458
«Η αμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα» γράφει το πανό των διαδηλωτών στο Παρίσι, την ώρα της ψηφοφορίας, την Τετάρτη | REUTERS/Abdul Saboor

Γαλλία: Η Γερουσία ψήφισε υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2024, 15:29
«Η αμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα» γράφει το πανό των διαδηλωτών στο Παρίσι, την ώρα της ψηφοφορίας, την Τετάρτη
|REUTERS/Abdul Saboor

Γαλλία: Η Γερουσία ψήφισε υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση

Protagon Team Protagon Team 29 Φεβρουαρίου 2024, 15:29

Η Γαλλία είναι πολύ κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κατοχυρώσει τo δικαίωμα στην άμβλωση στο Σύνταγμά της μετά την πανηγυρική ψήφιση του νομοσχεδίου στη Γερουσία.

Την Τετάρτη, το Σώμα όπου κυριαρχεί η Δεξιά, ψήφισε να κατοχυρώσει την άμβλωση ως «εγγυημένη ελευθερία».

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει ακόμη μια τελική δοκιμασία: να εξασφαλίσει την υποστήριξη των τριών πέμπτων των νομοθετών και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου σε μία ειδική συνεδρίαση τη Δευτέρα στις Βερσαλλίες.

Ομως η καθολική υποστήριξη στη Γερουσία, με 267 ψήφους υπέρ και 50 κατά, μετά τη συντριπτική έγκριση και στη γαλλική Εθνοσυνέλευση τον περασμένο μήνα, έδωσε το έναυσμα για πανηγυρισμούς σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, πολιτικούς και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, σύμφωνα με την Washington Post.

«Δεν είναι πλέον αγώνας, τώρα είναι νίκη», δήλωσε η γερουσιαστής Μελανί Βόγκελ, από τους βασικούς υποστηρικτές του νομοσχεδίου. «Είναι ένα εξαιρετικό μήνυμα που μόλις έστειλε η Γαλλία».

«Υπάρχουν ημέρες που σηματοδοτούν την πολιτική και κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας. Αυτή η ημέρα είναι μία από αυτές», έγραψε ο νέος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Αττάλ, στο X.

Η προτεινόμενη αλλαγή στο Σύνταγμα της Γαλλίας αποτελεί άμεση αντίδραση στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 2022 να ανατρέψει την ιστορική απόφαση Roe v. Wade του 1973, που νομιμοποιούσε σε εθνικό επίπεδο τις αμβλώσεις. Η ανατροπή της από το δικαστήριο όπου κυριαρχούν πλέον οι συντηρητικοί δικαστές, έδωσε ξανά το δικαίωμα της απόφασης σε κάθε πολιτεία ξεχωριστά.

Ο Μακρόν προχώρησε στην προσθήκη των αμβλώσεων στο Σύνταγμα της Γαλλίας, ως αντίδραση στις ΗΠΑ.

Η λιτή εισαγωγή του γαλλικού νομοσχεδίου δεν δίστασε να επισημάνει τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως καταλύτη. Κάτω από το ερώτημα «Γιατί αυτό το κείμενο;» αναφέρεται: «Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το δικαίωμα στην άμβλωση τέθηκε υπό αμφισβήτηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της 24ης Ιουνίου 2022. Σε άλλες χώρες, ιδίως στην Ευρώπη, ορισμένα κινήματα σκοπεύουν να περιορίσουν το δικαίωμα στην άμβλωση και την αντισύλληψη».

Η γαλλική κοινή γνώμη υποστηρίζει σε συντριπτικό βαθμό το δικαίωμα στην άμβλωση, η οποία είναι νόμιμη για οποιονδήποτε λόγο μέχρι την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Ομως η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου και οι κρατικές απαγορεύσεις που ακολούθησαν, ενεργοποίησαν ακτιβιστές στη Γαλλία και όχι μόνο, για την περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων τους.

Η γαλλική κυβέρνηση, οι νομοθέτες και οι γερουσιαστές είχαν υποστηρίξει ότι το δικαίωμα στην άμβλωση χρειαζόταν πλήρη συνταγματική προστασία καθώς απειλείται στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η αλλαγή στο γαλλικό σύνταγμα αναμένεται τώρα να κερδίσει την έγκριση της απαραίτητης πλειοψηφίας των τριών πέμπτων της κοινής συνόδου του Κοινοβουλίου έτσι ώστε να μην χρειαστεί να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Σε μια σφυγμομέτρηση που έγινε το Νοέμβριο του 2022, το 86% του πληθυσμού στη Γαλλία τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση. Επιπλέον, κανένα από τα κύρια πολιτικά κόμματα της χώρας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...