323
Ο Τραμπ στη μεθόριο Τέξας-Μεξικού: πίσω από τα συρματοπλέγματα μεν, αλλά στη... σωστή πλευρά της Ιστορίας – οι ανώτατοι δικαστές τού έδωσαν χείρα βοηθείας  | REUTERS/Go Nakamura

Χείρα βοηθείας στον Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 19:32
Ο Τραμπ στη μεθόριο Τέξας-Μεξικού: πίσω από τα συρματοπλέγματα μεν, αλλά στη... σωστή πλευρά της Ιστορίας – οι ανώτατοι δικαστές τού έδωσαν χείρα βοηθείας 
|REUTERS/Go Nakamura

Χείρα βοηθείας στον Τραμπ από το Ανώτατο Δικαστήριο

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 19:32

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, έλαβε μια απόφαση που αντικειμενικά έχει τεράστιο αντίκτυπο και στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι δικαστές αποφάσισαν να εκδικάσουν το ζήτημα της προεδρικής ασυλίας του Τραμπ στις 22 Απριλίου, δηλαδή να αποφασίσουν «αν ένας πρώην πρόεδρος έχει ασυλία απέναντι σε κατηγορητήριο που αφορά επίσημες πράξεις και συμπεριφορές του κατά τη διάρκεια της θητείας του».

Ολα αυτά βοηθούν τον Τραμπ επειδή καθυστερούν την ομοσπονδιακή δίκη, επίσης στην Ουάσινγκτον, το κατηγορητήριο της οποίας αποδίδει στον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ πρόθεση ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020. Η συγκεκριμένη δίκη είχε προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου, όμως τώρα, έπειτα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ενδέχεται να μην ξεκινήσει καν πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου. Εννοείται ότι σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης του Τραμπ η δίκη αυτή δεν θα έχει καμία τύχη.

Η αντίδραση πολλών Δημοκρατικών ήταν άμεση: κατηγόρησαν τους ανώτατους δικαστές, βασικά συντηρητικούς –οι τρεις, μάλιστα, είναι διορισμένοι από τον Τραμπ– ότι έκαναν μεροληπτική επιλογή. Οι New York Times χαρακτήρισαν την κρίση τους «νόμιμη σανίδα σωτηρίας στον Τραμπ», ενώ ο ίδιος ο Τραμπ επαίνεσε, φυσικά, την απόφαση.

Από πλευράς της, η Δημοκρατική πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι δήλωσε τα εξής: «Το Ανώτατο Δικαστήριο δικάζεται το ίδιο με την απόφασή του. Μένει να δούμε αν οι δικαστές θα υποστηρίξουν τη θεμελιώδη αμερικανική αξία ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του Νόμου, ούτε καν ένας πρώην πρόεδρος. Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου δίκασαν τους εαυτούς τους».

Η ημερομηνία της 22ας Απριλίου υποδεικνύει ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα βγει λίγο πριν από το τέλος της τρεχούσης θητείας του, η οποία λήγει στο τέλος του Ιουνίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι η δίκη θα ξεκινήσει αμέσως σε περίπτωση απόφασης κατά του Τραμπ. Προηγείται η ολοκλήρωσης της προδικαστικής διαδικασίας, η οποία προς το παρόν έχει διακοπεί.

Η δίκη ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, ακόμη και του Οκτωβρίου, δηλαδή να πάει στην καρδιά των εκλογών…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...