811
Ο Φερνάντο Χαντάντ στις οθόνες των συνέδρων στην G20, στο Σάο Πάολο | REUTERS/Carla Carniel

«Ιστορικό βήμα»: Η G20 εξετάζει έναν παγκόσμιο φόρο για τους δισεκατομμυριούχους

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 11:47
Ο Φερνάντο Χαντάντ στις οθόνες των συνέδρων στην G20, στο Σάο Πάολο
|REUTERS/Carla Carniel

«Ιστορικό βήμα»: Η G20 εξετάζει έναν παγκόσμιο φόρο για τους δισεκατομμυριούχους

Protagon Team Protagon Team 1 Μαρτίου 2024, 11:47

Η ομάδα G20 των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου διερευνά σχέδια για να θεσπίσει έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στους 3.000 δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, πολλοί από τους οποίους πληρώνουν λιγότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Όπως ανέφερε ο Guardian, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών συζήτησαν για τη φορολόγηση των υπερπλουσίων εν μέσω της παγκόσμιας συνεργασίας για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής.

Με στόχο να αξιοποιήσει τη συνεργασία που οδήγησε σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές εταιρείες, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, το σχέδιο προωθείται υπό την προεδρία της Βραζιλίας της G20 πριν από τη σύνοδο κορυφής των παγκόσμιων ηγετών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που θα γίνει το φθινόπωρο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Φερνάντο Χαντάντ, υπό την αριστερή κυβέρνηση του Λούλα, πιέζει για την υιοθέτηση της πολιτικής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, έδωσε επίσης την υποστήριξή του αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει την εφαρμογή του σχεδίου.

«Αυτή τη στιγμή οι πλουσιότεροι άνθρωποι μπορούν να αποφύγουν να πληρώσουν τον ίδιο φόρο με άλλους λιγότερο πλούσιους», είπε ο Λεμέρ. «Θέλουμε η Ευρώπη να προωθήσει αυτήν την ιδέα της ελάχιστης φορολογίας των ατόμων όσο το δυνατόν γρηγορότερα και η Γαλλία θα είναι στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.

Ο γάλλος οικονομολόγος Γκαμπριέλ Ζούκμαν προσκλήθηκε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας να ξεκινήσει τις συνομιλίες της G20.

Το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ, μια ομάδα σκέψης στο Παρίσι με επικεφαλής τον Ζούκμαν, καθόρισε έναν μηχανισμό για έναν παγκόσμιο φόρο περιουσίας. Ζήτησε μια ετήσια εισφορά 2% επί της περιουσίας των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου ως το σημείο εκκίνησης για έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο.

Εκτιμά ότι το μέτρο θα μπορούσε να συγκεντρώσει 250 δισ. δολάρια ετησίως από τους 2.756 γνωστούς δισεκατομμυριούχους, με περιουσία που φτάνει τα 13 τρισ. δολάρια. Η ιδέα αυτή βασίζεται στη συμφωνία του 2021 μεταξύ 140 χωρών για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% στις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες.

Ο Ζούκμαν είπε ότι οι συνομιλίες της G20 θα σηματοδοτήσουν «την αρχή μιας συζήτησης». Θα πρέπει να αποφασιστούν βέβαια διάφορες λεπτομέρειες μεταξύ των χωρών σχετικά με το πώς θα λειτουργούσε ο φόρος περιουσίας, σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια.

Ο παγκόσμιος ελάχιστος εταιρικός φόρος χρειάστηκε μια δεκαετία για να εισαχθεί, και βασικός καταλύτης ήταν η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην αμερικανική προεδρία, ο οποίος τον στήριξε και τον προώθησε άμεσα.

Ο Ζούκμαν είπε στον Guardian: «Η ιδέα είναι, αυτό που καταφέραμε να πετύχουμε με τις πολυεθνικές εταιρείες –βάζοντας ένα κατώτατο όριο στους πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τους- να το κάνουμε για τους υπερπλουσίους. Αυτή τη στιγμή δεν γίνεται τίποτα για συντονισμένη ελάχιστη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και ιδιαίτερα των πολύ πλουσίων. Αλλά αυτή είναι η αρχή της συζήτησης».

Χρησιμοποιώντας εταιρείες χαρτοφυλακίου, υπεράκτια καταπιστεύματα και άλλες ενδιάμεσες δομές, οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι είναι σε θέση να πληρώσουν πολύ χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή ως ποσοστό του εισοδήματός τους από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το Φορολογικό Παρατηρητήριο της ΕΕ, εκτιμά ότι πληρώνουν το ισοδύναμο του 0-0,5% του πλούτου τους σε φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βραζιλία, οι υπερπλούσιοι πληρώνουν πραγματικό φορολογικό συντελεστή χαμηλότερο από τον μέσο εργαζόμενο, Σύμφωνα με έρευνα της Oxfam, οι χώρες της G20 φιλοξενούν σχεδόν τέσσερις στους πέντε από τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου.

Οι ακτιβιστές της φορολογικής δικαιοσύνης έχουν περιγράψει τις συζητήσεις στη Βραζιλία ως «κομβική στιγμή». Η επικεφαλής της φορολογικής πολιτικής της Oxfam, Σουζάνα Ρουίζ, δήλωσε: «Απλώς το να μπει αυτό στην ατζέντα της G20 είναι ένα ιστορικό βήμα».

Ανοίγοντας τη συγκέντρωση, ο Φερνάντο Χαντάντ προέτρεψε τους ομολόγους του να ενώσουν τις δυνάμεις τους: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου συνεισφέρουν το μερίδιό τους στους φόρους».

Σε μια ομιλία που συνέδεσε την άνιση κατανομή του πλούτου με την κλιματική πολιτική, είπε ότι και τα δύο ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. «Εχουμε φτάσει σε μια μη βιώσιμη κατάσταση στην οποία το πλουσιότερο 1% κατέχει το 43% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων του κόσμου και εκπέμπει την ίδια ποσότητα άνθρακα με τα φτωχότερα δύο τρίτα της ανθρωπότητας».

Ωστόσο, η συζήτηση έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, με μια σταθερή κατάρρευση της συνεργασίας μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και την απροθυμία σε ορισμένες χώρες να επιβάλλουν υψηλότερους φόρους, σημείωσε ο Guardian. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα, οι Εργατικοί περιέργως απέκλεισαν τυχόν νέους φόρους στους πλούσιους εάν εκλεγούν στην εξουσία.

Την ίδια στιγμή, αρκετές χώρες δεν έχουν ακόμα επικυρώσει τη συμφωνία για τον παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο -συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, όπου δεν υπάρχει υποστήριξη για να περάσει από τη Γερουσία λόγω της Ρεπουμπλικανικής αντιπολίτευσης.

Ο Ζούκμαν αναγνώρισε ότι ορισμένες χώρες θα ήταν απρόθυμες να συμφωνήσουν, αλλά είπε ότι υπάρχει «αυξανόμενη αναγνώριση» της ανάγκης για διεθνή συνεργασία σε μια εποχή που το παγκόσμιο κεφάλαιο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση.

«Είμαι σχετικά σίγουρος ότι κάποια στιγμή η είδηση της ημέρας θα είναι οι χώρες που θα καταλήξουν σε συμφωνία για έναν ελάχιστο φόρο στους πολύ πλούσιους. Είμαι αρκετά σίγουρος. Αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτό είναι σε ένα χρόνο, σε πέντε, σε 10 ή 20», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...