237
Η Νίκι Χέιλι σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον την περασμένη Παρασκευή. | REUTERS/Evelyn Hockstein

Η Νίκι Χέιλι νίκησε τον Τραμπ στο πολιτικό θερμοκήπιο της Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 09:03
Η Νίκι Χέιλι σε ομιλία της στην Ουάσινγκτον την περασμένη Παρασκευή.
| REUTERS/Evelyn Hockstein

Η Νίκι Χέιλι νίκησε τον Τραμπ στο πολιτικό θερμοκήπιο της Ουάσινγκτον

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2024, 09:03

Για τη Νίκη Χέιλι είναι μια πρώτη νίκη –μάλλον αδιάφορη για την οικονομία της κούρσας του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλίκανικού Κόμματος, αλλά, σε κάθε περίπτωση, νίκη.

Η μοναδική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων εν όψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, επικρατώντας στη διοικητική περιφέρεια της Ουάσιγκτον: Η Χέιλι κέρδισε με 62,86% των ψήφων στη διαδικασία αυτή, έναντι 33,22% του Τραμπ, όπως ανακοίνωσε το κόμμα, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που έκανε νωρίτερα το ινστιτούτο Edison Research.

Oπως επεσήμανε και το Politico, το δείγμα των ψηφοφόρων στην αμερικανική πρωτεύουσα δεν είναι καθόλου αντιπροσωπευτικό. Στην ψηφοφορία –που διεξήχθη για ένα τριήμερο στο ξενοδοχείο Madisson–, συμμετείχαν 2.035 μέλη του κόμματος, άνθρωποι με υψηλή μόρφωση και ιδιαίτερα ενημερωμένοι στα πολιτικά.

«Είναι ένα σύμπαν πιο εκλεπτισμένο από κάθε άλλο σύμπαν σε κάθε άλλη Πολιτεία», είπε ο Πάτρικ Μάρα, πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Ουάσινγκτον.

Ομως, είναι μια συμβολική νίκη εν όψει της περίφημης Σούπερ Τρίτης, της 5ης Μαρτίου, οπότε στήνονται κάλπες σε 15 Πολιτείες και στην Αμερικανική Σαμόα.

Ως τώρα, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ είχε σαρώσει όλες τις εσωκομματικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν –και στη Νότια Καρολίνα, όπου είχε διατελέσει κυβερνήτης η Νίκι Χέιλι– και γενικά θεωρείται τετελεσμένο από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές ότι στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου θα επιδιώξει να πάρει τη ρεβάνς από τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Έχει εξασφαλίσει 244 αντιπροσώπους στο συνέδριο του κόμματος, έναντι 24 της αντιπάλου του, στους οποίους προστίθενται άλλοι 19 στην Ουάσιγκτον.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...