445
Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων αναμένεται να συνεχιστούν στη Βρετανία ή και να αυξηθούν μετά την ομιλία του Σούνακ περί απειλής από τους εξτρεμιστές. | REUTERS/Kevin Coombs

Λονδίνο: Επεισοδιακή διαδήλωση για τη Γάζα μετά το καμπανάκι Σούνακ για εξτρεμιστές

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2024, 16:30
Οι διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων αναμένεται να συνεχιστούν στη Βρετανία ή και να αυξηθούν μετά την ομιλία του Σούνακ περί απειλής από τους εξτρεμιστές.
|REUTERS/Kevin Coombs

Λονδίνο: Επεισοδιακή διαδήλωση για τη Γάζα μετά το καμπανάκι Σούνακ για εξτρεμιστές

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2024, 16:30

Μία 71χρονη νομική παρατηρήτρια σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση στο Λονδίνο κατηγόρησε ομάδα αστυνομικών ότι σκόπιμα την χτύπησαν και την άφησαν αιμόφυρτη και αναίσθητη στο έδαφος κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η Λέσλι Βερτχάιμερ –η οποία φορούσε γιλέκο με τα διακριτικά στην πλάτη της ιδιότητά της – έπεσε μπρούμυτα στον δρόμο όταν περίπου 30 αστυνομικοί έτρεξαν προς τη γέφυρα Γουέστμινστερ κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης.

«Κανένα άτομο δεν πρέπει να κατηγορηθεί, να χτυπηθεί και να τραυματιστεί από την αστυνομία και στη συνέχεια να πρέπει να βασιστεί σε αγνώστους για να το βοηθήσουν», είπε η Βερτχάιμερ, η οποία παρακολουθεί την αστυνόμευση των διαδηλώσεων από το 1990.

«Οι νομικοί παρατηρητές είναι εκεί για να κάνουν μια δουλειά και η αστυνομία είναι εκεί για να κάνει μια άλλη δουλειά. Η αστυνομία δεν μπορεί να μας βάλει στο στόχαστρο. Δεν έχουν δικαίωμα να προσπαθήσουν να μας εκφοβίσουν», είπε η Βερτχάιμερ η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από περαστικούς, σύμφωνα με τον Guardian.

Νέες πορείες

Οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης πρόκειται να συνεχιστούν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο παρά την προειδοποίηση του βρετανού πρωθυπουργού ότι η δημοκρατία στοχοποιείται από «εξτρεμιστές».

Σε ομιλία του προς το έθνος την Παρασκευή, ο Ρίσι Σούνακ μίλησε για «δυνάμεις που προσπαθούν να μας διαλύσουν», μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ρίσι Σούνακ έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ. – REUTERS/Belinda Jiao

Μιλώντας έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Σουνάκ είπε ότι «η ίδια η δημοκρατία μας είναι στόχος» και κατήγγειλε την πρόσφατη «σοκαριστική αύξηση της εξτρεμιστικής αναταραχής και εγκληματικότητας», αναφέρει ο Guardian.

Η έδρα του Γκάλαγουεϊ

Περιέγραψε τη νίκη του αριστεριστή Τζορτζ Γκάλαγουεϊ – πρώην μέλος των Εργατικών στις εκλογές του Ρότσντεϊλ ως «κάτι παραπάνω από ανησυχητική».

Ο Γκάλαγουεϊ κερδίζοντας την έδρα είπε ότι την αφιερώνει στη Γάζα, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Κατηγόρησε επίσης τον Σουνάκ ότι χρησιμοποιεί τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Βρετανίας και τους μεταχειρίζεται ως «ψηφοφόρους δεύτερης κατηγορίας».

ΟΤζορτζ Γκάλαγουεϊ πανηγυρίζει τη νίκη του στο Ρότσντεϊλ στο Μάντσεστερ – REUTERS/Phil Noble

Ο Σούνακ απευθύνθηκε σε όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, προτρέποντας τους διοργανωτές να διαδηλώσουν ειρηνικά και «με ενσυναίσθηση».

Είπε ότι είχε επεσήμανε στους ανώτερους αξιωματούχους της αστυνομίας ότι το κοινό περίμενε πως οι διαδηλώσεις θα είχαν αστυνόμευση. Τονίζοντας: «Ας αποδείξουμε ότι αυτοί οι εξτρεμιστές κάνουν λάθος και ας τους δείξουμε ότι ακόμα και όταν διαφωνούμε, δεν θα είμαστε ποτέ διχασμένοι».

Ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, φάνηκε να υποστηρίζει το μήνυμα ενότητας του Σούνακ, δηλώνοντας: «Ο πρωθυπουργός έχει δίκιο που υποστηρίζει την ενότητα και καταδικάζει την απαράδεκτη και εκφοβιστική συμπεριφορά που είδαμε πρόσφατα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...