.

Οι μηνιαίες συντάξεις της ελβετικής κοινωνικής ασφάλισης έχουν πλαφόν τα 2.450 ελβετικά φράγκα (2.570 ευρώ) για ένα άτομο που ζει μόνο και τα 3.675 φράγκα (3.840 ευρώ) για ένα παντρεμένο ζευγάρι, σε μια χώρα η οποία κατατάσσεται τακτικά μεταξύ των πιο ακριβών στον κόσμο. Η κατώτατη σύνταξη είναι 1.225 ελβετικά φράγκα (1.393 ευρώ) τον μήνα.

Το ενοίκιο ενός διαμερίσματος τριών δωματίων ανέρχεται σε τουλάχιστον 3.000 φράγκα (3.150 ευρώ). Ενας καφές κοστίζει περισσότερα από πέντε φράγκα (5,2 ευρώ).

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ένα προηγούμενο στην Ευρώπη: το γειτονικό Λιχτενστάιν, άλλη μια ακριβή χώρα που χρησιμοποιεί το ελβετικό φράγκο, είχε υιοθετήσει πριν από χρόνια ένα παρόμοιο σύστημα.

Κρίση αγοραστικής δύναμης

«Στην Ελβετία υπάρχει, όπως παντού, κρίση αγοραστικής δύναμης. Το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων υποβαθμίζεται», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερ-Ιβ Μαγιάρ, πρόεδρος της Ελβετικής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (SGB) που υποστήριξε το «ναι».

Ο Ζακόμπ Ορί, ένας συνταξιούχος τον οποίο επικαλέσθηκε η προεκλογική εκστρατεία υπέρ του «ναι», είναι της ίδιας γνώμης: «Το κόστος της ζωής ανεβαίνει κάθετα» και η σύνταξη, «που υποτίθεται ότι εγγυάται ένα ελάχιστο βιοτικό επίπεδο, δεν ακολουθεί».

Τα κόμματα της Αριστεράς υποστήριξαντην πρωτοβουλία, όμως αντέδρασαν έντονα τα δεξιά και τα κεντρώα κόμματα.

Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι η προτεινόμενη αύξηση θα στοιχίσει περισσότερο από τέσσερα δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα τον χρόνο και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν αυξήσεις φόρων και μπορεί να απειληθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε επίσης ότι η προτεινόμενη αλλαγή για όλους τους συνταξιούχους, όποια κι αν είναι η οικονομική κατάστασή τους, δεν θα προσφέρει παρά περιορισμένο κοινωνικό όφελος.

«Πολυάριθμοι συνταξιούχοι θα λάβουν μια 13η καταβολή κοινωνικής ασφάλισης ακόμη κι αν δεν την έχουν αληθινά ανάγκη», επισήμαναν οι ομοσπονδιακές αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...