754
Εικόνα από εργοτάξια στην υπό κατασκευή νέα πρωτεύουσα της Ινδονησίας, στη ζούγκλα του Βόρνεο | Shutterstock

Ινδονησία: Δορυφόροι αποκάλυψαν την πρόοδο των έργων στη νέα πρωτεύουσα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2024, 10:56
Εικόνα από εργοτάξια στην υπό κατασκευή νέα πρωτεύουσα της Ινδονησίας, στη ζούγκλα του Βόρνεο
|Shutterstock

Ινδονησία: Δορυφόροι αποκάλυψαν την πρόοδο των έργων στη νέα πρωτεύουσα

Protagon Team Protagon Team 3 Μαρτίου 2024, 10:56

Δορυφορικές εικόνες καταγράφουν την εξέλιξη των έργων κατασκευής της νέας πρωτεύουσας της Ινδονησίας. Η Νασουντάρα θα πάρει τη θέση της Τζακάρτα, αφού η πόλη των περίπου 11 εκατ. κατοίκων βυθίζεται και αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια νέα μεγαλούπολη στη ζούγκλα του Βόρνεο.

Οι δορυφορικές λήψεις από τον Απρίλιο του 2022 και τον Φεβρουάριο του 2024 δείχνουν ένα δίκτυο νέων δρόμων και την κατασκευή κτιρίων στο ανατολικό Καλιμαντάν, όπου οικοδομείται η Νουσαντάρα.

Οι εικόνες καταγράφηκαν από τους δορυφόρους Landsat 9 και Landsat 8 και υπογραμμίζουν την πρόοδο των εργασιών που έχει σημειωθεί κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Μια μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Natural Hazards ανέφερε ότι η Τζακάρτα υποχωρούσε με ρυθμό μεταξύ 1 και 15 εκατοστά ετησίως, με ορισμένες περιοχές να βυθίζονται έως και 28 εκατοστά. Αυτή η σταθερή βύθιση, σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της πόλης.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Live Science, ειδικοί που μελετούν το φαινόμενο εκτιμούν ότι τμήματα της Τζακάρτα θα είναι κάτω από το νερό μέχρι το 2050, άρα η μεταφορά του πληθυσμού σε άλλες περιοχές είναι επιβεβλημένη.

Δορυφορική εικόνα της Νουσαντάρα τον Φεβρουάριο του 2024, με εμφανή την πρόοδο των εργασιών σε σχέση με την αντίστοιχη εικόνα του 2022 (NASA Earth Observatory images by Michala Garrison, using Landsat data from the U.S. Geological Survey)

«Η πιθανότητα να βυθιστεί η Τζακάρτα δεν είναι για γέλια. Αν κοιτάξουμε τα μοντέλα μας, μέχρι το 2050 περίπου το 95% της Βόρειας Τζακάρτα θα βυθιστεί» σημειώνει ο Χέρι Αντρεας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Bandung της Ινδονησίας, μέλος της ερευνητικής ομάδας που έκανε τη μελέτη του 2011.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η βύθιση στην Τζακάρτα οφείλεται σε υπερβολική άντληση υπόγειων υδάτων. Η Τζακάρτα βασίζεται σε ύδατα από υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες και καθώς πέφτει η στάθμη τους, προκαλείται βύθιση της από πάνω γης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η πόλη είναι επίσης πυκνοκατοικημένη και υποφέρει από συνωστισμό, κυκλοφοριακή συμφόρηση, επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση και έλλειψη πόσιμου νερού, σύμφωνα με τη NASA. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας σχεδιάζει τη νέα πρωτεύουσα στο Βόρνεο εντελώς διαφορετικά.

Δορυφορική εικόνα της Νουσαντάρα τον Απρίλιο του 2022 (NASA Earth Observatory images by Michala Garrison, using Landsat data from the U.S. Geological Survey)
Βιώσιμη πόλη

Η Νουσαντάρα θα είναι μια βιώσιμη πόλη που θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα σχέδια, ενώ οικιστικά και εμπορικά κτίρια θα κατασκευαστούν με χρήση «μεθόδων αυστηρά φιλικών προς το περιβάλλον».

Το Βόρνεο είναι το τρίτο μεγαλύτερο μη ηπειρωτικό νησί στον κόσμο (τα μεγαλύτερα νησιά είναι κατά βάση ηπειρωτικά), αλλά δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στην Ινδονησία, αφού μέρος του ελέγχει η Μαλαισία και ένα άλλο μέρος το Μπρουνέι.

Το Καλιμαντάν (το ινδονησιακό τμήμα) αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του νησιού και υπάρχει αρκετός χώρος για να χτιστεί εξαρχής μια ολοκαίνουργια, σύγχρονη μητρόπολη. Υπάρχει, όμως, και πολλή φύση.

Το Βόρνεο είναι ένα hotspot βιοποικιλότητας που φιλοξενεί πλούσια οικοσυστήματα και πολλά μοναδικά είδη, τα οποία θα μπορούσαν να απειληθούν από τη νέα ανάπτυξη, ακόμα και αν η πόλη καταλήξει βιώσιμη. Η οικοδόμηση μιας πόλης παράγει εκπομπές και απαιτεί υποστήριξη υποδομών που εκτείνονται πέρα ​​από τα σύνορά της.

Το Mongabay, ένας μη κερδοσκοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος για την περιβαλλοντική επιστήμη και τη διατήρηση, ανέφερε ότι η κατασκευή της πόλης οδήγησε στην εκκαθάριση ενδιαιτημάτων μαγγρόβιων και δασικών περιοχών υψηλής αξίας διατήρησης, καθώς και σε συγκρούσεις με τις αυτόχθονες κοινότητες που ενδέχεται να υποχρεωθούν να μετακινηθούν.

Η Myrna Asnawati Safitri, υπεύθυνη της Αρχής της Πρωτεύουσας της Νουσαντάρα για το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους, έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη δεν θα θυσιάσει το περιβάλλον.

«Αν με ρωτάτε, λέω όχι, επειδή το ρυθμιστικό πλαίσιο και ο αναπτυξιακός σχεδιασμός δηλώνουν ξεκάθαρα ότι η κατασκευή της νέας πρωτεύουσας έχει στόχο να αποκαταστήσει το περιβάλλον της τοποθεσίας που έχει ήδη καταστραφεί» είπε ο Σαφίτρι.

Μεγάλο μέρος της πόλης χτίζεται σε περιοχές όπου οι άδειες υλοτομίας και άλλων δραστηριοτήτων που είχαν δοθεί εκεί λήγουν και δεν θα ανανεωθούν, ενώ θα γίνει αναδάσωση σε άγονες εκτάσεις γύρω από τη νέα πρωτεύουσα.

Οι New York Times ανέφεραν τον Μάιο του 2023 ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας κατάφερε να μειώσει την καταστροφή του τροπικού δάσους της χώρας για την παραγωγή φοινικέλαιου. Ωστόσο, οι τοπικές κοινότητες όπου χτίζεται η πόλη διατηρούν την αυτονομία να επιδιώξουν την εξόρυξη φυσικών πόρων – και η εξόρυξη άνθρακα συνηθίζεται στην επαρχία που περιβάλλει τη νέα πρωτεύουσα. Η πόλη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2045.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...