299
Ο Μπόρις Πιστόριους επιθεωρεί τιμητικό άγημα στη Βιέννη, την περασμένη εβδομάδα | REUTERS/Leonhard Foeger

Πιστόριους: Δεχόμαστε επίθεση παραπληροφόρησης από τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 09:51
Ο Μπόρις Πιστόριους επιθεωρεί τιμητικό άγημα στη Βιέννη, την περασμένη εβδομάδα
|REUTERS/Leonhard Foeger

Πιστόριους: Δεχόμαστε επίθεση παραπληροφόρησης από τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 09:51

Ο γερμανός υπουργός Aμυνας κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι επιδιώκει να «αποσταθεροποιήσει» τη χώρα, μετά τη δημοσιοποίηση από τη Ρωσία εμπιστευτικών συνομιλιών μεταξύ γερμανών αξιωματικών σχετικά με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

«Η ηχογράφηση αυτή χρησιμοποιείται για να αποσταθεροποιηθεί» και να πληγεί «η ενότητα» της Γερμανίας, δήλωσε ο Μπόρις Πιστόριους ενώπιον των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

«Πρόκειται σαφώς για υπονόμευση της ενότητάς μας (…), για πρόκληση πολιτικής διαίρεσης στο εσωτερικό και ελπίζω ειλικρινά ότι ο Πούτιν δεν θα τα καταφέρει και θα παραμείνουμε ενωμένοι», πρόσθεσε.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του γερμανού υπουργού στην δημοσιοποίηση ηχητικών αποσπασμάτων από μία συνάντηση γερμανών υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων, που έγινε από ρωσικό κρατικό κανάλι.

Συγκεκριμένα, ρωσικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν την Παρασκευή μια 38λεπτη ηχογράφηση τηλεφωνικής συνομιλίας γερμανών αξιωματικών, στη διάρκεια της οποίας ακούγονται να συζητούν για την παράδοση πυραύλων Taurus στην Ουκρανία και για ένα ενδεχόμενο πλήγμα του Κιέβου στη γέφυρα του Κερτς, που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας. Ρώσοι αξιωματούχοι ζήτησαν εξηγήσεις.

Το Σάββατο, η Γερμανία έκανε λόγο για προφανή υποκλοπή και δήλωσε πως ερευνά το θέμα.

«Το επεισόδιο είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από μια απλή υποκλοπή και δημοσιοποίηση μιας συνομιλίας. Είναι μέρος ενός πολέμου πληροφοριών τον οποίο διεξάγει ο Πούτιν», δήλωσε ο Πιστόριους.

«Είναι μια υβριδική επίθεση παραπληροφόρησης. Αφορά τη διαίρεση. Αφορά την υπονόμευση της ενότητάς μας».

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Βερολίνο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Την Κυριακή, ο Ολαφ Σολτς υποσχέθηκε ότι θα ξεκαθαριστεί γρήγορα το ζήτημα, ενώ σφοδρές αντιδράσεις σημειώθηκαν από γερμανούς βουλευτές, αλλά και τη βρετανική κυβέρνηση, καθώς στο απόσπασμα περιλαμβάνεται μία διπλωματικά ευαίσθητη αναφορά στους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν «μερικούς ανθρώπους επί του πεδίου» στην Ουκρανία, σχετικά με την ανάπτυξη των βρετανικών πυραύλων Κρουζ Storm Shadow στην εμπόλεμη χώρα.

Τη Δευτέρα, έγινε γνωστό ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον γερμανό πρεσβευτή στη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...