410
Χειραψία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον ανώτατο διοικητή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίρσκι στο Κίεβο, τον περασμένο Φεβρουάριο. | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Ο αρχιστράτηγος Σίρσκι βλέπει ανατροπές στη στρατιωτική ηγεσία

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2024, 12:38
Χειραψία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον ανώτατο διοικητή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίρσκι στο Κίεβο, τον περασμένο Φεβρουάριο.
|Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Ουκρανία: Ο αρχιστράτηγος Σίρσκι βλέπει ανατροπές στη στρατιωτική ηγεσία

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2024, 12:38

Ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έδωσε σήμα ότι θα αντικαταστήσει ορισμένους στρατιωτικούς διοικητές στο ανατολικό μέτωπο. 

Ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι είπε ότι μετά από τρεις ημέρες έγινε σαφές γιατί ορισμένες ταξιαρχίες κατάφερναν να συγκρατήσουν τις ρωσικές επιθέσεις ενώ άλλες όχι. Η δήλωση έγινε αφότου η Ουκρανία απέσυρε τα στρατεύματά της από την Αβντίιβκα – μια κρίσιμη ανατολική πόλη υπό την πολιορκία ρωσικών δυνάμεων. 

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η απόφαση ελήφθη για να σωθούν ζωές, αναφέρει το BBC.

Η απόσυρση από την Αβντίιβκα

Αυτή την εβδομάδα, ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι αποσύρθηκε από δύο ακόμη χωριά κοντά στην Αβντίιβκα, χάνοντας περισσότερο έδαφος καθώς τα όπλα και τα πυρομαχικά από τους δυτικούς συμμάχους δεν επαρκούν. 

Ο στρατηγός Σίρσκι είπε ότι θα άλλαζε εκείνους τους διοικητές των οποίων οι εντολές και οι ενέργειες απειλούσαν τη ζωή των στρατευμάτων τους, γράφοντας στο Telegram:

«Πρώτα απ’ όλα, εξαρτάται από τον διοικητή της ταξιαρχίας, το επίπεδο εκπαίδευσης, την εμπειρία, την ικανότητά του να λαμβάνει επαρκείς και ισορροπημένες αποφάσεις και την κατανόηση της πλήρους ευθύνης για την εκτέλεση των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί για τη ζωή των υφισταμένων του.  

Ο αρχιστράτηγος Ολεξάντρ Σίρσκι με τον πρόεδρο Ζελένσκι / Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Αναμφίβολα παίζει μεγάλο ρόλο το επίπεδο εκπαίδευσης και συντονισμού του αρχηγείου της ταξιαρχίας, μέσω του οποίου ο διοικητής ασκεί τις αρμοδιότητές του. 

Επομένως, έχω στείλει ομάδες ειδικών σε μεμονωμένες ταξιαρχίες όπου υπάρχουν προβλήματα μετά από την προετοιμασία του αρχηγείου για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την παροχή βοήθειας». 

Ομως, ο στρατηγός επαίνεσε ορισμένες ταξιαρχίες και υποσχέθηκε – αφού άκουσε τις μονάδες της πρώτης γραμμής – να παράσχει εφεδρεία, πυρομαχικά και τεχνογνωσία για να τις υποστηρίξει, ενώ επέμεινε ότι η κατάσταση στην πρώτη γραμμή «παραμένει δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη». 

Φονικές επιθέσεις σε Οδησσό και Χάρκοβο

Στο μεταξύ, τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία σε επιθέσεις ρωσικών drones στο Χάρκοβο και την Οδησσό, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, η επίθεση εξαπολύθηκε με drone Shahed. 

Διασώστες επιχειρούν σε κτήριο της Οδησσού μετά τη ρωσική επίθεση με drone / State Emergency Service of Ukraine in Odesa Region/Handout via REUTERS

Στη Ρωσία, δύο κτίρια στην Αγία Πετρούπολη υπέστησαν ζημιές και οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν το πρωί του Σαββάτου, αφού κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν μια δυνατή έκρηξη που έσπασε παράθυρα κτηρίων. 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...